Caring for guide dogs

Az alábbiakban gyakorlati javaslatokat adunk vakvezető kutyák és nem csak 😉 gondozásához:

Tartalom:

A kutya ápolása, gondozása

A kutya etetése

Health care of dogs

Kölyöknevelési kisokosunk pedig az alábbi linkre kattintva tölthető le pdf formátumban: [wpdm_file id=50]

A kutya ápolása, gondozása

Kutya gondozása
A kutya kültakarója jól tükrözi a szervezet általános állapotát. Az egészséges, megfelelő kondíciójú kutya szőre tömött, csillogó, bőre rugalmas. A száraz, töredezett, fénytelen, hulló szőrzet tápanyag-ellátási zavarra, gondozatlanságra vagy betegségre utal.

Szőrápolás

A szőrápolás célja, hogy a kutya mindig tiszta és ápolt legyen, szőrzetéről eltávolítsuk a szennyeződéseket, élősködőket, beleragadt növényi részeket (toklász, bogáncs), valamint, hogy az egész testét rendszeresen átsimogatva, a lehető leghamarabb észleljük, ha bármilyen sérülés vagy egyéb elváltozás (duzzanat, gyulladás, kullancs, szőrhiány, stb.) van a kültakarón. A szőrápolás alapvető eszközei a szőrkefe, gumikefe, fém fésű és fém kefe, speciális aljszőrzet eltávolító fésű, törölköző.

Rövid szőrű kutyáknál általában elegendő heti két-három alkalommal a gumi- vagy szőrkefével alaposan átkefélni a teljes testfelületet. Vedlési időszakban egy-két naponta a fém fésűvel, kefével vagy az aljszőrzet eltávolító fésűvel távolítsuk el az elhalt szőrt, utána gumi- vagy szőrkefével keféljük át a szőrzetet. A végén puha ronggyal vagy enyhén nedves szarvasbőrrel áttörölve az állatot szép fényes szőrzetet kapunk.

Esős időben a nedves szőrt törölközővel dörgöljük minél szárazabbra, ha szükséges, használhatunk hajszárítót is.

Különösen erős szennyeződéskor (ürülékbe, tetembe fetrengés) szükséges lehet a kutya fürdetése. Ilyenkor kifejezetten erre a célra szolgáló kutyasampont használjunk a leírtaknak megfelelő módon és ideig, majd zuhannyal alaposan öblítsük le. Fürdetés után törölközővel dörgöljük minél szárazabbra kutyát, esetleg használható hajszárító is, hűvös időben maradjon meleg helyen, lakásban a teljes száradásig. Tavasszal, nyáron a szabadban is lehetőséget adhatunk a kutyának, hogy kirázhassa a vizet a bundájából, és száradásig futkározhasson.

Olykor, az előzőhöz hasonló erős szennyeződéskor „elsősegélyre” is szükség lehet, hogy valahogy hazajussunk. Ehhez jó szolgálatot tehet az illatszer boltokban kapható nedves törlőkendő, amit kis kiszerelésben is megvásárolhatunk, és a gyári, hermetikusan lezárt tasakjában állandóan magunknál tarthatunk.

Fogápolás

A fogápolás célja, hogy a kutya fogai tiszták, fogkőmentesek legyenek. Az esetleges sérüléseket, elszíneződéseket mielőbb észrevegyük, szükség esetén állatorvossal kezeltessük. A megfelelő szájhigiénia megelőzi a kellemetlen szájszag kialakulását. A fogtisztítás legegyszerűbb módja, hogy naponta kap a kutya olyan rágcsálnivalót, mely tisztítja a fogait. Különböző rágószalagok, préselt marhabőrből készült műcsontok és egyéb fogtisztítók kaphatók, de kaphat egy-két hetente marha- vagy főtt sertéscsontot is. A fogakon megjelenő lepedéket időben észlelve könnyen eltávolíthatjuk gézdarabbal ledörzsölve vagy kutyafogkefe és kutyafogkrém segítségével. Embernek gyártott fogkrémet kutyánál ne használjunk, mert a kutya lenyeli, és az emberi fogkrém fluor-tartalma csontvelő-károsító hatású! Ha mégis fogkő keletkezik a fogakon, mihamarabb el kell távolítani, vagy állatorvossal le kell szedetni (lehetőleg ultrahangos készülékkel), mivel a fogkő kilazíthatja a fogakat, a fogkövön élő baktériumok pedig elhanyagolt esetben szívbelhártya-, és vesegyulladást is okozhatnak.

