„A nap végén ő is csak egy kutya” – ezeket a tulajdonságokat tartják fontosnak a vakvezető kutyák gazdijai

Egy kutatás azt térképezte fel, vajon a vakvezető kutyák viselkedésének mely aspektusai kulcsfontosságúak a gazdáik számára.

Felete labrador vezeti a gazdáját
Ahány vakvezető kutya, annyi egyéniség

A vakvezető kutyák alkalmasságának értékelése általában a viselkedési jellemzőkre összpontosít, többek között az edzettségre, a környezeti ingerekre való fókuszra, az alacsony agresszivitási szintre, a félelem- és stresszkezelési képességre, az energiaszintre, a kötődésre.

A vizsgálatban a gazdikat kérdezték meg arról, milyen a kutyák viselkedése munkakörükön belül és azon kívül, és találkoztak-e olyan viselkedéssel a kutyáknál, amire nem számítottak. Az eredmények azt mutatják, hogy a legpozitívabb aspektus a kutya megbízható viselkedése a közlekedés során, a legnegatívabb tulajdonság pedig a húzás, valamint a pórázban vagy a hámban keletkezett túlfeszültség volt. A további eredmények olyan fontos viselkedési területeket tártak fel ezeken kívül, amelyek jelenleg ugyan nem minősülnek prioritásnak, de a gazdik számára nagyon fontosak: ilyen a viselkedés következettsége, a kutya érettsége és gyerekekhez való viszonya. A felmérés rávilágított arra is, hogy mit tartanak a gazdik különösen problémás, illetve kellemes viselkedésnek, és azt is megmutatta, mennyire sokfélék lehetnek a vakvezető kutyák.

A kutya személyisége a gazdik számára kulcsfontosságú

A vakvezető kutyák nemcsak gazdájuk mozgásterét tágítják ki, de hozzájárulnak a függetlenség, a bizalom és a biztonság érzéseihez, a szeretetet és társaságot nyújtanak, megkönnyítik a társadalmi interakciót, és pozitív változásokat indítanak el a társadalmi identitásban is, vagyis az ember arra irányuló motivációjában, hogy a közösségbe való tartozása alapján pozitív önértékelésre tegyen szert. A kutatás azt találta, hogy kutyák pozitív hatással voltak az egyének életére az olyan kellemetlenségek ellenére is, mint például a kutya gondozásáért való felelősség, a viselkedési problémák, vagy a munkakapcsolat végén átélt veszteség vagy gyászérzés. Ezek a kutyák a vezető szerepük mellett képesek a társak szerepét is betölteni. A vakvezető kutyák tulajdonosai számára az állat érzékelt személyisége rendkívül fontos tényező a kutya kiválasztásakor.

A túlzott magabiztosság sem jó

A kutatók a Guide Dogs for the Blind nevű brit szervezet által képzett kutyák tulajdonosait kérdezték számos olyan szempontot figyelembe véve, mint pl. hogy városi vagy vidéki környezetben élnek-e. A 63 résztvevő jelenlegi kutyájának átlagos életkora 31 hónapos kor volt. Most nézzük meg, mit tartanak a tulajdonosok a kutyák legfontosabb tulajdonságainak.

Figyelmesség

A vakvezető kutyák kedvelt figyelemszintje az, amikor egy világos parancs elég ahhoz, hogy kövessenek egy útvonalat vagy eltájékozódjanak egy üzletben, pl. ha a gazdi azt mondja, hogy „bank”, akkor a kutya egyenesen oda tudja vezetni.

Magabiztosság

Ez a tulajdonság elengedhetetlen a sikeres munkához. A magabiztos döntéshozatal megerősítette a kutyákkal való kapcsolatot. E területen a legpozitívabbnak azt tartották a tulajdonosok, amikor a kutya helyesen figyelmen kívül hagyta a parancsot a gazdi biztonságának érdekében. Azonban a túlzott magabiztosságot negatívnak ítélték, például amikor az állatok navigációs döntéseket hoztak anélkül, hogy figyelembe vették volna a parancsot.

Stresszkezelés

A stressz vagy a szorongás ritkán fordul elő a vakvezető kutyák körében, ezért a gazdik egyöntetűen azt vallották, hogy a kutyák jól viselkedettek olyan helyzetekben, amelyeket alapvetően stresszesnek tartottak, pl. az egyik résztvevő arról számolt be, hogy a kutya jól tűrte a három gyerekkel járó viszontagságokat.

Emberekkel és állatokkal való interakció

A kutyák gyerekekkel és más állatokkal szembeni viselkedését alapvetően pozitívnak találták a gazdák, de alkalmanként úgy vélték, hogy ezek nem kívánatos figyelemelterelést idézhetnek elő. Sokan arról számoltak be, hogy amikor más kutya megtámadta a vakvezetőjüket, a kutyájuk nyugodt és védelmező viselkedést mutatott az agresszióval szemben.

Munka utáni viselkedés

Míg sok kutyát nyugodtnak és csendesnek írtak le, kis számban nemkívánatos viselkedést mutattak a kutyák a munkaidejük után, pl. loptak, rágcsáltak vagy károsították a bútorokat. „Lehet, hogy egy kicsit csintalan, belecsíp a zoknikba, azt gondolja, hogy játszhat. De ez még nem a világvége! Azt gondolnád, nem teheti meg ezt, de aztán arra kell gondolnod, ő is csak egy kutya a nap végén” – mondja az egyik résztvevő.


Lehet, hogy egy kicsit csintalan, belecsíp a zoknikba, azt gondolja, hogy játszhat. De ez még nem a világvége! Ő is csak egy kutya a nap végén

A számos egyéb aspektus (pl. szófogadás, tárgyak meghatározása, közlekedés, nyugodtság) alapos megvizsgálása után a kutatás végkövetkeztetése az volt, hogy a vakvezetők forgalomban mutatott biztonságos viselkedése az egyik legfontosabb pozitív tényező a gazdik számára, a legnegatívabb pedig a húzás, illetve a pórázra, hámra kifejtett erőfeszítés volt. A kutatásban számos olyan viselkedési területet is felfedeztek, amelyeket se a kutyák kiképzésénél, se az értékelésük során nem vettek figyelembe, pedig ezek vizsgálata még alaposabbá tenné az értékelést. Ezek a területek voltak pl. a viselkedés következetessége, a kutya érettsége, a kutya gyerekekhez fűződő viszonya. A tulajdonosok abban is egyetértettek, hogy a kutyák szociális viselkedése is nagyon fontos, ahogy az is, hogyan viselkednek a kutyák pihenőidejükben. A felmérés rávilágított arra is, hogy a gazdik milyen tulajdonságokat tartanak problémásnak vagy épp kellemesnek az állatokban, és az is kiderült, hogy ezek nem különböznek a kutyát hobbiállatként tartók véleményétől. Azonban további kutatásokra van szükség még ahhoz, hogy meg lehessen állapítani, milyen tulajdonságokkal kell a gazdiknak és a kutyáknak is rendelkezniük a sikeres együttműködéshez.

A Plos.org cikke alapján