Halloween labrador kölykökkel

Alapítványunknak tíz labrador kölyke született szeptember elején. A nagyon aktív csapat most lett 7 hetes és egy „dermesztő” halloweeni meglepetéssel állt elő. Bemutatjuk, hogyan játszanak pókokkal, denevérekkel és másokkal.

Dongó, Darázs és testvéreik sok örömet okoznak. Törökbálinton van az otthonuk, ahol egy hatalmas kertben töltik a napjuk nagy részét. A közös játék főleg kergetőzésből, birkózásból, fül- és farokhúzogatásból áll a kutyajátékok buzgó használata mellett. A személyiségjegyek ekkor már megmutatkoznak, ki a dominánsabb, ki a visszahúzódóbb. Jellemző az is, hogy aki a legtovább bírja az ébrenlétet, az megpróbálja felkelteni a már alvó testvéreit. Ezúttal a Halloween szereplőivel keltek birokra.

Mindenféle anyagú és formájú tárgyakat kínálunk nekik játékra, hogy ismerkedjenek velük, például kulcsot is. Ez azért fontos, mert feladatuk lesz a későbbieknek a leesett kulcs feladása vagy megkeresése látássérült gazdájuknak.

Amikor a kölykök kijátszották magukat és elfáradtak, akkor egymás után kidőlnek és mindenféle lehetetlen testhelyzetben alszanak el. Minden saját születésű almunkat egy kezdőbetűvel jelöljük, így lettek Dongóék a D betűs alom.

A kölykök születéséről itt írtunk.

Hogyan tovább?

A kiskutyák nyolchetes koruk után kerülnek kölyöknevelő családokhoz, ahol egyéves korukig nevelkednek. Önkénteseink mellett boldog gyerekkoruk van, és közben megismerkednek a világgal, ebben az időszakban alapítványunk szakemberi nagyon sokat segítenek a kölyöknevelőknek, hogy a kutyák szépen fejlődjenek. Ezután kiképző kollégáinkhoz kerülnek, akik vakvezető kutyákat képeznek belőlük. A következő időszak roppant izgalmas, hiszen megismerkednek látássérült gazdáikkal, elkezdik együtt gyakorolni a közlekedést. Körülbelül 2 éves koruktól együtt fognak élni, segítik őket a mindennapokban és igazi társakká válnak.

Mennyibe kerül egy vakvezető kutya?

Magyarországon több vakvezető kutyára van szükség. Sokan várakoznak hű társra alapítványunknál. A várólistánkon átlagosan 40-50 fő van.

Egy vakvezető kutya egész életét felölelő összes költsége több mint 5 millió forint

Ez az időszak körülbelül 10 év, amelynek összes költsége: tenyészkutyák, tenyésztés, kölyöknevelés, szűrések, orvosi költségek, ellátás, felszerelés, kiképzés (ennek 1,5 millió Ft a munkadíja), gazdi képzése; átadás, vizsgáztatás, utókövetés és gondozás tíz éven át, felszerelés pótlása, öregedő kutya extra orvosi költségei, nyugdíjazás körüli költségek, közben rezsi, járműhasználat stb.

Így lesz a tíz év összes költsége több mint 5 millió forint.