A fogak közé beszorult csont- vagy fadarabokat szedjük ki. Ha letört, sérült fogat találunk a szájüregben, kezeltessük, lehetőleg kutya-fogászatra specializálódott állatorvossal, aki szakszerűen betömi, vagy, ha a sérült fog már nem menthető meg, szakszerűen eltávolítja azt.

Fülek 

A fülek rendben tartása: rendszeresen ellenőrizzük, hogy a hallójáratok tiszták és váladékmentesek legyenek, szükség esetén tisztítsuk ki kutyáknak készült fültisztító folyadék és ujjunkra tekert papír zsebkendő, vagy gézdarab segítségével.

Ha a kutya gyakran rázza a fejét, fülét lógatja, kaparja, dörzsöli vagy nagyobb mennyiségű sötét, bűzös váladék jelenik meg a hallójáratban, illetőleg a fültövét megnyomkodva cuppogó hangot hallunk, az fülgyulladásra vagy idegen test jelenlétére utalhat, ekkor feltétlenül mutassuk meg állatorvosnak.

Szemek

Rendszeresen ellenőrizzük, hogy a szemek nem váladékoznak-e rendellenesen, nincs-e bennük idegen test. Enyhébb váladékozás egészségesen is előfordul (általában reggelente vagy hosszabb-rövidebb alvás után észlelhető kevés, világos sárgás-fehéres csipásodás), de ha a váladék mennyisége, állaga jelentősen változik, vagy a kötőhártya színe az egészséges rózsaszínű helyett vöröses vagy éppen túl fehér, érdemes állatorvoshoz fordulni. A két szemnek egyformának kell lennie, tehát bármiféle eltérés figyelmet érdemel. A szem tisztítása bórvizes vagy kamillateás vattával történhet.

Ha a kutya hirtelen erősen hunyorog, kaparja, dörzsöli a szemét, vagy nem nyitja ki, érintésre fájdalmat jelez, ez idegen test szembe kerülésének vagy komolyabb szemsérülésnek a jele lehet, mindenképpen azonnal forduljunk állatorvoshoz.

Mancsok ápolása

Rendszeresen ellenőrizzük a karmokat, nincsenek-e túlnőve, letörve, ha szükséges, le kell vágatni őket állatorvossal vagy kutyakozmetikussal. A karomvágást látók otthon is elvégezhetik a megfelelő szerszám segítségével. Ha sötét színű a karom és nem látszik benne az élő rész, akkor a talp vonalában érdemes vágni, nehogy megsérüljön a karom.

Télen, erősen sózott utakon közlekedve könnyen kimaródhat, kisebesedhet a kutya mancsa. Ennek elkerülése érdekében használhatunk speciális védőkenőcsöt vagy kutyacipőt, illetve hazaérve célszerű alaposan lemosni a mancsokat bő vízzel és bekenni ápoló krémmel. Kisebb sérülést, vágást némi gyakorlattal otthon is kezelhetünk, komolyabb sérüléseket mutassuk meg állatorvosnak.

Ivarszervek és végbélnyílás környékének ápolása

Az ivarszervek és a végbélnyílás környékének tisztán tartását normális esetben a kutya önmaga elvégzi, de rendszeresen ellenőrizni kell, hogy nincs-e kóros váladékozás az ivarszerveknél. Amennyiben váladékozás tapasztalható, azt híg betadine-oldattal mossuk, ha nem múlik, mutassuk meg állatorvosnak. Kanoknál kevés (napi egy-két csepp) fehéres-áttetsző váladék a hímvesszőnél normális. Szukáknál a tüzelés időszakán kívül nem mutatkozhat váladék.

Hasmenés esetén a végbélnyílás környéke szennyeződhet bélsárral, ezt langyos vízzel, szükség esetén samponnal tisztítsuk meg. Gyors segítségként letörölhetjük a szennyeződést nedves törlőkendővel is.

