Húsvét nyitott szemmel

Calgary kölykeinek húsvétra kinyílt a szemük. Egyre többször keresik a kontaktust, szeretnek odabújni a plüssjátékaikhoz és bekucorognak nevelőik ölébe. A látásukkal együtt a hallásuk is kinyílt, ezért több babahangot adnak ki és érzékenyebbek lettek a zajokra. Így növekszik a vakvezető kutyák legújabb generációja.

Az első kölyöknek 12 naposan nyílt ki a szeme, pontosabban egészen kis résen keresztül kezdte el szemlélni a világot. A nyolc apróság élete 14. napján már nyitott szemmel cirkált, és mivel a látásuk egyből nem lesz tökéletes, elég sok komikus jelenetbe keveredtek. A kék szemű csapat kezdi megismerni az emberek alakját, minden iránt jobban érdeklődnek, és egy kicsit megváltoztatták nevelőcsaládjuk mindennapjait:

„Az első két hétben arra figyeltünk, hogy rendesen egyenek, aludjanak, most a „csecsemős gondoskodás” után új időszak kezdődött, kezd megnyílni az értelmük, egyre többször keresik a kontaktust egymással és velünk. Szeretnek egymásra mászni, odabújnak a plüssjátékaikhoz. Egyre cukibbak. A látásukkal együtt a hallásuk is kinyílt, érzékenyebbek lettek a zajokra, előfordul, hogy egy hangosabban becsukott ajtó miatt felriadnak és nehezebben alszanak vissza, ezért csendesebben közlekedünk a lakásban” – mondta Marton Mónika, Calgary gazdija. Móni és családja ad otthont anyakutyánknak, és amikor kölykei születnek, nyolchetes korukig ők vigyáznak a kicsikre.

Kérjük támogasd adód 1%-ával a vakvezető kutyák kiképzését! 
1% adószámuk: 18449149–1–05
Kattints rá, így adhatod nekik: http://bit.ly/2Fisu28

A fekete kölyök a legbátrabb

A testvérek között egyetlen fekete kutya van, egy szuka: „Kisebb méretű, mint a többiek és bátrabb is. Ő kucorodik be legtöbbször az ölünkbe, amikor beülünk közéjük” – mondta Móni, aki iskolásként etológus szeretett volna lenni, de az élet a közgazdaságtan irányába vitte, és most örül annak, hogy otthonában figyelheti meg egy egész alom növekedését.

A szemük kinyílása óta a babahangok élénkebbek lettek, játékosan vakkantgatnak, morognak egymásra, megpróbálják kóstolgatni a plüssjátékokat, de fogak nélkül még nem tudnak belőlük semmit kicsípni.

A nyolc kölyök tenyészprogramunkban született, amelynek az a célja, hogy minél több vakvezető kutyát képezhessünk, mivel éves szinten állandóan 40-50 fő a jelentkezők száma, miközben évente 15 kutyát képzünk ki. Egy vakvezető kutya költsége több, mint 5 millió forint (lásd keretben), amit alapítványunk adó 1% felajánlásokból és adományokból teremt elő.

Mennyibe kerül egy vakvezető kutya?
Egy vakvezető kutya egész életét felölelő összes költsége több, mint 5 millió forint. Ez az időszak körülbelül 10 év.
Egy vakvezető kutya teljes életét felölelő költsége: tenyészkutyák, tenyésztés, kölyöknevelés, szűrések, orvosi költségek, ellátás, felszerelés, kiképzés (1,5 millió Ft a munkadíj), gazdi képzése; átadás, vizsgáztatás, utókövetés és gondozás tíz éven át, felszerelés pótlása, öregedő kutya extra orvosi költségei, nyugdíjazás körüli költségek, közben rezsi, járműhasználat stb. Így lesz a tíz év összes költsége több, mint 5 millió forint.

  • Bejegyzés kelte :
  • Utolsó módosítás :
  • Szerző :
  • Kategória : Hírek