Pihenés a kiképzőnél

A vakvezető tanulók sokat pihennek, amire szükségük van, mert fizikailag és a fejben egyaránt elfáradnak. Mintegy fél éven át kiképzőik otthonában élnek, így puha fekhelyük is ott várja őket. Április végén van a vakvezető kutyák világnapja, ennek alkalmából cikksorozatban mutatjuk be nektek, hogyan gondoskodunk tanulóinak jóllétéről.

Fekhely és box – lehet választani

Van, amikor a kutya a fekhelyén szeret pihenni, mások a kutyaboxban érzi jobban magát.  A boxok ajtaja nyitva van, akkor mennek ki-be, amikor nekik tetszik. Úgy is meg lehet oldani, hogy a kiképző egy pokrócot tesz rá, letakarja, mert a kutyák nagyon szeretnek vackolni, nyugodtan pihenni, ami egy fekhelyen nem mindig olyan zavartalan, mert onnan fél szemmel nyomon követhetik a történéseket.

„Szeretem a boxot, mert megtanítja a kutyákat pihenni, és a kocsiban utazás tanulását is segíti. Erre szükség is lesz, mert a vakvezető kutyák hosszú időn át pihenhetnek a gazdájuk munkahelyén. Összekapcsolja a kutya, hogy ez az alvás és pihenés helye és ideje. A gazdik közül sokan szeretnek sportolni, és ahova rendszeresen járnak, ott kialakítanak egy fekhelyet a kutyáknak arra a 2 órányi pihenésre” – mondta Látrányi Orsolya kiképzőnk.

Farkas Darinka 20 éve vakvezetőkutya-kiképző, nyolcvan kutyát képzett ki látássérült gazdáknak, és az összes saját kutyája, macskája végigkísérte közös útjukon.

Darinka Budafokon lakik egy társasházban. A saját és képzésben lévő kutyáinak fekhelyei egymás mellett vannak. „Közösségben érzik jól magukat, szeretnek így pihenni, amiatt pedig hasznos, hogy ha olyan látássérült gazdához kerülnek, aki kutyát, macskát tart, nem lesz számukra szokatlan együtt élni vele. A két kutyám és a macskám megszokták, hogy jönnek-mennek a labradorok. Nagyon szeretnek velük játszani, a cica kifejezetten kedveli a labikat, melléjük bújik naponta többször” – mondta kiképzőnk, Darinka.

Közös pihenés a kiképzővel

Amíg a kutyák pihennek, Darinkának jut ideje arra, hogy kikapcsoljon. Elámulunk, amikor a szemünk láttára 36 mp alatt kirakja a Rubik-kockát, amivel versenyekre járhatna, de neki más célja van ezzel:

„A Rubik-kockát nagyon szeretem, képességfejlesztő, „itt és most”-ban tartja az embert, sikerélményt ad. Engem megnyugtat és inspirál. Egy éve kezdetem a gyakorlást, segít abban, hogy gyorsabban átlássam a logikai összefüggéseket, aminek a munkámban is hasznát veszem. Azt tapasztalom, hogy gyorsabban átlátom és megoldom a problémákat, ami a kiképzésben és a látássérült gazdikkal kapcsolatban egyaránt hasznos.”

Kérjük, támogasd adód 1%-ával a vakvezető kutyák kiképzését!

1% adószámuk: 18449149–1–05

Már ma felajánlhatod adód 1%-át a vakvezető kutyák képzésére, ha belépsz az ügyfélkapudon ide.

Csak öt percedbe kerül, és támogatást küldesz egy hűséges vakvezető kutyának!

Még egy jó hír! Ha megadod a levelezési címedet, a köszönőlevélben elküldjük majd jövő évi vakvezető kutyás naptárunkat is!

Részletes adó 1% tájékoztatónk itt olvasható.

KÖSZÖNJÜK, HA ADÓD 1%-ÁVAL TÁMOGATOD A VAKVEZETŐ KUTYÁK KÉPZÉSÉT!