A végbélnyílás két oldalán található bűzmirigyek állapotát időnként érdemes ellenőrizni, mert nem megfelelő ürülésük esetén begyulladhatnak. Ilyenkor állatorvossal vagy kutyakozmetikussal ki kell tisztíttatni. Gyakorlott gazdi maga is kinyomhatja a bűzmirigyet. A bűzmirigy gyulladására utalhat fokozódó szőrhullás, viszketés, fülrázás, illetve a végbél-tájék nyalogatása, „szánkázás” (az állat az elülső lábaival húzva magát a farán csúszkál). Előrehaladottabb állapotban a tájék kipirul, elődomborodik, esetleg a mirigy alatt sipoly képződik. Ez megelőzhető, ha a tünetek észlelésekor a bűzmirigyet állatorvos vagy kutyakozmetikus (vagy a gyakorlott tulajdonos) kiüríti, de ha erre túl gyakran lenne szükség, vagy a tünetek ennek ellenére nem szűnnek, szóba jöhet az állatorvosi kezelés, végső esetben a műtéti eltávolítás. A bűzmirigy kinyomására csak akkor van szükség, ha a tüneteket észleljük. Sok kutyánál erre egész életében nem kerül sor, másoknál ez néhány havonta szükséges.

Napi gondozás

A kutya egész testét átsimogatjuk, lehetőleg lefektetve, hanyatt fordítva is átnézzük mindenhol, puha szőrkefével vagy gumikefével átfésüljük. Amennyiben szükséges (vedlés vagy erősebb szennyeződés), fém fésűvel vagy kefével, nedves törölközővel megtisztítjuk a kültakarót.

Heti gondozás

A kutya egész testét átsimogatva, gondosan meg kell nézni a szemeket, füleket, fogakat, orrot, mancsokat, ivarszervek és a végbélnyílás környékét, ellenőrizni, hogy minden rendben van-e.

Havi gondozás

A heti gondozás teendőit ki kell egészíteni az élősködő-mentesítéssel, melyhez legegyszerűbb a spot-on készítmények használata. Ezen termékek használata egyszerű, a kutya marján-nyakán a bőrre cseppentve egy-két nap alatt kifejtik hatásukat, és egy hónapig védelmet nyújtanak bolhák és kullancsok ellen. Lehetőség van még a bolha- és kullancsirtó nyakörvet használni, mely 5-7 hónapig nyújt megfelelő védelmet a külső élősködők ellen.

Ezen kívül háromhavonta széles hatásspektrumú féreghajtó készítménnyel kell védekezni a belső élősködők ellen.

Éves gondozás

Az előzőeken túl a kötelező veszettség és fertőző betegségek elleni oltás beadatása, alapos állatorvosi ellenőrzés kérése és a kötelező szűrővizsgálatok elvégeztetése is a kutyával közlekedő feladata.

A kutya etetése

Kutya etetése
Kutya etetése

A kutyafélék ragadozó állatok, evési szokásaikat tekintve a húsevők és mindenevők közt helyezkednek el, mivel a zsákmányállatot teljes egészében elfogyasztják. Falkaállatként a táplálkozási rituálé a dominancia-viszonyok erősítésére is szolgál, és a konkurencia miatt jellemző a verseny-evés. Gyomruk nagyon tágulékony, egyszerre nagyobb mennyiségű élelem befogadására képes. Könnyen hánynak, akár akaratlagosan is, a hirtelen befalt nagy mennyiségű táplálékot biztonságos helyre elvonulva sokszor kihányják és nyugodt körülmények között újra megeszik. Szukáknál kölyöknevelés során gyakori a táplálék visszaöklendezése a cseperedő kölykök számára.

A munkakutyákat legegyszerűbb száraz táppal etetni, ennek kezelése, adagolása is könnyen megoldható. Ma már jó minőségű, teljes értékű tápok kaphatók a legkülönfélébb igények kielégítésére is. A tápok beltartalmi értéke a csomagoláson minden esetben fel van tüntetve.

