Szép, de nomád a földvári kutyás strand

Árnyékos part, lassan mélyülő víz, de nincs WC, mosdó, és a tömegre is fel kell készülni a balatonföldvári kutyabarát fürdőhelyen.  derült ki a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola kutyás fürdőhely tesztjéből.

A júliusban nyílt balatonföldvári kutyás strand medre folyamatosan mélyül, ezért az is messzire merészkedhet, aki nem tud úszni. A meder lágy, de nem süllyed, a parton nagy, árnyékot adó fák vannak.

A strand természeti adottságai kiválóak, viszont hozza a magyarországi kutyás fürdőhelyek összes gyermekbetegségét: nincs mobil WC, mosdó, vízvételi lehetőség, nem lehet védett helyen átöltözni. Ehhez képest a kutyabarát büfé – ami egy sima büfé a szállodasor szélén, ahova elkísérhet a kutya –, olyan extra, amit szívesen becserélnénk például egy mobil WC-re. Bosszantó, hogy tovább sétálva a szállodák előtti partszakaszon, kb. egy kilométeren belül nem találtunk WC-t.

Egy nyári hétvégén akár nyolcvan-száz kutya és még több gazda zsúfolódik össze a kijelölt részen. Ehhez képest nem túl nagy területet, mintegy 60-70 méteres partszakaszt kaptak a kutyával fürdőzők.

A képen a Balaton -parton játszik 3 kutya.
Strandoló kutyák!

Hatalmas dagonya alakult ki a vízbe vezető lépcső körül. Erre már ezen a nyáron megoldást kellene találni, mert kellemetlen a vízből ki és be, út közben lábfejig süllyedni a sárban. Egy széles gumiszőnyeg beválhat.

Attól nem kell tartani, hogy a kutya elcsábul és túl messzire megy. A strandot a bejárata felől nádas határolja, viszont a másik fele egybe nyílik a szállodához tartozó partszakasszal, ami néhány kellemetlen beszólást tartogat a szállóvendégek részéről, vagyis érdemesebb volna határozottabban jelölni a kutyás szakasz végét.

A képen egy lány játszik a vízben fekete labradorjával, akinek a szájában van egy narancssárga labda.
Barbi és vakvezető kutyája, Demi

Bartus Barbi  először úszott együtt a Balatonban vakvezetői kutyájával, Demivel, és teljes biztonságban érezte magát. Demi már nem akarta annyira kitessékelni a vízből gazdáját, mint korábban, nehogy baja essen. Aggodalma így is felesleges volt, mert Barbi remek úszó, még a Balaton hullámai sem ijesztették meg.

Ajánlásunk

Árnyékos strand és lassan mélyülő víz, de csak azoknak ajánljuk a balatonföldvári kutyás fürdőhelyet, aki bírja a WC, mosdó nélküli nomádságot. A tömegre is fel kell készülni.

A vakvezető kutyával közlekedők kísérővel érkezzenek, mert a balatonföldvári vasútállomástól nem túl egyszerűen követhető, sőt, néhol veszélyes útszakaszokon sétálva érhető el a kutyás strand. Hatalmas platánfasor között indultunk el, de csak egy darabig haladhattunk a Kwassay sétányon, mert kivezetett a vonatsínekkel párhuzamosan futó Rákóczi Ferenc útra, ahol egy szakaszon megszűnik a járda. Ekkor kénytelenek voltunk a bicikliúton gyalogolni, közel az autóforgalomhoz.

A Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola az ország kutyás strandjait teszteli a nyáron, hogy megfelelnek-e a vakvezető kutyával érkezőknek. Alapvető igényeink megegyeznek a hobbi kutyásokéval, ezért észrevételeink mindenkinek fontosak lehetnek, aki nyaralást tervez.

  • Bejegyzés kelte :
  • Szerző :
  • Kategória : Hírek