Látók vakvezető kutyával

Több önkéntesünk is ellátogatott hozzánk, hogy az első idei érzékenyítő foglalkozásunk keretében megtapasztalhassa, hogyan élik mindennapjaikat a látássérült emberek.

Az élménydús találkozás számos új szempontot adott a látó résztvevőknek ahhoz, hogy miben és hogyan tudunk segíteni egy látássérült embertársunknak például egy utcai átkelésnél. Erről itt található bővebb információ.

A délután meghatározó pontja a gyakorlati rész volt, amelynek során Vida Zoltán, az alapítvány vak informatikusa több képességével is kivívta az önkéntesek elismerését. Ő avatta be őket például a Braille-írás rejtelmeibe, de kipróbálták együtt a számítógép hang alapján való használatát is. Szöveget is olvastak Zoltán megszokott tempójában, ami gyakorlatilag érthetetlen gyorsaságú volt minden látó jelenlévő számára.

A képen egy asztalon van egy Braille írógép, egy laptop és egy vakvezető kutya hám. Az asztal mögött ül két hölgy és közöttük egy fiatalember.
Zoltánnal gyakoroltuk a Braille-írást

Önkénteseink megtapasztalhatták, hogy milyen érzés vakvezető kutyával közlekedni vagy elboldogulni a mindennapokban. Letakart szemmel maguk is érzékelték egy vakvezető kutya jelentőségét, az önállóbb, függetlenebb élethez nyújtott támogatását. A külvilághoz való élő „kapocsba” vetett bizalom, a feltétel nélküli hit kérdése mindenkit elgondolkodtatott. S annak élménye is, hogy a kutya tudja. Tudja a sérült járdát, az utat befolyásoló új oszlopot és a többit… Tudja a teendőit, mert a Baráthegyi szakemberei kifejezetten erre képezték ki őket.

A képen egy kis lépcsősor tetején áll egy lefedett szemű hölgy, aki fogja a fekete vakvezető kutya hámját. A vakvezető kutya másik oldalán áll kiképzője.
Diamonddal sétáltunk az utcán

Különleges volt ezt a bizalmat megélni a résztvevőknek, de minderről hamarosan részletes beszámolót is olvashattok honlapunkon.

Hamarosan szervezzük a következő alkalmat, jelentkezni e-mailben az alábbi linkre kattintva jelentkezem,   vagy a 0646311236 telefonszámon lehet.  Szeretettel várunk mindenkit!

Tegyünk együtt valami NAGYON JÓT, hogy minél többen élhessenek önállóbb, függetlenebb életet!
1% a vakvezető kutyákért!

  • Bejegyzés kelte :
  • Utolsó módosítás :
  • Szerző :
  • Kategória : Hírek