Győri vakvezető kutyánk imád nyaralni

Borsodi Erzsébet és vakvezető kutyája, Gesztenye nagyon várják már a jó időt, hogy minél több időt tölthessenek a Győr közelében lévő nyaralóban, Szárföldön. Négy éve alkotnak párost, és mostanra teljesen összecsiszolódtak. A sárga labrador egy igazi királykisasszony, bármire hajlandó, ha ezzel örömet okozhat gazdájának.

Borsodi Erzsébet a Nemzeti Fogyatékosságügyi és Szociálpolitikai Központnál dolgozik. A járvány első hullámában ő is otthonról dolgozott, nagyjából november óta hetente kétszer megy az irodába, a hét többi napjában home office-ban van. Erzsébet fogyatékosságügyi tanácsadóként dolgozik, mindenféle rokkantsági üggyel kapcsolatban ad tanácsot, vagy segít. A tél folyamán volt szükség tűzifasegítségre többeknek, vagy idősebb, beteg rokon elhelyezésében is segédkezett.

„Gesztenye egy nagyon aranyos, vidám kutya. Imád hízelegni. Szinte lehetetlen úgy lehajolni, hogy ne adjon puszit. Mindig jókedvű és játékos” – mondja Erzsébet.

Erzsébet 13 éve él Győrben, így arról is megkérdeztük, hogy látássérültként hogyan tud kutyájával közlekedni. Győrben mostanra majdnem az összes buszjárat alacsonypadlós, ami nagyon nagy segítség. A közlekedésben nehézséget az jelent, hogy a jelzőlámpák, buszok hangosbemondója vagy nagyon halk, vagy nem is működik.

„A sofőrök viszont nagyon rendesek itt Győrben. Mindig szólnak, hogy melyik busz érkezett be a megállóba. Ez hatalmas könnyebbség. Nemrég előfordult, hogy amikor munkából mentünk hazafelé, Gesztenye kiszúrta, hogy benn áll a busz a megállóban.

Szinte repültem utána, de elértük. Azért a biztonság kedvéért megkérdeztem, hányas busz, a sofőr pedig mosolyogva elmondta, látta, hogy a kutyus mennyire siet, ezért várt meg minket” – meséli Erzsébet.

Gesztenye a buszozásnál jobban csak a vonatozást szereti

Ez így nem teljesen pontos. A sárga labrador lány imád a nyaralóban, Szárföldön lenni. Mivel ide mindig vonattal mennek, ezért a vasútállomás felé rendkívül gyors ütemet diktál.

„A telek felé futólépésben halad a vasútállomás felé, visszafelé már nem olyan sürgős neki. A beérkezéskor már képes lenne visszaszállni a Szárföld felé menő vonatra” – mondja nevetve Erzsébet, aki azt is elmeséli, hogy előző kutyája, Speedy is pont így volt ezzel. „Viszont ha csak Győrben sétálunk a vasútállomás környékén, akkor Gesztenye mindig azt reméli, hogy Szárföldre megyünk és minden lehetséges módon megpróbálja
megmutatni, hogy jutunk el a vonathoz.”

Gesztenyét sokan felismerik az utcán

Atrocitás nem szokta érni őket, vagy csak nagyon ritkán. Erzsébet szerint ez azért van, mert Győrben különösen odafigyelnek az érzékenyítésre. Ő maga is számos iskolába, gimnáziumba, óvodába ellátogatott már, hogy meséljen a gyerekeknek a vakvezető kutyákról. Gesztenyét sokszor megismerik a gyerekek az utcán és ráköszönnek, de olyan is előfordul, hogy a gyerekek egymást figyelmeztetik, hogy a vakvezető kutyákat munka közben nem szabad simogatni. Győrben szinte nincs olyan iskola, ahol ne lett volna már
érzékenyítés.

A járvány miatt most nincsenek láthatatlan vacsorák

De mi is az a láthatatlan vacsora? Ezeken az eseményeken nagyjából 30 ember vehet részt egyszerre. Az étterem előcsarnokában egy kendőt kötnek a vendégek szemére, és így kísérik be őket az asztalokhoz. A három fogásos vacsorát aztán bekötött szemmel kell elfogyasztani, és meg kell próbálni eltalálni, mi lehet az adott étel. Erzsébet rendszeresen dolgozik ilyen vacsorákon. Elmondja a résztvevőknek, mi az a vakvezető kutya és mire
kell odafigyelni, amikor valaki egy látássérült embert próbál átkísérni a zebrán.

Megpróbálja 15-20 percben minél több információval ellátni a résztvevőket, akikkel azt is átbeszélik, milyen élmény volt számukra ez a különleges alkalom. A járvány miatt most nincsenek ilyen rendezvények, de a nyáron hármat meg tudtak szervezni, ami természetesen Erzsébet és Gesztenye is részt vettek.

Győrben a Patrónus Lions Club is szervez ilyen eseményeket, ők vakvacsorának nevezik. Nemrég egy jelmezversenyt is szerveztek, melynek bevételével alapítványunkat támogatták. A versenyen Gesztenye is indult és természetesen királylánynak öltözött, hiszen személyiségéhez ez áll legközelebb.

  • Bejegyzés kelte :
  • Utolsó módosítás :
  • Szerző :
  • Kategória : Hírek