Életet mentett Morris, a vakvezető kutya

„Úton a kutyámmal” videó sorozatunk negyedik részét Török Sándorné Katalinnal készítettük, aki gyengénlátóként vállalta, hogy segíti Iris nevű kutyánkat, amikor az világra hozza kölykeit, és azután is gondozza őket. Ám ezúttal nem az 10 M betűs kölyökről beszélt, hanem saját vakvezető kutyájáról, Morrisról.

Morris, a sárga labi ül, és okosan figyel
Morris a közlekedésben és otthon is nélkülözhetetlen társ

Morris mindig megérzi, ha gazdája rosszul érzi magát, így volt ez akkor is, mikor Katalin a fürdőszobában ájult el magas vérnyomása miatt. „Szerintem megérezte, hogy rosszul vagyok, amikor bementem a fürdőbe, ezért nem ment ki, hiába küldtem, hogy menjen.”

Morris odament Katalin férjéhez. A férfi már aludt, de a kutya addig bökdöste, míg fel nem kelt, aztán jelezte neki, hogy kövesse, és odamentek a fürdőhöz. „A férjem 220-as vérnyomással talált rám”. A férfi kihívta a mentőket, a kórházi vizsgálatok során kiderült, hogy Katalin „lábon hordott ki” egy szívinfarktust, így nagyon sokat segített, hogy Morris időben segítségért tudott menni.

Morris Katalin mellett ül, a háttérben a diósgyőri vár látható
Morris megérezte, hogy Katalinnak szüksége van rá

Katalin a kórház sürgősségi osztályán kapott egy második infarktust. „Amikor hazaértem, nem győztem meghálálni a drága kiskutyámnak, hogy észlelte, hogy baj van. Utána azt mondtam neki, köszönöm, hogy vagy nekem.”

A vakvezető kutyák képzésének nem része, hogy megtanulnak gazdájuk egészségi állapotáról jelzést adni, Morris viselkedése azonban nem példa nélküli, hiszen az alapítványunk által képzett kutyák között korábban volt egy, aki sokszor megmentette gazdája életét. Rumi, a világon elsőként képes volt epilepsziás gazdájának rohamait előre jelezni, és a rohamok súlyosságát csökkenteni.

Az Úton a kutyámmal videó sorozatot mi, a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola készítjük, olyan látássérült barátaink közreműködésével, akiknek vakvezető kutyát képeztünk.

Az előző részt Nagy Anikóval készítettük, itt érhető el.

Állj a vakvezető kutyák mellé, támogasd adód 1%-ával kiképzésüket!
1% adószámuk: 18449149–1–05
Így adhatod nekik: http://bit.ly/2Fisu28