A táp beltartalma

A tápok legfontosabb összetevői

Fehérjék:

a kutya energiaigényének egy részét fehérjékből fedezi, valamint a növekedéshez és a test szöveteinek újraképzéséhez szükséges aminosavakat szolgáltatják. Ezek közt vannak esszenciális aminosavak, melyeket a szervezet nem képes előállítani, ezért a táplálékkal kell felvennie őket. Fehérjéből a szervezet nem képez tartalékot, ezért a kutya táplálékának azt feltétlenül tartalmaznia kell. A táp felnőtt, egészséges kutya esetén 18-25% fehérjét tartalmazzon. Ennél magasabb fehérjetartalom szükséges az izomépítéshez, fiatal, növésben lévő, lábadozó, vemhes, szoptató, nagy fizikai megterheléssel járó munkát végző kutyáknak (25-30%). Fontos tudni, hogy a fehérjebeépítés energiaigényes folyamat, ezért a hasznosulás szempontjából a takarmányban levő fehérje összes mennyiségénél sokkal fontosabb az abban levő fehérje-energia aránya. Hiába magas egy táp fehérjetartalma, ha mellette nincs elég energia, vagy a fehérje minősége (pl. aminosav összetétele) nem megfelelő, akkor a hasznosulása sem lesz megfelelő.

Zsírok:

a zsír a kutyák táplálásában többféle funkciót tölt be: biztosítja a szervezet számára a nélkülözhetetlen esszenciális zsírsavakat, ízletessé teszi a tápot, energiával látja el a szervezetet, a testet építő sejtek lényeges alkotóelemeit képezi és segíti a zsírban oldódó vitaminok felszívódását. A feleslegesen felvett energia bőr alatti és hasüregi zsír formájában raktározódik. A felnőtt kutyáknak gyártott tápok optimális nyerszsír-tartalma 8-12%, de akár 20% sem okoz emésztési problémát, ha a zsír nem avas. A zsírok ízfokozók, energianövelésre a szénhidrátok helyett alkalmasabbak, de ha hirtelen, szoktatás nélkül emelik arányukat a táplálékban, hasmenést okozhatnak.

Szénhidrátok:

elsősorban energiaforrásként hasznosulnak a szervezetben. Mivel a kutya energiaszükségletét fehérjéből és zsírokból egyaránt fedezni tudja, szénhidrátokra táplálkozás-élettani szempontból csak nagyon kis mennyiségben van szüksége. Ennek ellenére a tápok többsége mégis jelentős mennyiségben tartalmaz szénhidráttartalmú alapanyagokat, egyrészt mert az ebben levő egyéb táplálóanyagokra (pl. egyes ásványi anyagok, rostok) a kutyának szüksége van, másrészt mert ezzel csökkenteni lehet a rendkívül drága fehérjék mennyiségét (ezzel közvetve a tápok árát). A különböző szénhidrátokat a kutya nem egyformán képes hasznosítani. A nyers keményítőt és az összetett szénhidrátokat (nyers burgonya, csokoládé, sütemény) rosszul emészti, ezért ilyeneket ne is adjunk neki. A tejcukrot csak kölyökkorában tudja megemészteni, a felnőtt kutya általában hasmenést kap tőle, ugyanúgy, mint a kölyökkutya a kristálycukortól. A növényi eredetű szénhidrátokat etetés előtt hőkezelni kell, így már jól hasznosítható energiaforrást jelentenek. Ide tartozik a burgonya, a különböző tésztafélék, a rizs, a kukorica. A túl magas szénhidráttartalom a kutyák számára ízetlenné teszi a tápot, így azt általában kedvetlenül, nem szívesen fogyasztják.

Rostok:

a kutya számára emészthetetlenek, de jótékony hatásuk miatt kis mennyiségben mégis szükségesek. A rostok késleltetik a gyomor ürülését, a jóllakottsági érzet kiváltásában ezért fontosak. Megkötik a bélben keletkező gázok és toxinok egy részét, táplálékul szolgálnak a bélben élő hasznos baktériumoknak és szükségesek a normális állagú bélsár kialakulása érdekében. Kiváló rostforrás a korpa (búza-, árpa- és rozskorpa) és a gabonapehely (zabpehely).

Nyomelemek, ásványi anyagok, vitaminok:

energiát nem szolgáltató, de nagyon fontos alkotóelemei a tápláléknak, a szükségesnél alacsonyabb arányuk hiánybetegséget okoz.

Egyes tápokban találhatunk még olyan speciális összetevőket, mint a szájhigiéniát biztosító, fogkőképződést gátló adalék, az ízületeket védő zöldkagyló-kivonat, glükózamin, chondroitin-szulfát, valamint antioxidánsok.

