Mi vagyunk a tíz kicsi labrador – az első hét képekben

Mi történik Zina kölykeivel? Most az első hét eseményeit mutatjuk meg. Ez így lesz két hónapon át heti egy hírlevélben. Nemsokára mind a tíz apróság nevet kap, azután kiválaszthatod, melyik vakvezető kölyök lesz a kedvenced. Tarts velünk ebben a kalandban!

1. nap

A szülés és a tisztába rakás után készült a fotó szeptember 4-én este. Megnyugtató érzés, hogy minden újszülött egészséges, szépen táplálkozik. Zina is nagyon megkönnyebbült, amikor előbújt a tízedik. A szoptatás oxitocint termel, mindenki boldog.

2. nap

A kézben tartott kölykön jól lehet látni, hogy milyen nagy a feje a testéhez képest. Szüksége van erre, hogy jól be tudja kapni az anyja emlőjét. A kis körmeik nagyon élesek, könnyen megsérthetik Zina cicijét, ezért ha még nőnek egy kicsit, nagyon óvatosan lecsípjük a hegyüket 2 hetes korukban. A köldökzsinór csonkja már csak egy apró folt, a fülük szőrtelen bőrháromszög. A kézben tartás fontos a szocializáció miatt, így megszokják, hogy a kéz érintésétől nem kell félni.

3. nap

Hidd el nekünk, nem állítottuk be őket. Evés után szétgurultak, aztán összekapcsolódtak, mert szeretik érezni egymást, megnyugtatja őket. A mancsok mintázata ekkor még nagyon sokféle, barna, csíkos, foltos, hiszen amíg nem használják, nem is kopnak. A helyváltoztatást a forgás és gördülés adja. Nagy nehezen áthelyezik a testsúlyukat és már forognak is: ki tudja merre. A fülek külső fele már fehéredik a megjelenő szőrszálaktól.

4. nap

Amit itt láttok, az egy hasznos biztonsági megoldás. Az úgynevezett ellető dobozban kialakítottunk egy távtartót, ami megvédi a kölyköket, nehogy az anyakutya álmában véletlenül rájuk feküdjön. A csapat egyik fele az árnyékos zugot választotta, a másik természetes fényben sütkérezik.

5. nap

Zina átöleli a kölykét, vagy a látszat csal? Ilyen mancsokkal nehéz volna ölelni, ezért inkább az történhetett, hogy Zina ebben tartásban feküdt le, az egyik kölyök pedig valahogy belehuppant, hiszen mindig keresik az anyjuk és egymás társaságát, de irányítani még nem tudják az érkezést. Ezúttal egy sikeres landolás volt, el is aludt nyomban.

6. nap

Ugye, két sor cici áll rendelkezésre, és a kicsik úgy szopnak, ahogy az anyakutya lefekszik. Hason, oldalt vagy háton fekve veszik magukhoz a tejet. Itt most éppen oldalazva.

7. nap

Milyen nagyok! Megduplázták a súlyukat az első hét végére. A kölykök átlagosan 30  dekagrammal születtek, ami kisebbnek számít a labradorok esetében. Zina almaira jellemző volt eddig is, hogy kis mérettel születtek, ami bizonyítja a természet bölcsességét, hiszen így könnyebben, biztonságosabban születnek meg, és majd kint megnőnek.

Születésüktől 8 hetes korukig kísérjük el Zina kölykeit olyan fotókkal, videókkal és sztorikkal, amelyeket Exkluzív Hírlevelünkben mutatunk meg először. Feliratkozás névvel, e-mail címmel ezen a címen: hirlevel@barathegyi.org

Üdvözlettel

A Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola csapata

A kölykök születéséről ITT írtunk.