Vakvezető kutyával mindennap tanul valamit az ember

Úton a kutyámmal videó sorozatunk ötödik részét Vida Zoltánnal forgattuk, aki hat éve dolgozik alapítványunknál. Látássérültként tanít informatikát látássérülteknek. Van egy másik komoly feladata is, a vakvezető kutyáinkat teszteli, mielőtt azok gazdihoz kerülnek. Ez alatt a kutyák Zolival laknak, közlekednek a városban, munkába járnak vele. Zolinak van saját vakvezető kutyája is, a gyönyörű fekete labrador, Fanni.

Fanni, a fekete labrador áhítattal tekint gazdájára, Zolira
A vakvezető kutyáknak van a legjobb életük, mert 24 órában a gazdájukkal lehetne

„A teszt során közlekedek a városban a kutyákkal, elmegyek velük dolgozni, aztán haza, buszozunk, villamosozunk, bemegyünk a plázába” – mondja Zoli, aki a kutyákkal megpróbál minden olyan feladatot gyakorolni, amelyek majd a leendő gazdik mellett is fontosak lesznek. Egy ilyen teszt 2-3 hétig tart. “Én nem látok, így nem tudok nekik segíteni, ezért megtanulják, hogy az emberrel együttműködve dolgozzanak ” – mondja Zoli.

Nézd meg videónkat, amiből sok mást megtudsz még Zoliról, például azt is, hol ismerkedett meg a menyasszonyával.

Rossz tapasztalatai nincsenek, de vicces történetei vannak, amik útközben érik. Egyszer egy hölgy megkérdezte, hogy Fanni eltudja-e ugatni a busz számát, vagy hogy megtudja-e nyomni a leszállásjelző gombot. Nehezíti a közlekedést, hogy az emberek ételt dobálnak a kutyának, aki akármennyire is fegyelmezett, egy illatos falat elvonhatja a figyelmét a vezetésről. Az sem jó, ha az éppen dolgozó kutyának idegenek odacuppognak, mert elvonhatja a figyelmét. „Sokszor kérdezik tőlem, hogy szabad-e megsimogatni Fannit, azt szoktam mondani, hogy várakozás közben igen.”

„Szokták mondani, hogy jaj, szegény vakvezető kutyák olyan sokat dolgoznak… szerintem a vakvezető kutyáknak van a legjobb életük, mert 0-24 órában a gazdájukkal vannak.”

Az Úton a kutyámmal videó sorozatot mi, a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola készítjük, olyan látássérült barátaink közreműködésével, akiknek vakvezető kutyát képeztünk.

Az előző részt Török Sándorné Katalinnal készítettük.

Állj a vakvezető kutyák mellé, támogasd adód 1%-ával kiképzésüket!
1% adószámuk: 18449149–1–05
Így adhatod nekik: http://bit.ly/2Fisu28