Vészhelyzetben mit tehet egy látássérült ember, és mit egy rendőr?

Egy kutyatámadás hívta fel a figyelmünket arra, hogy nincs meg a szükséges összhang a látássérült sértettek és a rendőrség együttműködésében. Veres Katalin a vakvezető kutyájával haladt idén áprilisban Zuglóban a járdán, amikor rájuk támadt egy nagytestű kutya. Katalin a két fia segítségével megfékezte a támadó állatot, és utána telefonon bejelentést tett, de utána nem azt történt, amire számított.

Az országos sajtót bejáró megjelenésekben Katalin azt állította, hogy kérte a 112-es segélyhívón, jöjjenek ki, míg a rendőrök cáfolták ezt. (Katalin kikérte a hanganyagot, amit ismereteink szerint egyelőre még nem kapott meg.) Mi nem akarunk ezen lovagolni, a lényeg az, hogy nem jöttek ki a helyszínre, így Katalin kereste fel a Stefánia úti kapitányságot, amivel több gondja is van:
– látássérült ember lévén neki nehezebb kiismernie a járást egy számára idegen kerületben
– tömegközlekedéssel jutott el oda, semmilyen segítséget nem kapott ebben senkitől
– a sebesült vakvezető kutyájával kellett odamennie. Amint Zenit fülét összevarrták, már indult is a kapitányságra az akkor már alaposan meggyötört páros
– a rendőröknek biztosan egyszerűbb lett volna ennél kijönniük a helyszínre

Tehát Katalin nem érezte a számára megfelelő együttműködési szándékot a rendőrök részéről. (A támadásról itt írtunk.)

Megítélésünk szerint az esetből érdemes tanulni, ezért szeretnénk segíteni a látássérülteknek és a rendőrség munkatársainak is, hogy felkészültebbek legyenek hasonló esetekben. Felajánljuk továbbá, hogy érzékenyítést tartunk a rendőrség diszpécsereinek, mire figyeljenek oda fokozottan, ha látássérült személy tesz bejelentést. Közleményünket továbbítottuk a rendőrség sajtóosztályának is.

Örülnénk, ha figyelembe vennék a látássérült emberek javaslatait, amelyek közül kiemelnénk, hogy kérés esetén jöjjenek ki a helyszínre, hiszen a látássérültek nehezen határozzák meg, hol vannak, milyen körülmények között történt az adott eset, könnyen elkeverednek onnan, nem tudnak személyleírást adni. Jellemző egyébként az egyre gyakoribb kutyatámadások mellett a kizsebelés.

Első lépésként összegyűjtöttük, hogy mire érdemes odafigyelnie egy látássérültnek, amikor felhívja a 112-es telefonszámot.

Mi a teendő vészhelyzet esetén?

  1. Hívni a 112-őt.
  2. Bemutatkozni. Jelezni, hogy vak/gyengénlátó vagyok, vakvezető kutya van nálam, azzal közlekedem.
  3. Amennyire lehetséges, meghatározni, hogy hol vagyok pontosan. Ha nem tudom meghatározni, jelezni, hogy a vakságom/látássérülésem miatt nem tudok pontos helymeghatározást adni, ebben is segítséget igénylek, jöjjenek ki a helyszínre!
  4. Elmondani, hogy mi történt. Jelezni, hogy veszélyben érzem magam, a vakságom miatt nem tudom biztonságosan elhagyni a helyszínt, emiatt mindenképpen segítséget igénylek!
  5. Elmondani, milyen telefonszámon tudnak visszahívni!

Továbbá megkértük vakvezető kutyával közlekedő klienseinket, hogy mondják el, milyen tapasztalataik vannak ( a kliensek azok, akiknek mi adtunk vakvezető kutyát).

