Alapítványunk

Alapítványunk 2006-ban alakult. Fő tevékenységünk vakvezető kutyák kiképzése és látássérült gazdákhoz juttatása. Már az első évben egy vakvezető kutyát képeztünk ki és adtunk át gazdájának, s ez a szám évről évre folyamatosan nő, annak ellenére, hogy időközben megszűnt az állami támogatásunk.

Magyarországon a látássérült emberek alig 1%-át segíti vakvezető kutya, pedig a vakoknak és gyengén látóknak nagyobb segítséget jelentenek a mindennapokban, mint bármelyik élettelen segédeszköz. Szakmai munkánk sikerének záloga az önkéntes támogatóink segítsége!

Eddigi egyik legjelentősebb szakmai sikerünk Rumi kiképzése, aki világhírt szerzett Alapítványunknak. Ő volt a világ első és még mindig egyetlen olyan vakvezető kutyája, amelyik munkája során gazdája közelgő epilepsziás rohamait is időben jelezni tudta. A 2014-ben Tokióban megrendezésre került Vakvezető Kutyák Világ Kongresszusán a magyar vakvezető kutya képzést Rumi-ról szóló poszterelőadásunkkal, valamint nagy sikert aratott bemutatkozó filmünkkel képviseltük.

2014-óta az Európai Vakvezető Kutya Iskolák Szövetségének tagjaként lehetőségünk nyílt a magyar vakvezető kutya képzés képviseletére az Európai Unióban is.

Egy 3 éves akkreditációs folyamat eredményeként 2016-ban felvételt nyertünk az angliai székhelyű Vakvezető Kutya Iskolák Világszövetségébe. A teljes jogú tagság elnyeréséhez olyan szigorú szakmai követelményeknek kellett megfelelni, ami eddig a világon kevesebb, mint 100 vakvezető kutya iskolának sikerült. A teljes jogú tagság elérése nem csupán hatalmas szakmai elismerés, hanem egyúttal egy óriási lehetőség is arra, hogy szakmai és tudományos munkánkban a világ legjobb kiképzőszervezeteivel működjünk partnerként együtt.

Magán adományokból 2016 óta átlagosan, évente 15 vakvezető kutyát adtunk át ingyen látássérült gazdáknak. Ez szép eredmény ám tény, hogy Angliában például, szintén magánadományokból évente mintegy ezer vakvezető kutyát képeznek ki…

Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola csoportkép önkéntesekkel
Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola csoportkép önkéntesekkel