Zoli életében Rizling kirakta a puzzle-t

Vida Zoltánnak Rizling a harmadik vakvezető kutyája. Nagyon különleges kapcsolat van közöttük, és nem csak azért, mert segíti őt a mindennapokban.

Zoli mesélt nekünk első vakvezető kutyája elengedéséről és arról, hogyan ismerte meg a másik kettőt.

Borcsa

„Borcsa volt az első vakvezető kutyám. Daganatos betegség miatt el kellett távolítani az egyik szemét. Ezután már tudtam, hogy nyugdíjba kell mennie, nem várhattam el tőle, hogy fél szemmel vezessen, mégis nagyon nehéz volt elengedni. Vele a mai napig tartjuk a kapcsolatot. Idén lett 14 éves” – mondta Zoli.

Fanni

„Fannival féléves korában egy futtatáson találkoztam először. Cuki fekete labi volt, nagyon tetszett. Még Borcsa is velünk lakott, így nem tudtam, hogy mi legyen. Ekkor fogalmazódott meg bennem a gondolat, hogy mi lenne, ha Fanni segítené a mindennapjaimat, Borcsa pedig
egy családnál tölthetné a megérdemelt pihenését. Kiképzés alatt tesztelhettem is. Lelkes, kedves és stabil kutyát ismertem meg benne, aki egyik pillanatról a másikra családtag lett. Levizsgáztunk egy párosként és nagyon idilli időszak következett. Munkába, rendezvényekre is jött velem, ezért rengetegen ismerték és szerették őt. 6 éves korában váratlanul megbetegedett és egy hét alatt elhunyt.”

Kétségek között

Zoli ezután elgondolkozott, hogy szeretne-e még kutyát: „Borcsa fél szemére megvakult, Fanni pedig elhunyt… ezen vívódtam, mert nem szerettem volna egy harmadik kutyust is elveszíteni, mégis kutya nélkül nagyon önállótlannak éreztem magam.”

Rizling – első látásra szerelem

„Eltelt 2 hónap, amikor a feleségem, Adrienn és a kiképző kolléganőm, Emese mondta, hogy van egy tanuló, nézzem meg. Így találkoztam Rizlinggel, akin már akkor is láttam, hogy nagyon jó személyisége van, kedves volt, csóvált. Elkezdtem gondolkozni, hogy akkor mégis
lehetne kutyusom. Első látásra szerelem volt Rizling. Augusztus végén elkezdtünk együtt gyakorolni. Hozzám költözött, Mesivel naponta tudtunk gyakorolni és októberben levizsgáztunk. Rizling azóta mindenhol velem van.”

Rizlingben tovább élnek

Rizling „örökölte” Fanni és Borcsa jó tulajdonságait, mintha kettőjük ötvözete lenne, ezért kicsit olyan érzés, mintha ők is velem lennének. Reményt adott, és bízom benne, hogy ő már szép hosszú élete végéig velem maradhat.