SMS írás, főzés, netezés látássérültként – avagy mi van a vakvezető kutyán túl

Sokan tudják rólunk, hogy vakvezető kutyákat képzünk, az viszont kevesebben, hogy milyen sokrétű a munkánk. Ezért érezzük úgy, hogy fontos beszélnünk arról, hogyan segít alapítványunk, hogy önálló, szabad életet élhessen, aki hozzánk fordul.

Vida Zoltán mobillal a kezében, éppen azt a programot mutatja, ami az üzenetek írásában segít
Vida Zoltán éppen azt a programot mutatja, ami az üzenetek írásában segít

Vida Zoltán látássérült embertársainknak segít alapítványunknál. Zoli informatikai ismereteket ad át, megmutatja, hogyan kell használniuk a számítógépet és a mobiltelefont. Kollégánk éppen azt mutatja meg, hogyan lehet egy applikáció segítségével gyorsan sms-t küldeni mobiltelefonról.

Bokros László október végén tett sikeres közlekedésbiztonsági vizsgát Felhővel. A felkészülésük több hónapig tartott, jóval tovább, mint más párosoknál szokott. Ennek legfőbb oka az volt, hogy növelni kellett László állóképességét. Királyné Barkóczi Emese kiképző kollégánk gyógytornász is egyben, az ő irányításával Laci rendszeresen végzett mozgáskoordinációs és egyensúlyfejlesztő gyakorlatokat. Emese otthoni feladatokat is kiadott Lacinak, aki egyre ügyesebben dolgozott együtt Felhővel.

Akaraterejének köszönhetően mostanra teljesen önállóan közlekedik a munkahelye és párjának lakhelye között. „Sokkal gyorsabban jutok el A pontból B pontba. Abszolút megbízom Felhőben, és rá merem bízni magam teljes mértékben, ennek köszönhetően sokkal önállóbb lettem” – mondta büszkén László.

Alapítványunknál más tudásra is szert tett Laci. Talán érdekesen hangzik, de gondoljunk csak bele, milyen fontos színhelye életünknek a konyha, és mennyi mindent érdemes megtanulnunk, hogy otthonosan mozogjunk benne. Ennek érdekében László sokat tett: „A központban megtanultam egyedül boldogulni a konyhában, kisebb dolgokat már megfőzök, összeismerkedtünk a kávéfőzővel és a mikrosütővel” – emlékszik vissza.