Parfé és Attila kihozzák egymásból a maximumot

Párosunk sikeres közlekedésbiztonsági vizsgát tett ma Székesfehérváron.

Bodnár Attila nyár végén költözött Fehérvárra, vagyis egy új városban egy „új” vakvezető kutyával vágott neki a gyakorlásnak.

„Nagy sikernek tartom, hogy rövid alatt összecsiszolódtak. Parfé lépésein látom, hogy vigyáz a gazdájára. Kialakult az a kötődés, hogy aggódik érte, vigyáz rá. Attila maximalista, ezért jó partner számára Parfé, aki iskolánk egyik legszorgalmasabb tanulója volt” – mondta Parfé kiképzője, Nyíriné Kovács Mária.

Kutyánk szeret feladatokat végrehajtani, kölyöknevelője, Vucseta Márta rengeteg trükkre megtanította. Különleges abban is, hogy név szerint felismer sok tárgyat és gazdija kérésre odaviszi hozzá őket. Kiképzőnk szerint erre a tanulékonyságra jól lehetett építeni, emiatt könnyebb volt kiképezni Parfét.

„Parfé roppant ügyes, könnyen átlát helyzeteket, megfigyeltem, hogy előre eltervezi, merre fogja kerülni a zebrán szemből jövőket. A vizsgán volt egy szalaggal lekerített járda szakasz, és ezt a váratlan helyzetet is könnyedén megoldották együtt” – mondta Mária.

Attila sportol, és pont azt a vizsgaútvonalat húzta, ami a Bregyó Sportközponthoz vezetett. Mind a ketten szeretnek gyorsan gyalogolni, ezért hamar teljesítették a távot, igencsak próbára téve a különben jó edzésben lévő vizsgabizottságot. Nem véletlen, hogy a vizsgát megörökítő videofelvételt Mária futva készítette el.

Közben a tanult szabályokra is ügyeltek: „Amikor egy idegen kutyával találkoztak, aki élénken érdeklődött a vakvezető szakma iránt, Parfé nem adott neki gyorstalpalót, hanem nyíl egyenesen ment tovább, ahogy tanítottam neki” – mondta Mária.

A vizsga alatt egy tó mellett is elhaladtak, amit figyelmen kívül hagyni nem kis fegyelmezettséget igényel egy vízi kutyától. Parfé itt is megállta a helyét.

Attila sokat jön-megy több városban, és arról számolt be, hogy Parfénak elég kétszer megmutatni egy útvonalat ahhoz, hogy megtanulja. E tekintetben is kiemelkedő képességekkel rendelkezik. Sőt, olyan ügyesen feltalálja magát, hogy ismeretlen utcákból is kivezette már Attilát.

Egy ilyen aktív, sokat menő gazdához pontosan illik Parfé. Úgy látjuk, hogy kutyánk és gazdája ki tudják hozni egymásból a maximumot, ami nagy boldogság számunkra. Sok boldog évet kívánunk nekik együtt!

Köszönjük Vucseta Mártának és Pusztai Csabának, hogy egy ilyen kitűnő kutyát neveltek nekünk. Köszönjük Nyíriné Kovács Máriának a kiképzést, és a vizsgabizottságban végzett munkát Bernáth Zsókának, Rózsa Katának, valamint az alapítványunkat képviselő Farkas Darinkának.