Vakvezető tanulót nevelni életre szóló kaland

Leendő vakvezető kutyáinkat nagyjából egy-másfél éves korukig önkéntes kölyöknevelők tanítják. Interjúnkban első kölyöknevelős élményeiről beszél Rab László, aki feleségével, Szonjával együtt vágott ebbe a kalandba. Bár van már saját kutyájuk, Lattét nevelni mégis új kihívást jelent.

A sáros Latte boldogan bújik kölyöknevelőjéhez, Szonjához
Rab László és felesége, Szonja először vesznek részt kölyöknevelő programunkban

Latte 8 hetes kora után került a Rab családhoz, és rögtön barátságot kötött a házaspár saját kutyájával, Mandulával. “Egy labrador mindig egy nagyobb kihívás” – mondja Rab László széles mosollyal az arcán.

A kis sárga labrador már elmúlt négy hónapos, és jelenleg tinédzserkori makacskodással dobja fel Szonjáék hétköznapjait. “Az elején mindent megcsinált, most egy hete elkezdte a makacskodós kiskamaszkort, de ezt is le fogjuk küzdeni.”

Latte nagyon ügyesen kezdte megtanulni az alapvető dolgokat, amik később a kiképzése során fontosak lesznek. Ismer olyan alapszabályokat, hogy nem mehet be a fürdőbe vagy a hálóba, akkor sem, ha azok ajtaja nyitva áll. Rövidebb ideig már tud helyben maradni, ülni is. Jelenleg a fektetést és a behívást gyakorolják kölyöknevelőivel, amiket be is tudnak mutatni a kölyöktalálkozókon.

“A kölyöknevelést javaslom mindenkinek, aki szeretné kipróbálni, hogy milyen a kutyás élet, de még nem döntötte el, hogy saját kutyát vállaljon” – mondja kölyöknevelőnk, László. Remek tanulási lehetőségnek tartja, melyhez sok segítséget adnak iskolánk kiképzői, valamint a tapasztaltabb kölyöknevelők.