Nem jöttek ki a rendőrök

Egy vakvezető kutyás nő mondta el: „2 éve egy nyári hajnalon pontosan ez történt velem! A 11. kerületben laktam, sétáltattam kora reggel a vakvezető kutyámat. A helyi csövi valamiért meg akarta ölni a vörös nőket, pont belefutottunk. Futni kellett, de úgy, hogy eltévedtünk a Gellérten. Hívtam a 112-őt, elmondtam, hogy nem tudom, hol vagyok, vak vagyok, kutyával vagyok és egy csövi akar, nem tudom mit. A hölgy nagyon készséges volt, kapcsolta az ügyeletes kapitányságot, akik közölték, hogy nem fognak kijönni. A diszpécserrel mindketten értetlenkedtünk, ő tök jól bemérte, hogy merre vagyok, a rendőr meg teljesen (…) módon kiakadt, hogy ő nem fog tudni most keresőset játszani. Úgyhogy bontottam a vonalat és elkezdtem ordibálni. Jött egy külföldi futó, ő szedett össze, ő is bejelentést tett, csak neki már kijöttek a rendőrök, mert azt is látta, hogy a csövi mellett a járdán kés volt… Soha ne hívj rendőrt! Előbb kiabálj, aztán mehet az adminisztráció.”

„Ameddig az ép embereknek nem segítenek, mi hogy várhatnánk ezt el?”

Egy vakvezető kutyás férfi véleménye: „Egyébként az a véleményem, hogy ennyi a magyar rendőrség, így működnek! Pont le(…)-ják hogy te vakvezető kutyával vagy, hogy te vak vagy. Ez megint emberfüggő, megint diszpécserfüggő, mint ahogy sok minden más, ami ügyintéző függő is.”

Megint csak azt látom, hogy ameddig a társadalom nagyobb része, a látók, ép egészséges emberek nem kapják meg a rendőröktől a kellő segítségnyújtást, akkor addig mi hogy várhatjuk el, a mi magunk helyzetében, hogy rajtunk segítsenek, ha bajba kerülünk?

Utcai lopások

Vakvezető kutyás hölgy esete: „Engem vakvezető kutyával és a nélkül is loptak már meg. Mindkétszer a pénztárcámat lopták ki a táskámból. Nekem jöttek hátulról, éreztem, hogy a táskámat megrántják, majd a trolibuszon egy hölgy szólt, hogy nyitva van a táskám.

Egy másik Vakvezető kutyás hölggyel történt: „Engem is próbáltak már kizsebelni, amikor a vakvezető kutyámmal voltam. A Ferenciek terén sétáltunk épp az aluljáróban, csatos hátizsákom volt, az oldalán két zseb. Éreztem, hogy megrántják a táskát, odanyúltam, el is kaptam egy alkart. Annyi időm volt, hogy végigkarmoljam meg kiabáljak, a kutya már húzott is tovább. Szerencsére megvolt mindenem, de nagyon kiszolgáltatva éreztem magam, igazságtalan volt a helyzet.”

Telefon beállítása – egy jónak tűnő módszer

Egy harmadik Vakvezető kutyás hölgy mondta el: „Napjainkban annyit tudok tenni magamért, hogy a telefonom be van állítva vészhelyzet hívásra. Meg van adva, hogy hányszor kell megnyomni a gombot rajta, hogy segítséget kérjen, plusz egy személyt, jelen esetben a férjemet is értesíti. Hogy aztán, ha szükség volna rá, hogy működne, ki tudja. Az biztos, hogy nem túl rugalmas a rendőrség, sőt lassú, mert aki felveszi a telefont, átkapcsol a körzetbe meg mindenfele, és mire ez végigmegy, már bármi megtörténhet. Sokkal egyszerűbb volna, ha felhívjuk a segélyhívót, és rögtön érkezik a segítség, mint külföldön.”

(Fotóink illusztrációk, nem a megszólalókat ábrázolják.)

Kérjük, támogasd adód 1%-ával a vakvezető kutyák kiképzését!

1% adószámuk: 18449149–1–05


Már ma felajánlhatod adód 1%-át a vakvezető kutyák képzésére, ha belépsz az ügyfélkapudon ide

Csak öt percedbe kerül, és támogatást küldesz egy hűséges vakvezető kutyának!

Még egy jó hír!

Ha megadod a levelezési címedet, a köszönőlevélben elküldjük majd jövő évi vakvezető kutyás naptárunkat is!

Részletes adó 1% tájékoztatónk itt olvasható.

KÖSZÖNJÜK, HA ADÓD 1%-ÁVAL TÁMOGATOD A VAKVEZETŐ KUTYÁK KÉPZÉSÉT!