Ha kutyás leszel, barátokra találsz

Úton a kutyámmal videósorozatunk hatodik részében kölyöknevelőnk, Szűcs Marika és kiképzőnk, Nyíriné Kovács Mária arról beszélnek, milyen a kutyás élet, milyen amikor valaki „kutyássá” válik. Marika immár a második kölyökkutyát neveli, teszi ezt úgy, hogy korábban soha semmilyen állata nem volt. Mindketten úgy gondolják, a kutyával való együttélés megváltoztatja az ember életét, és csodálatos élményekkel lehet gazdagodni.

Marika magához öleli a fekete labradort, Artúrt, miközben Ikon a sárga labrador büszkén feszít mellettük
Ikon a sárga labrador és Artúr a fekete labrador kölyöknevelőjükkel, Marikával

Szűcs Marika első kutyája Ikon volt, most pedig Artúrt neveli. Minden kölyöktalálkozón és közös kutyasétáltatáson ott van, mert tudja, hogy a kölyökkutyák nagyon sokat tanulnak idősebb társaiktól. Ezeken az eseményeken több baráthegyis kölyöknevelő és kiképző is részt vesz, barátságok alakulnak ki. „A kutya összehozza az embereket” – mondja Nyíriné Kovács Mária. Sokan mondják neki, hogy szerencsés, mert az a munkája, ami a hobbija. „Egyre többen csatlakoznak a csapathoz, sokat sétálunk, kirándulunk, és nagyon jó a társaság” – teszi hozzá.

Marikának korábban semmilyen tapasztalata nem volt a kutyákkal, még a családja is meglepődött, hogy kutyát szeretne tartani. „Marika mostanra komoly szakemberré fejlődött, így a második kölyköt nevelve” – mondja Mária. A vakvezető kutyát igénylő látássérült emberek egy része sem volt kutyás korábban, mi, itt a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskolában megtanítjuk őket egy kutyás életformára. Volt olyan látássérült ember, aki félt a kutyáktól, most pedig kutyás találkozókat szervez.

„A kutya nagyon megváltoztatja az embert” – mondja Marika. „Látót és nem látót egyaránt megváltoztathat a kutya jelenléte, a kutyával való kapcsolat” – egészíti ki Mária.

Az Úton a kutyámmal videó sorozatot mi, a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola készítjük, olyan látássérült barátaink közreműködésével, akiknek vakvezető kutyát képeztünk.

Az előző részt Vida Zoltánnal készítettük.

Támogasd adód 1%-ával a vakvezető kutyák kiképzését! 
1% adószámuk: 18449149–1–05
Így adhatod nekik: http://bit.ly/2Fisu28