Articles and studies

World Congress of Guide Dogs 2014 Tokyo

We received invitation this year again from the International Guide Dog Federation to attend the world congress but due to lack of sources we could not attend. However, at the request of the organizers we were happy to send our special poster presentation about Rumi, the world’s first epileptic seizure-alert guide dog, our introductory video was also welcome with great interest. We hope next year we will have the opportunity to introduce ourselves personally and present our achievements in Hungarian guide dog training.
Our poster presentation in English can be downloaded here: [wpdm_file id=39]
Our introductory short film is available on youtubeDogs with Mission

Legal regulations of guide dog training abroad

Many western countries have laws that regulate how to obtain a guide dog. However, these laws, which apply for the guide dogs and their owners, have significant differences. Governments regulate the training of guide dogs and the application process to different extents. In France and California the regulation is complex but in Germany the appliaction process is not regulated at all. We received the study from law firm Réczicza White & Case LLP as a donation. Thank you.  Study (324kB)

Tanulmányút a londoni Vakvezető Kutya Iskolában

Alapítványunk négy munkatársa 2008. április 29. és május 1. között a Londonban működő Vakvezető Kutya Iskola (Guide Dog School) vendége volt.

Ez az intézmény egyike az Angliában működő öt központnak. Évente körülbelül 1000 kutya kerül be az öt kiképző iskolába a kölyöknevelőktől, majd körülbelül négy hónapig tartó intenzív képzés után az ebek kikerülnek az átadó tanfolyamra.

Az átadó tanfolyamokat az ország 28 pontján működő irodák koordinálják. A kliensek három hétig gyakorolnak a leendő kutyájukkal, majd a tanfolyam végén megkapják a vakvezető ebet.

A kutyaellátás jól működő rendszerét egy kiterjedt, több évtizedes tapasztalatokkal alátámasztott tenyészési program alapozza meg. Tenyészetükben labrador retrieverek, golden retrieverek és német juhász kutyák vannak, illetve nagy számban alkalmazzák ezen fajták keverékeit.

Az ellenőrzött és jól bevált tenyészpároknak és almoknak köszönhetően displasia miatt elenyésző számú ebet kell kivenniük a képzési programból, az epilepszia is nagyon ritka a tenyészetükben. A képzésbe került növendék – azaz egy éves – kutyák mintegy 75 %-a válik be.

A brit biztosítási rendszer miatt a vakvezető kutya képzés a nagy társadalmi megbecsülésen kívül állami anyagi támogatást nem kap, teljes mértékben magánadományokból tartják fenn a szervezetet. Háromnapos látogatásunk során betekintést nyertünk az iskola marketing munkájába is. Számos olyan programjuk van, amelyekből számunkra hasznos ötleteket kaptunk.

Az iskolában folyó kiképzés során tanpályát csak a városi munka előtt, vagy már a nap végén használnak, leginkább a tréner-kutya kapcsolat erősítésére és az engedelmes munka felépítésére. Maximálisan kihasználják a város adta kiképzési lehetőségeket, ezzel a kutyákat a valós élethelyzetekre nevelik.

Tanulmányutunk alatt számos kiképzőt láthattunk dolgozni kutyáikkal, melyek különböző képzettségi szinten voltak. A hatékony kölyöknevelő programnak köszönhetően a képzésbe kerülő kutyák megkapják az alap engedelmes kiképzést, hozzászoktak a lakásban tartás körülményeihez, így a kiképzők első feladata az, hogy a kutyákat magukhoz szoktassák. A rendszer hátránya azonban, hogy sok kutyának problémát okoz a lakásból visszaszokni a kennel-tartásba. Az átadó tanfolyam sikerességét megalapozza, hogy az ebek könnyebben alkalmazkodnak a kennelek után újra a lakásban tartáshoz.
A kiképzők több mint egy évig tanulnak egy senior kiképző mellett. Egyszerre minden trénernek három kutyája van. Az instruktori képzés két évig tart, és ők végzik az átadó tanfolyamokat.

Az iskola vezetője szerint a két lépcsős szakmai rendszer (kutyakiképzők és instruktorok) hátránya, hogy a kiképzést végző trénerek nem találkoznak a kliensekkel, tehát nem látják, hogy a kutyáktól mit várnak a leendő gazdáik. Éppen ezért azt tervezi, hogy a kiképzőit „tanulmányútra” küldi az instruktoraikhoz, hogy tapasztalatot szerezzenek.
A tanulmányút közvetlen eredménye lett még egy további meghívás az intézmény által fenntartott egyik átadóközpontba, ahol az iskola rehabilitációs tevékenységét lesz majd módunk közelről megismerni. Szintén fontos eredmény, hogy angol kollégáink szakmai segítséget ajánlottak a nemzetközi szövetséghez (International Guide Dog Federation) való csatlakozásunkhoz.