Világszerte egyre több önkéntes segíti a vakvezető kutyák képzését

A kiképzett vakvezető kutyák összlétszáma egyelőre nem éri el a Covid-járvány előtti szintet világszerte, emiatt hosszabb ideig kell várakozni a vakvezető kutyákra. Biztató azonban, hogy egyre több vakvezető kutyát képeznek és rekordszámú önkéntes vállal munkát a képző szervezeteknél – adta hírül közleményében a Nemzetközi Vakvezető Kutyás Szövetség (IGDF). A Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskolánál nem volt visszaesés, továbbra is évente 15 vakvezető kutyát képzünk, ezért a váróslista sem lett hosszabb. Örvendetes, hogy alapítványunknál is folyamatosan nő az önkéntesek száma.   

A nemzetközi szövetség 2023 legfontosabb statisztikai adatait összegezte 97 tagszervezete adatközlése alapján. Írásunkat, április 24-én, a Vakvezető Kutyák Világnapja alkalmából jelentetjük meg. A Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola a nemzetközi szövetség tagjaként azt szeretné, hogy minél több vakvezető kutyát képezzenek a világon, hiszen a vakvezető kutyák nagyobb függetlenséget biztosítanak a látássérült emberek számára. A vakvezető kutyák világnapján ezeket a csodálatos társakat ünnepeljük, akik segítenek gazdáiknak biztonságosan közlekedni, beilleszkedni a társadalomba és közben rengeteg szeretetet adnak.

Vakvezető tanulók

A vakvezető kutyák száma a legmagasabb a segítőkutyák között

A nemzetközi szövetség adatai szerint több vakvezető kutya van a világon, mint bármely más segítőkutya.

Világszerte csökkent a vakvezető kutyák száma

2023-ban 19 557 vakvezető kutya dolgozott világszerte. Számuk kis mértékben csökkent a 2022-es 20 281-es létszámhoz képest. A visszaesés oka a Covid-világjárvány, hiszen azóta csökkent a kiképzett vakvezető kutyák száma. Tapasztalataink szerint Magyarországon nem volt ilyen csökkenés, a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola munkáját is nehezítette a világjárvány, azonban folyamatosan tartottuk, hogy évente 15 vakvezető kutyát adunk át látássérült igénylőinknek.

A legfontosabb feladat: növekedés a Covid előtti szintre

A Covid-járvány súlyos hatással volt a nemzetközi szövetség tagjaira, azonban szakmai tudásuknak és kreativitásuknak köszönhetően továbbra is biztosították szolgáltatásaikat.

2023-ban 2598 vakvezető kutyát képeztek ki a tagszervezetek, ami emelkedést jelent a korábbi évekhez képest, de további munkára van szükség ahhoz, hogy visszatérjünk a járvány előtti szintre, amikor évente 3000 vakvezető kutyát képeztek ki

– írta közleményében a Nemzetközi Vakvezető Kutyás Szövetség.

Egyre többen dolgoznak a vakvezető kutyákért

2023-ban 7007 személyt foglalkoztattak teljes vagy részmunkaidőben az IGDF szervezetek szerte a világon. Elhivatottságuk és szakértelmük több ezer látásérült ember számára teszi lehetővé a biztonságos közlekedést. A kiképzés és annak támogatása érdekében alapítványunk jelenleg 15 főállású munkatársat foglalkoztat.

Kiképzőink gyakorolnak vakvezető tanulóikkal

Tavaly 38 348 egyéni önkéntes áldozta idejét és tapasztalatát, hogy segítse a szövetség tagszervezeteit. Ez jelentős növekedés a 2022-ben regisztrált 34 033 egyéni önkénteshez képest, ami jól mutatja ügyünk támogatásának erejét. Alapítványunknál folyamatosan emelkedik a vakvezető kutyák képzését segítő önkéntesek száma, tavaly 260-an önkéntesünk volt.

Nőttek a várólisták, viszont emelkedett a képzésbe kerülő kutyák száma

2023-ban 9312 vakvezető tanuló kiképzését kezdték meg a tagszervezetek. Ez jelentős növekedés a 2022-es 7462-es számhoz képest.

A Covid-járvány súlyosan érintette a vakvezető kutyák kiképzését, világszerte nőttek a várólisták

– írta az IGDF. Alapítványunknál nem lett hosszabb a várólista, továbbra is folyamatosan 30-40 igénylőnk van.

Az viszont hír, hogy tavaly világszerte emelkedett a képzésbe kerülő kutyák száma, hiszen így remélhetően nem kell majd annyit várakozniuk a látássérült igénylőknek. Alapítványunk tenyésztői programjával az elmúlt években sikeresen teljesített azt a célkitűzését, hogy évente 30 kölyök szülessen. Ezek a kölykök lesznek a jövő vakvezető kutyái.

Éva és vakvezető kutyája, Unka

Az IGDF-ről

A Nemzetközi Vakvezető Kutyák Szövetsége (IGDF) egy jótékonysági szervezet, amely meghatározza a vakvezető kutyák képzésére vonatkozó nemzetközi szabványokat. Ez a munka biztosítja a szolgáltatások minőségét, és biztonságot ad a látássérült igénylők számára.

Az IGDF-et 1987-ben alapították. Az évek során jelentősen növekedett, jelenleg 97 tagszervezete van 34 különböző országból. Működésének is köszönhető, hogy több mint 20 ezer látássérült ember élvezi a biztonságos, önálló közlekedés előnyeit vakvezető kutyájával. A fejlődés indokolt, hiszen Egészségügyi Világszervezet becslései szerint világszerte több mint 250 millió látássérült ember van.

Éváék Esztergomban hazafelé tartanak a futtatásból

Kérjük, támogasd adód 1%-ával a vakvezető kutyák kiképzését!

1% adószámuk: 18449149–1–05

Már ma felajánlhatod adód 1%-át a vakvezető kutyák képzésére, ha belépsz az ügyfélkapudon ide.

Csak öt percedbe kerül, és támogatást küldesz egy hűséges vakvezető kutyának!

Még egy jó hír! Ha megadod a levelezési címedet, a köszönőlevélben elküldjük majd jövő évi vakvezető kutyás naptárunkat is!

Részletes adó 1% tájékoztatónk itt olvasható.

KÖSZÖNJÜK, HA ADÓD 1%-ÁVAL TÁMOGATOD A VAKVEZETŐ KUTYÁK KÉPZÉSÉT!

A nyitóképen Milka és gazdája, Szindi látható.