Madárlátta kiskutyák

Alapítványunk anyakutyája, Zina tíz kölyköt szült szeptember elején, és közben autózott is egy kicsit. A csapat most lett egyhetes, szépen fejlődnek. Nevük D betűvel fog kezdődni, ezért nevezzük őket D alomnak. Több anyakutyánk van, a kiképzett vakvezetők többsége tenyésztői programunkban születik.

„Zina óramű pontossággal szüli meg a kölykeit, de most kicsit máshogy viselkedett, mint az előző három ellés alkalmával. Két nappal korábban elkezdte mutatni azokat a jeleket, amelyek után hamarosan meg szokott érkezni az első kölyök. Éjjel hisztis volt, járkált, kaparászott, csak rótta-rótta a köröket” – mondta a Zinának otthont adó Ménesi Gizella, a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola önkéntese.

Kalandos autózás

Alapítványunk szakmai vezetője, Komondi Piroska azonnal Törökbálintra sietett az anyakutyához, és végül úgy döntött, hogy kora délután elviszik őt állatorvoshoz. “Félúton megszületett az első kölyök, hallottuk a vékony cica hangját. Amikor megérkeztünk, Zina a szájába vette, hogy viszi és megmutatja a dokinak. Hihetetlen élmény volt. Végül rám bízta, és a tenyeremben tarthattam a kicsit” – mondta Gizella.

Az ultrahangos vizsgálat megállapította, hogy a madárlátta elsőszülött egészséges, ahogy az anyaméhben lapuló testvérek is. „Ha kicsit türelmesebbek vagyunk, akkor otthon születik meg, de ezt nem lehet előre megmondani, ilyenkor hallgatni kell a belső hangra, mert nagy baj lehet abból, ha éppen az első kölyök akad el, veszélyeztetve a saját és a többiek életét. Ha már így alakult, én a csomagtartóban utaztam haza és szemmel tartottam őket, hogy ne legyen baj. Nem is volt, sőt a hazaúton a második madárlátta tesó is megszületett” – mondta mosolyogva Gizella.

A sokoldalú anya

Délután 6-ra megszületett mind a tíz kölyök. Zina azóta egyfolytában mosolyog, nagyon boldog, alig akarja otthagyni őket arra a röpke percre is, amíg elvégzi a dolgát, úgy kell kiküldeni az udvarra. Remek anya, gazdájának csak a lepedőket kell cserélnie a kicsik alatt, más mindent megold az anyjuk.

A D alom egységes, szépen fejlődnek, hasonló a súlyuk és elég gömbölyű a fejük, miben az apjukra, Vektorra ütöttek. Rá is büszkék vagyunk, ugyanis másik tenyészszukánk, Winnipeg az anyja.

Zina 2017-ben született, a prágai vakvezető kutya iskolától került alapítványunkhoz. Ez a negyedik alma, eddig összesen 38 kölyköt adott nekünk. Almonként számolva 11, 8,9,10 kölyköt szült.

Zina kedvenc hobbija a nyomkövetés és a demonstrátor vakvezetés, ami azt jelenti, hogy bemutatók, érzékenyítések alkalmával látó érdeklődők próbálhatják ki vele bekötött szemmel, milyen vakvezető kutyával közlekedni. A sok esemény és érdeklődő miatt alapítványunknak több demonstrátor kutyája van.