Calgary kilenc kölyökkel ajándékozott meg minket

Újabb alom született iskolánkban április 30-án. Calgary kölykeinek azóta már nyílik a szeme és füle, egyre többet mocorognak. Hatalmas irántuk az érdeklődés, és nemcsak azért, mert aranyosak, hanem mert ők azok, akikről sok látássérült ember álmodik. Marton Mónika, alapítványunk kölyöknevelője beszél róluk.

Kérjük támogasd adód 1%-ával a vakvezető kutyák kiképzését! 1% adószámuk: 18449149–1–05

Calgary április 30-án adott életet kilenc labrador kölyöknek, négy fiú és öt lány született. A három sárga és egy fekete kan mellett két sárga és három fekete szuka látta meg a napvilágot. Ahogy a korábbi almok esetében, úgy ezek a kölykök is az alapítvány kollégáinak szakmai felügyelete mellett születtek biztonságban és egészségesen.

Sok látássérült ember álma ez a kilenc kölyök – 2 hetesek lettek Calgary kölykei

Calgary kölykeinek már nyílik a szeme és füle, egyre többet mocorognak. Hatalmas irántuk az érdeklődés, és nemcsak azért, mert aranyosak, hanem mert ők azok, akikről sok látássérült ember álmodik.

„Nagyon jól vannak, szépen fejlődnek a kölykök. Alvással és evéssel töltik az egész napjukat. Most kezdenek a szemeik és a füleik kinyílni, de még nem látnak, nem hallanak, csak fényeket érzékelnek. Calgary gondoskodó mama, szépen ellátja őket, ennek köszönhetően mindenki egészséges és gyarapodik” – mondta Marton Mónika, a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola kölyöknevelője.

A kicsik fejlődéséről folyamatosan beszámolunk a hatalmas érdeklődés miatt, hiszen nagyon sokan várnak vakvezető kutyára Magyarországon. Alapítványunknál folyamatos a túljelentkezés, várólistánkon átlagosan 50 látássérült személy van. Évről évre beszámolunk arról, hogy még több vakvezető kutyára volna szükség. Évente 15 hű társat tudnak kiképezni, ennél többre nincs lehetőségük, mivel egy vakvezető kutya teljes életen át tartó költsége több, mint 5 millió forint. Jelenleg 12 kutyánk áll kiképzés alatt, és ha minden a terveik szerint sikerül, akkor 30 kölyök fog megszületni idén, akikből a jövő évben vakvezető kutya válhat.

Terápiás kutya lesz belőle

Calgarynak ez a negyedik alom lesz az utolsó, mert szabályzatunk szerint az anyakutyák egészségének megőrzése érdekében a negyedik után nem lesz következő. Természetesen ezután is Marton Mónika családjának a tagja marad.

A hatéves Calgary előtt még ott az élet. Az anyakutya tanulással töltötte az elmúlt évet, ennek köszönhetően terápiás vizsgát tett. Sokat fog segíteni pl. logopédus mellett, mozgásterápiában, bölcsődében, óvodában, idősotthonban, fejlesztőközpontban. A terápiás munkába is gazdájával, Mónikával vetette bele magát, mindketten nagy lelkesedéssel várják a folytatást. „Calgary rengeteg örömet fog szerezni a szeretetre vágyó gyerekeknek és felnőtteknek. Mindig gondoskodó anya volt, következő hivatásában is szép jövő vár rá” – mondta Marton Mónika.

Mennyibe kerül egy vakvezető kutya?

Egy vakvezető kutya egész életét felölelő összes költsége több, mint 5 millió forint. Ez az időszak körülbelül 10 év, amelynek összes költsége így néz ki: tenyészkutyák, tenyésztés, kölyöknevelés, szűrések, orvosi költségek, ellátás, felszerelés, kiképzés (ennek 1,5 millió Ft a munkadíja), gazdi képzése; átadás, vizsgáztatás, utókövetés és gondozás tíz éven át, felszerelés pótlása, öregedő kutya extra orvosi költségei, nyugdíjazás körüli költségek, közben rezsi, járműhasználat stb.

Az alapítvány adó 1% felajánlásokból és adományokból teremti elő a képzéshez szükséges összeget.