Látássérültek költöznek támogatott lakásokba Miskolcon

Hiánypótló támogatott lakhatást biztosít látássérültek számára Miskolcon az Észak-Magyarországi Látássérült-rehabilitációs Központ.  

Támogatott lakásokba költözhetnek azok a látássérült emberek, akik intézményi elhelyezés helyett közösségi szolgáltatást szeretnének igénybe venni. Az európai uniós forrásból finanszírozott miskolctapolcai épület tíz főt tud fogadni egy- és kétágyas szobákban. Elsősorban látássérültek és látássérüléshez kapcsolódó fogyatékossággal élők (pl. látás- és hallássérültek) jelentkezését várják, egyedülállók mellett érkezhetnek családok gyerekkel és segítőkutyások is.

Vida Zoltán és vakvezető kutyája, Rizling ellátogatott az épülethez, amelyben a támogatott lakások vannak. Zoltán Miskolcon él családjával, éppen ezért szívén viseli, hogy minél több látássérült ember élhessen ilyen jó körülmények között

Gottfried Péter intézményvezető elmondta, hogy a lakhatásnak nincs időkorlátja, széleskörű támogatást adnak, azonban a lakók részéről szükséges az önellátásra törekvés.

Támogató szolgálatunk segít a közlekedésben, bevásárlásban, lesz szociális gondozónk és terápiás munkatársunk is. Ezzel hiánypótló szolgáltatást fogunk nyújtani, hiszen egyelőre nem megoldott a Borsod megyei látássérültek lakhatása, ami persze nehéz feladat, ugyanis sok látássérült él Miskolcon és vonzáskörzetében, de el kell kezdeni valahol

– mondta.

Kiemelte, hogy folyamatban van a lakók toborzása, arra számít, hogy gyorsan be fognak telni a helyek. A jelentkezők ezen az oldalon találnak információt, jelentkezési lapot és telefonszámot.

„Az a célunk, hogy a megyei Búzavirág Alapítvány hagyományait követve segítsünk a hozzánk fordulóknak. Fontos, hogy nálunk befogadó, sorstársi közösségben élhetnek majd a látássérültek, amire máshol kevés esélyük nyílna. Örömmel látjuk majd  a miskolci székhelyű Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola klienseit is, hiszen vakvezető kutyáikkal találhatnak otthonra” – mondta Gottfried Péter.

A Zilahi utcai épületben az egyágyas szobákban lakhatásért 40 ezer, a kétágyasokban 25 ezer forint havi díjat fognak kérni a lakóktól.

A lakók számára fenntartott szolgálati autó

Kérjük, támogasd adód 1%-ával a vakvezető kutyák kiképzését!

1% adószámuk: 18449149–1–05

Már ma felajánlhatod adód 1%-át a vakvezető kutyák képzésére, ha belépsz az ügyfélkapudon ide.

Csak öt percedbe kerül, és támogatást küldesz egy hűséges vakvezető kutyának!

Még egy jó hír! Ha megadod a levelezési címedet, a köszönőlevélben elküldjük majd jövő évi vakvezető kutyás naptárunkat is!

Részletes adó 1% tájékoztatónk itt olvasható.

KÖSZÖNJÜK, HA ADÓD 1%-ÁVAL TÁMOGATOD A VAKVEZETŐ KUTYÁK KÉPZÉSÉT!