Ezért lesz a kölyökkutyából cserediák

Három évvel ezelőtt kipróbáltuk, hogy milyen hatással lesz a kölykeinkre, ha cserediáknak állnak. Egyből kiderült, hogy élvezik és fejlesztjük vele őket, ezért kölyökcsere programot indítottunk a számukra. Most jutottunk el odáig, hogy elegendő tapasztalattal a hátunk mögött, megoszthatjuk veletek, hol tartunk ebben a kalandban.

Nemes feladatot kap az a kutya, amelyik egy látássérült ember szeme világa lesz. Ehhez persze ki kell képezni, ami komoly feladat, azonban a vakvezető kutyává válás nem magával a képzéssel kezdődik, hanem a kölyöknevelésével.

Öt évvel ezelőtt azért indítottunk tenyésztői programot, hogy vakvezető vérvonalból származó kiskutyánk legyenek, akik alkalmasak a feladatra, és vágytunk arra, hogy mi nevelhessük fel őket.

Ezek a kölyökkutyák úgy élnek nálunk, mint gyerekek egy nagy családban. Természetes, hogy a gyerekek ellátogatnak az unokatestvérükhöz, néhány hetet a nagyszülőknél töltenek, aztán a barátokkal folytatják. Szórakoznak és közben megtanulnak alkalmazkodni egymáshoz és az új helyzetekhez. Ezt a példát követve ugyanígy tanulják az alkalmazkodást a mi kiskutyáink a kölyöknevelő családjuknál eltöltött játékos, eseménydús egy év alatt. Azután következik a tényleges vakvezető kutya képzés 4-6 hónapja, majd a látássérült gazdájukkal töltött mintegy egy évtized, végül a nyugdíjas évek. Így lesz teljes, boldog az életük. Közben persze folyamatosan alkalmazkodniuk kell nekik is, ahogy a gyermekből felnőtté váló embereknek.

A vakvezető képzést az előre eltervezett nevelési programunk alapozza meg. Ennek gerince a kölyöknevelőknél töltött közel egy év. Most ebből szeretnénk megmutatni a két hétig tartó kölyökcserét. Képzeljünk el egy tíz kiskutyából álló almot, mint amilyen nálunk a 2022-ben született „A kezdőbetűs alom”, esetükben öt kölyökcserénk volt idén januárban.

A kölykök és az új helyzetek

Az új világ megismerése közben vannak váratlan izgalmak is, ez derült ki kölyöknevelőink beszámolóiból.

Ánizst az lepte meg a legjobban, amikor meglátta a teherszállításra használt békát, és az üvegpanoráma lifttel is meg kellett barátkoznia. Ebben segített egy kis jutifalat is. A napi sétákat a Naplás erdőben tette meg a XVI-XVII. kerület határán. Jó volt a szabadban egy ilyen tökéletesen behívható kutyával. De aztán Ánizs egyszer csak rohamtempóban odafutott kölyöknevelője lábához, abban a pillanatban egy szarvas jelent meg mögöttük.

Akkord Budaörsön és Budafokon ismerkedett ideiglenes kölyöknevelője környezetével. Sok helyen jártak, életében először metrózott, nyugodt maradt, a metrókocsiban egy hangja nem volt. Elmentek egy bevásárlóközpontba, ahol ugrabugrálni kezdett, de aztán sikerült megnyugtatni, és nemcsak hogy szépen ment, hanem vezetett.

Akác Vácon töltött két hetet egy házaspárral. A látássérült férjnek van egy vakvezető kutyája, Kiwi, akit alapítványunk képzett. Csodálatos volt, ahogy a két kutya az első pillanattól egymásra talált. Ment a játék és az együtt alvás. A gazdi vakságát Akác még nem tudta értelmezni, sokszor ott feküdt az útban, és akkor mozdult, amikor a férfi már hozzáért a lábával. Idővel persze Akác is rájött volna, hogy mi a helyzet, ahogy a házaspár saját nevelte.

Ampernek teljesen új volt Miskolcon a városi közlekedés, villamosozás. Telkiben nem nagyon van erre lehetősége.

A kölyöknevelők elmondták, hogy nem voltak idegenek számukra a cserediákok, hiszen ismerték egymást a kölyöktalálkozókról, és alapítványunk irányításával egyazon nevelési módszer szerint, ugyanazokat a feladatokat gyakorolják otthon is. Természetesen mindenkinek hiányzott a saját neveltje, de olyan volt, mintha elmentek volna nyaralni. A cserediákok pótolták a hiányt, sok kellemes meglepetést okoztak, és nem hagytak időt ezen gondolkodni.

Kérjük, támogasd adód 1%-ával a vakvezető kutyák kiképzését!      

1% adószámuk: 18449149–1–05
Magyarországon több vakvezető kutyára van szükség. Sokan várakoznak hű társra alapítványunknál. A várólistánkon átlagosan 40-50 fő van. Jelenleg 12 kutyánk áll kiképzés alatt, és ha minden a terveink szerint sikerül, akkor 30 kölyök fog megszületni nálunk ebben az évben, akikből a jövő évben vakvezető kutya válhat.

Mindenki nyert

„Azok a kutyák lesznek jó vakvezetők, akik jól alkalmazkodnak. A kölyökcsere segít nekik, hogy könnyebben alkalmazkodjanak az új helyzetekhez. A labradorok több előnyös tulajdonságuk mellett azért válnak be vakvezető kutyának, mert könnyebben alkalmazkodnak, nagyon szeretik az embereket, ezért jól viselik a kölyökcserét is” – mondta el Komondi Piroska, a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola szakmai vezetője.

A januári kölyökcsere is megerősítette, hogy remek alkalom a kutyák fejlesztésére, az alkalmazkodás tanulására. Leendő vakvezető kutyáinkat segíteni fogja a munkájuk során.

A kölyökcsere alatt a kölyöknevelőik is sokat tanulnak. Életre szóló tapasztalat, hogy hozzájuk kerül egy másik kutya, megélhetik, hogyan viselkedik, és miként érjék el, hogy nekik is engedelmeskedjen. Kölyöknevelőink olyan önkéntesek, akik a kutyák szeretete mellett megérezték, milyen fontos küldetés, hogy egy látássérült ember szeme világát közösen neveljük fel.

A nyitóképen Amper látható Miskolcon Istvánnal, aki 2 hétig vendégül látta