„Megváltoztatta az életemet, nem vagyok egyedül”

Katalin életében Vektor az első vakvezető kutya. Vektor pedig az egyetlen vakvezető kutya Balatonfüreden. Kíváncsiak voltunk, elboldogulnak-e.

A balatonfüredi különleges helyzetnek van előnye és hátránya is. „Sokan megkérdezik, hogy segíthetnek-e, de sajnos az is elhangzott már, hogy „Minek hozza be a kutyát a boltba?” Úgy tudom, én vagyok az egyetlen vakvezető kutyás Balatonfüreden, ezért szeretném, hogy ha a város megismerne minket és kicsit tájékozottabb lenne, hogy mihez van joga egy vakvezető kutyával közlekedő látássérültnek” – mondta Szőnyeg Katalin, Vektor gazdája.

Katalin elmondta nekünk, hogy Vektor, élete első vakvezető kutyája nélkülözhetetlen segítséget ad a közlekedésben, együtt járnak arra a tanfolyamra is, ahol egy látássérülteknek kifejlesztett eszközzel tanulja az olvasást. Katalin a vendéglátásban és egy élelmiszerboltban dolgozott, közben sajnos folyamatosan romlott a látása, míg végül alapítványunkhoz fordult, hogy négylábú segítőt kérjen magának.

Nagyon örültünk, hogy a páros simán levizsgázott, pontosaban ahogy Vektor kiképzője, Köbli Mónika fogalmazott: „A szakadó eső ellenére határozottsággal hasítottak a kihúzott útvonalon. ”

Móni hozzátette, hogy az első pillanattól kezdve meg volt köztük az összhang. Olyan volt, mintha mindig is együtt közlekedtek volna.

Milyen kutya Vektor?

A legfontosabbnak a szeretetét tartom, a türelmét. Az összeolvadó színeket nehezen különböztetem meg, ami gondot okoz a járda lelépőn, zebrán, lefelé a lépcsőn, ilyenkor szólok neki, hogy „lassabban”, ő pedig figyel rám és szépen levisz. Megváltoztatta az életemet, nem vagyok egyedül, ezért ő lett számomra az első.

– mondta Katalin.

Mónika így jellemzi: „Vektor egy végtelen türelemmel, bájjal és kedvességgel megáldott gyönyörű, hatalmas, sárga labrador kan. Elbűvölő személyiségével mindenkit levesz a lábáról. Munkáját nagy magabiztossággal végzi, zseniális megoldásokkal kápráztatja el gazdiját.”

Ahogy a gazdáik, úgy a vakvezetők sem egyformák, Vektor nem kedveli például a tömeget és a szűk helyeket, de ezzel Balatonfüreden egészen jól együtt lehet élni. Lényeges, hogy kiképzőink milyen gazdihoz és milyen lakókörnyezethez tudják elképzelni az általuk képzett kutyákat, ugyanis passzolniuk kell egymáshoz, hogy jól érezhessék magukat az együtt töltött bő egy évtizedben.

Milyen gazdi Katalin?

Katalin sok törődéssel, mozgatással, sétával jár a kutyája kedvében, és a viszonzás sem marad el. Mónika nagyra értékeli Katalin hozzáállását:

Nagyon odafigyel a kutya szükségleteire. Biztosítja neki, hogy kiereszthesse a gőzt. Nagy sétákra viszi, játszik vele. nagyon sokat közlekednek, például gyalog járnak az edzőterembe ami 3 km-re van, ahol Vektor ki tudja pihenni az út fáradalmait míg Kata edz.

Köszönjük, Edina!

Vakvezető kutyáink egyéves korukig nevelőgazdikkal élnek. Hálás szívvel gondolunk Fazekas Edinára, aki szeretetben felnevelte Vektort Piliscsabán:

Mi az, amit mindenkinek tudni illik a vakvezető kutyákról?

Mindenkinek érdemes tudnia, hogyan lehet segíteni egy vakvezető kutyás párosnak, és azt, hogy milyen előnyöket élveznek, például szabadon beléphetnek bármilyen üzlethelyiségbe. Egy rövid összefoglalás a témáról itt olvasható.