20 kutyánk volt ott áprilisi kölyöktalálkozónkon

Április 7-én megtartottuk újabb kölyöktalálkozónkat, ami azért volt különleges, mert a K betűs alom most ünnepelte egyéves születésnapját. Tovább emelte az esemény értékét, hogy első alkalommal jöttek el az L betűs kicsik a gyakorlásra. 20 kutyával leptük el a Hajógyári-szigetet, akik mindennap újabb lépést tesznek afelé, hogy vakvezetőkké válhassanak.

Ezúttal a kölyöknevelők is kaptak feladatokat. Itt éppen Edó öltözteti Kiwit.
A kölyöknevelők ezúttal is kaptak feladatokat. Itt éppen Edó öltözteti Kiwit

Most is egy nagy futkosással indult a találkozó, három hónapos L betűs kutyáink a birkózást élvezték a legjobban. Ezután komoly munka kezdődött, a helyben maradást ezúttal az nehezítette, hogy egy „idegen” lépett a kölyöknevelőinkhez.

A K betűs kutyáink alapengedelmességi gyakorlatokat végeznek: éppen egy
„idegen” lép a kölyöknevelőkhöz
A K betűs kutyáink alapengedelmességi gyakorlatokat végeznek: éppen egy „idegen” lép a kölyöknevelőkhöz

Maróthy Miklós, Alma kölyöknevelője elmondta, milyen fontos egy vakvezető kutyánál, hogy minden körülmények között egy helyben maradjon, ne reagáljon külső ingerekre (például macska, galamb, másik kutya).

A játékos vetélkedő egyik feladatnál letakart szemmel kell a kölyköt
felöltöztetni. Itt Miklós teszi fel Alma nyakörvét, pórázát, hámját
A játékos vetélkedő egyik feladatnál letakart szemmel kell a kölyköt
felöltöztetni. Itt Miklós teszi fel Alma nyakörvét, pórázát, hámját

Gyakoroltuk a tömegben sétálást is, ami abban segít, hogy a későbbiekben a kutyák magabiztosan vezethessék leendő látássérült gazdáikat. Nagyon örültünk annak, hogy mind a 10 egyéves kutyánk alkalmas arra, hogy kiképzésbe kerüljön, a találkozón a kutyusok és kölyöknevelőik is oklevelet vehettek át.

A szülinapi tortának nagyon örültek az egyévesek
A szülinapi tortának nagyon örültek az egyévesek

Ezután a kutyák nehezített terepen gyakorolták a behívást, ugyanis végig kellett szaladniuk egy olyan akadálypályán, ami játékokkal és jutalomfalatokkal volt kirakva. Aki célba ért, nagy tapsot és jutalmat kapott.

A legkisebbek a birkózást élvezték legjobban
A legkisebbek a birkózást élvezték legjobban

Nem is olyan könnyű a kölykökkel riportot készíteni

Az eseményre ellátogatott több TV csatorna stábja is. Az ATV Híradójában (a műsor 15 percétől) elhangzott, hogy a látássérült emberek mintegy 1 százaléka jut vakvezető kutyához, valamint az is, hogy legalább kétszer annyi vakvezető kutyára lenne szükség, mint amennyi jelenleg dolgozik. „Körülbelül 150-200 kutya dolgozik ma Magyarországon vakvezetőként, ennél sokkal többre lenne szükség” – nyilatkozta Komondi Piroska, iskolánk szakmai vezetője. Ezért indított a Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola Alapítvány tenyésztőprogramot, hogy minél több látássérült ember juthasson vakvezető kutyához.

A három hónapos Lars is „nyilatkozott” az ATV-nek, ő és a többi L betűs kiskutya nagyjából egy évig lesz kölyöknevelőjénél. Latte és kölyöknevelői pedig az RTL Klub Híradójában voltak láthatóak. Az RTL készített egy olyan videót is, amiben bemutatták, milyen nehéz feladat egy bohókás, három hónapos labradorral forgatni.

Ezúton is köszönjük kölyöknevelőinknek, hogy ilyen remekül gondját viselik leendő vakvezető kutyáinknak.

Állj a vakvezető kutyák mellé, támogasd adód 1%-ával kiképzésüket!
1% adószámuk: 18449149–1–05
Így adhatod nekik: http://bit.ly/2Fisu28