Szájkosarat követelt a kalauz – nem volt igaza

A vakvezető kutyákra nem kötelező szájkosarat tenni, amit jogszabály tesz lehetővé már 15 éve. Vagyis a vonatokon sem kérhetik számon rajtuk, de ezt nem minden kalauz tudja. Pozsgay Dóra mondja el, mi történt vele és Noéval a Pécs-Budapest vonalon. A jogszabályi hátteret is leírjuk.

“Nem először utazom vonattal úgy, hogy ott van mellettem egy vakvezető kutya. Voltak már egyszer-kétszer apró problémáim kalauzokkal, de olyan nagy, mint a mostani, még sohasem. Szerdán Danival és Noéval útra keltünk, hiszen úgy döntöttünk, hogy a vizsgáim után egy kicsit lelazulunk, és az egyik pesti látássérültek által szervezett múzeumlátogatásra mondtuk igent. Ahogy máskor, úgy most is szépen elfoglaltuk a helyünket a Pécs-Budapest járaton, majd vártuk a kalauzt, aki hamarosan meg is érkezett.”

“Megalázó stílusban kérte számon, hogy kié a kutya és miért nincs rajta szájkosár, és azt hajtogatta, hogy ez az életét veszélyezteti, mert bármikor megharaphatja. Elmondtam neki, hogy ő az én vakvezető kutyám, ezért van rajta vakvezető hám, és a jogszabály szerint nem szükséges szájkosarat tenni rá. A reakciója az volt, hogy továbbra is azt hajtogatta, hogy mi van, hogy ha őt megharapja, és hogy mindenáron tegyek rá szájkosarat.”

“Az első megállónál dolga akadt, elment, de aztán újra odaért hozzánk, ahol továbbra is az életét féltette és a szájkosár hiányát hangsúlyozta amellett, hogy nem lát a kutyán olyan jelzést, hogy az vakvezető kutya lenne. A hámon szerepel az alapítvány neve, amiben benne van a vakvezető kutya kifejezés, én jeleztem neki, hogy itt van nálam az az igazolványa, ami tanúsítja, hogy Noé vizsgázott vakvezető kutya, sőt még az oltási könyvet is felajánlottam, amiben látszanak az érvényes oltásai is. Ezeket persze nem kérte el, inkább a kutya nagyságára célzott, aki az egész párbeszéd alatt a lábunknál feküdt végig, meg sem mozdult, és semmilyen tekintetben nem jelentett veszélyt senkire, ugyanis a vakvezetők mind nagyon szelíd kutyák. A MÁV üzletszabályzatára is hivatkoztunk, ami szintén mellettünk szólt, de ez sem hatott rá különösebben.”

Panaszt tettek

“Eddig Pécs és Budapest között csak pozitív élményem volt a kalauzokkal, nem értem, hogy mi baja lehetett velünk. Természetesen amint leszálltunk a Keleti pályaudvaron, azonnal mentünk és panaszt tettünk, hiszen úgy gondoltuk, hogy ezt nem hagyhatjuk annyiban, emellett szóltam a Baráthegyi kutyasulinak is, hogy muszáj tenni valamit, mert ez szó nélkül nem maradhat. Egyrészt azért, mert senki se beszéljen olyan stílusban egy fogyatékkal élővel, ahogy a kalauz velem, emellett ugyanígy fog cselekedni, ha netán egy másik vonalon szintén találkozik egy segítőkutyával közlekedő személlyel. Vajon a rájuk vonatkozó jogszabályt sem fogja elfogadni, és velük is így fog veszekedni?

Nagyon kíváncsi vagyok, hogy mi lesz az eredménye az ügynek, és őszintén szólva egy kicsit félve fogok újra vonatra szállni az eset után. Igaz, több olyan kalauz van, aki örömmel fogad bennünket, ők nagyon kedvesen szoktak segíteni, de mi van, ha újra beleütközők egy hasonló karakterű ellenőrbe? Persze nem vagyok az a nyuszi, mert most is voltak ellenérveim, példáim, de mit tud csinálni az ember, amikor azokat semmibe nézik?”