Az egyes tápanyag összetevők iránti igényt külön-külön kell meghatározni. Az elterjedt szóhasználat szerint az összetevő iránti minimális szükséglet a klinikai hiánytünetek megelőzését, a biztonsági szükséglet az életfenntartó szükségletet jelenti. Fontos szem előtt tartani, hogy az egyes tápanyag összetevők szerepe más és más, ezért egymást csak korlátozott mértékben helyettesíthetik.

How to choose a dog food – characteristics

Apart from its contents, one has to pay attention to the physical features of the dog food.

It is important that:

 • it must not be beyond expiration date
 • contents must be available on package
 • it must not be rancid, musty, sniffy
 • it must not be friable, of insecure consistency

We should choose the proper dog food among the good quality products at hand on the basis of the age, condition, size and activity load of the dog. For an average guide dog, dog food for adult, medium or large dogs is suitable. It is not necessary to feed the dog with food for working dogs, as its energy and nutrition contents are suitable for dogs with extremely big work load. Today soy, gluten – free food for allergic dogs, food for sensitive or choosy dogs are also available, as well as food with different flavours, so all owners and dogs can find the most suitable.

Not only dog food, but also fresh, clean water must be available for the dogs any time. After feeding, the dog needs 1,5 – 2 hours of rest to avoid twisted stomach. In case it is not possible, we should divide the dog’s food into 2 – 3 smaller portions, and give them in the morning and evening or morning – noon – evening.

Changing dog  food

It may happen that the dog food is not suitable and the owner has to change it for example in the following cases:

 • the age of the dog is changing (puppy – adult – old)
 • condition of the dog is changing (under – over conditioned, recovering from illness etc.)
 • reproduction state (pregnant, nursing bitch, stud – dogs) (all guide dogs are castrated without exception)
 • condition of health (deficiency disease, allergy, special food/diet is necessary because of illness)
  complicated to purchase it

Changing dog food can be done without any problem, but you have to feed the new food mixed with the old one gradually, mixing more and more of the new one with the old. It takes about 5 – 7 days to complete the process.

The amount of the dog food

To determine the amount of the dog food to be fed, the manufacturer’s instructions are a good base. In case it does not secure the good condition of the dog, you have to change the quantity. The condition of the dog can be easily checked by the simple method of not seeing, but with hands feeling the ribs. The spine should not be sticking out, hip bones should not be visible, In case the dog is under conditioned, you can add one third plus to the daily portion of its food, or change to a dog food with more energy content. In case the dog is over conditioned, lessen the amount with one third, or change to a dog food with less energy content. The condition of the dog has to be checked in 1 – 2 weeks. In case it is necessary, the amount of the dog food has to be rethought again and it is also important to talk to a vet to rule out health problems.

An adult dog consumes its daily dog food at one go, it is not necessary to divide it o smaller portions, except if  the daily amount is more than 2,5% of the weight of the dog (it can happen because of recovering from illness, condition – improving, work load, nursing). In these cases it is important to divide the dog food into 2 – 3 portions, and soak it in water. This applies to bigger, dogs or in case it is not possible for the dog to have a rest after eating.

A healthy dog with normal appetite consumes the portion within minutes. Never leave food in front of the dog for more than 5 – 21 minutes. Do not allow it to have more food than the defined portion, In case you give it treats, count their calories to the daily amount.

Health care of dogs

Health care of dogs, cute guide dog puppy
Health care of dogs

Prevention

Tasks of the owners:

 • ensuring healthy environment
 • allowing the dog to move
 • recognizing symptoms
 • choosing a vet
 • organizing vet visits, consultations

Ensuring healthy environment

It is the owner’s task, to keep the guide dog at a place where there are no objects and items that can hurt the dog or poison it. The dog should have a place in the flat from where it can see the members of the family but cannot bother them, It can be a mattress, carpet, box, portable carrier, dog bed, or shelter of the size that it is comfortable for the dog. The advantage of the carriers is that we can take it with us so the dog can use its own place wherever we go. The material should be easily cleaned and insulating.

Although it is highly important that the guide dog is with the owner all the time, there are many situations when we have to spend time apart form each other. In this case the dog might stay in the flat, but it is more favourable to leave it in the garden or yards.

