Kiképzés

Bátor kiskutya vagyok

A vakvezető kutyák kiképzésének első mozzanata a kiképzésre alkalmas egyedek kiválasztása. Az egy-másfél éves korukban felajánlott fajtatiszta, egészséges labrador vagy golden retriever kutyákat két héten át a legkülönbözőbb helyzetekben teszteljük. Vizsgáljuk viselkedésüket forgalomban, tömegben, járműveken, zajban, kutyák, macskák és más állatok társaságában. A megfelelési arány mintegy huszonöt százalékos.
Könnyebb dolgunk van, ha a növendéket kölyökkora óta velünk együttműködő nevelőcsalád neveli. Így mire a növendék betölti a 15 hónapos kort, már nagy biztonsággal el tudjuk dönteni, hogy mentális képességei alapján kiképezhető lesz.

Bátor kiskutya vagyok!
Alaposan megvizsgáltak, egészséges, bátor kiskutya vagyok. Nevelőcsaládhoz kerülhetek és remélem, egyszer majd vakvezető kutya válhat belőlem!

Alkalmas vagyok

Ha a szigorú állatorvosi szűrővizsgálatok igazolják a jelölt egészségügyi alkalmasságát, akkor elkezdhetjük a mintegy hat hónapos kiképzést. Elsőként fontos fegyelmező feladatokat kell elsajátítania, és csak ezután kezdődhet a vezetési munka tanítása.

Alkalmas vagyok!
Elbúcsúztam nevelőszüleimtől, akik egy éven át gondoskodtak rólam és minden helyszínt megismertettek velem a nagyvárosban, ahol majd dolgozni fogok. Napokig tartó tesztelés után döntés született: Alkalmas vagyok a kiképzésre!

Részt vehetek a 6 hónapos kiképzésen

Kiképzésben használt módszereinket Rithnovszky János erőszakmentesen oktató „rávezető” technikájának továbbfejlesztésével svájci és angliai tanulmányutunkon tapasztaltak felhasználásával alakítottuk ki. Módszerünk lényege, hogy a kiképzés során a kutya minél inkább leendő életkörülményeinek megfelelően él és gyakorol. Nem kennelekben tartjuk, hanem kiképzőink saját otthonukban nevelik őket. A gyakorlati kiképzés nem tanpályán folyik, hanem reális élethelyzetekben, kezdetben kis forgalmú, majd egyre népesebb utcákon.

Befejeztem a 6 hónapos kiképzést!
Először megtanultam a fegyelmező feladatokat, aztán fokozatosan elsajátítottam a vakvezető munkát. Felkészülten várom a több hetes átadó tanfolyamot, hogy azután életem végéig gazdám hű segítőtársa lehessek.

A kiképzés során nem használunk „tankocsit” és egyéb, ma már idejétmúltnak számító kényszerítő eszközöket. A látássérültek közlekedési képességeit jól ismerő kiképzőink saját mozgásukkal, szükség esetén botlások és ütközések imitálásával tanítják a kutyát a helyes vakvezető munkára. A kiképzés végére a kutyának nagy biztonsággal kell vezetnie lefedett szemű kiképzőjét minden, a gyakorlatban feltételezhető közlekedési szituációban. Ezt egy kiképzést lezáró vizsgán bizonyítania is kell.

Közlekedésbiztonsági vizsgát tehetek

A vakvezető kutyák kiképzésének utolsó, és legfontosabb szakasza a leendő gazdával történő közös gyakorlás, az úgynevezett átadó tanfolyam. Itt dől el, hogy a kutya jól fogja-e végezni a munkáját. Gazdának és kutyának meg kell tanulni egymással kommunikálni, megismerik egymás képességeit és megtanulják megérteni egymást. Ez a folyamat hetekig eltart, de a befektetett fáradság végül kamatozik, és egy életre elválaszthatatlan társak lesznek. A hivatalos kiképzés közlekedésbiztonsági vizsgával zárul, de a később felmerülő problémákat Alapítványunk munkatársai bármikor segítenek megoldani.

Letettem a közlekedésbiztonsági vizsgát!
Mostantól a gazdám szeme leszek, és biztosítani tudom számára a szabadságot. Cserébe ő gondomat viseli. Ha valami problémánk akad, továbbra is felhívhatjuk a Baráthegyi Alapítványt.