Amint a MÁV reagál Dóra panaszára, tájékoztatni fogunk róla. Addig is érdemes megnézni az oldalt, ahol Dóri folyamatosan beszámol a Noéval történetekről, a sztorikat itt olvashatod.

Kérjük, támogasd adód 1%-ával a vakvezető kutyák kiképzését!

1% adószámuk: 18449149–1–05

Mennyi vakvezető kutyára van szükség?

Magyarországon több vakvezető kutyára van szükség. A várólistánkon átlagosan 40-50 fő van. Átlagosan 12-15 kutyánk áll kiképzés alatt, terveink szerint tenyésztői programunkban évente 30 kölyök születik, akikből a következő évben vakvezető kutya válhat.

Mennyibe kerül egy vakvezető kutya?

Az összes költség több mint 5 millió forint.

Miből teremtjük elő a pénzt?

Alapítványunk adó 1% felajánlásokból és adományokból teremti elő a képzéshez szükséges összeget.

Tudni illik

A Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola már sok esetben felhívta a figyelmet arra, hogy milyen szabályok vonatkoznak a vakvezető kutyával közlekedőkre és melyek nem a 2009-es rendelet szerint. A vonatos történetre vonatkozó rész így szól:

A segítő kutyát alkalmazó személy szájkosár nélkül alkalmazhatja a segítő kutyát.

Sok esetben okozott már konfliktust, hogy valamilyen üzletbe nem engedtek be vakvezető kutyát, természetesen a rendelet ismeretének hiányában, ugyanis a látássérült gazdák (sőt, a kutyák kiképzői is) bemehetnek velük minden olyan létesítménybe, területre, ami nincs elzárva a lakosság elől. Ilyenek a közforgalmú tömegközlekedési eszközök, üzletek, élelmiszert árusító üzletek és a vendéglátó üzletel is, bevásárlóközpontok, piacok, vásárok, szálláshelyek, játszóterek, közművelődési, oktatási, szociális, gyermekjóléti, gyermekvédelmi intézmények, közfürdők területe, állatkertek.

Arról is érdemes tudni, hogy a mozgólépcsővel felszerelt létesítményben (területen) segítő kutyát alkalmazó személy jogosult a segítő kutyával az üzemképes, álló mozgólépcsőt használni. Vagyis megkérheti az üzemeltetőt, hogy állítsa meg a mozgólépcsőt.

Még sok érdekesség és infó található vakvezető kutyás „Tudni Illik” szövegünkben, amely itt olvasható.

Frissítés!

A Máv reagált az ügyre:

Vasúttársaságunk nagyon sajnálja a történteket. Utasunktól, Dórától elnézést kérünk a jegyvizsgálónk viselkedése miatt.

A MÁV-START azonnali vizsgálatot indított az ügyben.

Az oktatások során ismét kitérünk a kísérő kutyákkal kapcsolatos tudnivalókra, előírásokra. Szabályaink szerint a kísérő kutyák szájkosár nélkül utazhatnak a vonatokon, erre a képzések során eddig is felhívtuk a jegyvizsgálóink figyelmét. A vakvezetőkutyák rendelkeznek igazolvánnyal, melyet a gazdájuk köteles magánál tartani az oltási könyvvel együtt. Ez jogosítja fel arra, hogy a kutya a közösségi közlekedés járművein szájkosár nélkül, illetve díjmentesen utazhasson.

A kutyaszállítással kapcsolatos általános információk itt érhetők el a honlapunkon.

Az üzletszabályzatunk szerint vonaton nem szabad kutyát póráz és szájkosár vagy azonos biztonságot nyújtó eszköz (pl. zárt szállítóeszköz) nélkül szállítani, ez alól kivétel a kísérő kutya.

A kísérő kutya és a szolgálatban lévő rendőrségi kutya kivételével nem vihető be élő állat az étkezőkocsiba, illetve helyjegyköteles vonatra a zárt szállítóeszközben történő szállítás kivételével. A kísérő kutya nem számít bele a szállítható kutyák számába. A járművek ülésén azonban nem szállítható.”