In case the yard is not a safe place for the dog, or it is not possible for the dog to move in it, a big enough, safe kennel can be built that protects the animal from the wind. It should be at least  6-8 m2 but ideally twice this big. One part of it should be covered and with hard flooring.

There should be a dog house with proper insulation or a place where it is protected from weather, It also needs a soft, comfy place to rest. Wood trimming or straw is perfect, as sponge or blankets get wet easily and it takes a lot of time till they get dry. These have to be changed and replaced regularly, more often if it is wet. It is also necessary to apply anti parasite materials. In case the dog house has a flat roof, it can serve as an other resting place.

The kennel, or the garden has to:

 • be safe, no opportunity for the dog to get hurt
 • be safe so that the dog cannot escape
 • be weatherproof, free of draft, give shelter from rain
 • provide shade in the summer

The garden/kennel has to be cleaned regularly, defecation collected daily, kennel disinfected regularly.

Keeping your dog fit

Guide dogs need regular exercise. A thirty-minute-exercise three times a day would be ideal for them preferably in the company of other dogs, which is impossible for many owners unfortunately. However, setting the dog free once a day is essential.

Symptoms of illness

An important part of prevention is that the owner should recognize the symptoms and signs of illness which need to be interpreted properly.

The most significant symptom is the change in behaviour, that is the dog’s irregular and unexplainable reactions to the events around it; such as an otherwise cheerful dog who suddenly loses interest in its environment during walk, remains and stands behind its owner’s legs, isn’t lively anymore and either doesn’t want to play with the ball or is very reluctant to run after it -unlike other times-, thus, its reaction time worsens. The opposite of the phenomenon is when the reaction time increases significantly and the dog becomes hyperactive.This latter occurs less often, however, the symptoms may indicate more serious illnesses that affect the nervous system most of the time. It is the owner who becomes aware of the symptoms and signs first, the person who knows the dog best. There is no shame in going to the vet in such a case, not even if we only can tell them as a symptom that our dog is ”not the same as it used to be” and the vet looks at us a bit strange. A profound examination can lead to the recognition of severe illnesses in time, which can save everyone to face serious consequences.

Another significant symptom at a seemingly healthy dog is inappetence. Being predators, most dogs are willing to eat any time. It might be suspicious if a dog doesn’t wolf the food down as usual. If no other symptom occurs it may be a good idea to take the food away from the dog and offer it to him the next day. However, if a day later the dog won’t start eating, or rather other symptoms occur (fever, diarrhea, vomiting) the dog is to be taken to the vet immediately!

Additional symptoms can be classified into three main categories:

 • Vomiting, diarrhea, caughing, sneezing
 • Smell, quantity and frequency of stool and urine
 • Quantity and frequency of water consumption
 • Frequent headshake indicating ear inflammation, change in the smell of auditory duct
 • Halting gait indicating limping
 • Smell of blood indicating injury
 • Whining indicating pain when touching the sore area
 • Scratching (may indicate allergy or the presence of parasite)

Tangible symptoms:

 • Change in posture (such as crump back due to stomach ache, irregular footing indicating pain in the limbs, a tilted head suggesting ear inflammation)
 • Irregular integument (ccndition and feel of fur, lack of fur, wounds, swellings, defluxion)
 • Painful swollen areas (suggesting inflammation or physical injury)
 • Parasite, ticks

Symptoms diagnosed by instruments:

No complicated instruments are needed, only a watch and a thermometer whereby the dog’s pulse, temperature  and breathing can be checked.

Reference ranges:

 • Pulse: 70-140/min
 • Breathing: 10-40/min
 • Temperature: ~38oC

As the above mentioned references may change in a rather broad range (except for temperature), several examination might be needed on the healthy animal in order to be able to evaluate the results accurately. In this way, the owner will get the normal rates of the given individual and should the dog’s behaviour suggest disease later, after a measuring, they will be able to correlate the two results to each other.

It is usually the owner who notices the symptoms of illness first, as the owner has the closest relationship with their dog. It is important that they should be able to judge whether the dog needs to be taken to the vet or not. Some general symptoms such as vomiting or diarrhea don’t directly mean the need of medical attendance, however, these symptoms along with others like fever, depression or the light colour of mucosa may suggest illness.

Choosing the vet

Choosing the right vet is an important task to be done even before any problems might occur. There are many aspects to consider in the process. A good vet (is):

 • Helpful, likeable, communicative
 • Hears us out, asks questions, examines our dog profoundly and considers the possibilities
 • Fully informs us about the possible treatments including their advantages and disadvantages and presents a suggestion about a therapy they consider appropriate
 • Informs us accurately about the applied treatment, the medicines they gave our dog, what they expect from the treatment, its duration and the tasks of the owner
 • Has experience and a well-equipped veterinary office
 • Available and offers opportunity for consultation on the phone
 • Sends the patient to another vet for the sake of recovery if special equipments are needed

Organizing the veterinary treatment, consultation

The task of the owner:

The owner should be able to summarise the symptoms properly, so that the vet can set up the diagnosis more easily as well as decide about a possible medical intervention. Medical history might be crucial too.  The easing or intensifying of symptoms is an essential factor as well as to know how long the illness has been going on as these may outline the direction of the healing process. Moreover, it is important to know whether the dog has had similar illnesses in the past and whether the current illness has occured in the environment of the animal before.

Significant pieces of information for the vet concerning the environment of the animal:

 • How the animal is kept (in a flat, garden, possibilities of poisoning and injury)
 • Feeding (regularity, frequency, quality, quantity)
 • ossibilities of interaction with other animals and humans (risk of infection)
 • Reproductive biology of bitches (oestrum, mating, whelping, etc). All our guide dogs are spayed.
 • Medical history (previous medicines and therapies)

A tulajdonos feladata az állatorvosi kezelés megszervezése és az állatorvossal való konzultáció. Neki kell számon tartania, mikor kell beadatni a következő oltást, kérni az élősködők elleni készítményeket, neki kell megszervezni az esetleges vizsgálatok (szűrővizsgálatok, egyéb kezelések) lebonyolítását, időpontot egyeztetni. Szintén a gazda feladata, hogy ha az állatorvos valamilyen kezelést előírt, azt maradéktalanul betartsa, végigcsinálja, és nem utolsó sorban annak eredményéről az állatorvost tájékoztassa.

Nagyon fontos, hogy sürgős esetekben is (pl. baleset, hőguta) előzetesen konzultáljunk az orvossal telefonon, hogy tud-e fogadni, illetve, hogy mire készüljön. Rengeteg időt nyerünk, ha a fölösleges ide-oda autózgatás helyett öt percet szánunk a telefonos egyeztetésre, és csak akkor indulunk el, amikor megbizonyosodtunk róla, hogy az orvos tud fogadni, és el tudja látni a kutyát.

A vakvezető kutyákra vonatkozó speciális előírások

A szociális és munkaügyi miniszter 27/2009. (XII.3.) SZMM rendelete a segítő kutya kiképzésének, vizsgáztatásának és alkalmazhatóságának szabályairól előírja, hogy a vakvezető kutyát különféle közegészségügyi rendeltetésű megelőző kezelésekben és rendszeres szűrésekben kell részesíteni.

 • Évente kötelező oltani veszettség (lásd. 164/2008. (XII. 20.) FVM rendelet), parvovírus, szopornyica, fertőző májgyulladás és leptospirózis ellen!
 • 3 havonta kell alkalmazni féreghajtást kombinált hatóanyagú, széles hatásspektrumú anthelmintikummal (hatóanyagai lehetőség szerint praziquantel, és pirantelt (pamoát vagy embonát só), és febantel vagy fenbendazol)!
 • Folyamatosan kötelező a külső élősködők elleni védekezés, melynek bolhára és rühatkára mindenképpen, kullancs ellen pedig ajánlottan hatékonynak kell lennie. A megelőzésre bármely hazai forgalomban lévő készítmény használható, a kezeléseket pedig a használt szer hatástartamától függő időközökben kell alkalmazni.
 • A vakvezető kutyát évente teljes állatorvosi fizikális vizsgálatnak kell alávetni és a fizikális vizsgálatnak feltétételen részét kell képeznie az ízületekre is kiterjedő vizsgálatnak is.
 • Évente kötelező a bélsár (széklet) parazitológiai és bakteriológiai vizsgálata különös tekintettel a szalmonellára.

Az első vizsgálatot úgy kell elvégeztetni, hogy az összes eredmény megérkezésének és leigazolásának ideje legalább egy héttel előzze meg a segítő kutya munkába állásának időpontját.