Ezért is ilyen hihetetlenek a vakvezető kutyák

Már a kölyöknevelés idején is a küldetésükre készítjük fel kutyáinkat, hiszen ők látássérült gazdáik ügyes segítőtársai lesznek. Januári kölyöktalálkozónkról hozunk példákat erre.

Kölyöktalálkozónkat ezúttal is egyórás közös sétával kezdtük, sokszor elengedtük a kutyákat, akik hatalmasat játszottak.

A kutya, aki mindig jó helyre ül

„Tanuló kutyáinkkal úgy kommunikálunk, hogy behívás után a bal oldalukra ültetik le őket kölyöknevelőik. Ennek azért van jelentősége, mert látássérült gazdájuk is így tud beszélni, kommunikálni velük. A gazdi maga mellé ültetve érezni fogja, hogy pontosan hol van a vakvezető kutyája, míg ha előtte ülne le valahol, akkor nem tudná, hogy pontosan hol van” – mondta el Erdélyi Judit kölyöknevelő koordinátor.

Bámulatos összpontosítás

A kölyöknevelés során fontos, hogy kutyáink megtanulják a feladatokra irányítani a figyelmüket, pl. arra, hogy ne vigyék el őket a külső események, amikor nevelőik pórázon sétálnak velük. Az egyik gyakorlatban egymással szemben álltak fel egy sorban a kölyöknevelők úgy, hogy mindegyikük mellett ott állt a saját kis neveltje. A cél az volt, hogy amikor közepén találkoznak, akkor a kutyák lehetőleg ne nézzenek és ne szagoljanak össze. Ilyenkor van, akinek sikerül, másnak nem, fontos, hogy van idő és türelem erre is.

A vakvezető kutyák egyik sokak által csodált tudását alapozzuk meg ekkor, hiszen ők nem hagyják magukat megzavarni gazdájuk vezetése közben, jöjjön szembe bármilyen érdekes kutya is.

Kavarodás és nevetés

A kölyöktalálkozó legviccesebb jelenetei a behívóversenyen születtek. Nevelőik a kölyköket rábízták egyik társukra, és átmentek a terem túloldalára, onnan hívták be őket. A kutyák párokban indultak el, és ha minden jól ment, akkor a saját gazdijukhoz sprinteltek, nem a másikhoz, illetve nem fékeztek egy nagyot középtájon, ahol két kiképzőnk próbálta megzavarni őket labdákkal, csörgéssel, sőt, még labdát is dobáltak át egymásnak a tanulók feje fölött. Itt voltak nagy kavarodások és nevetések, biztosan játszunk még ilyet máskor is. Persze a cél ismét az volt, hogy a kölykök ne hagyják magukat megzavarni, hiszen vakvezető kutya korukban egy futtatón vagy szabad területen sok érdekes kihívásról kell lemondaniuk majd a játék végén, amikor a gazdijuk behívja őket.

Kérjük, támogasd adód 1%-ával a vakvezető kutyák kiképzését!      

1% adószámuk: 18449149–1–05
Magyarországon több vakvezető kutyára van szükség. Sokan várakoznak hű társra alapítványunknál. A várólistánkon átlagosan 40-50 fő van. Jelenleg 12 kutyánk áll kiképzés alatt, és ha minden a terveink szerint sikerül, akkor 30 kölyök fog megszületni nálunk ebben az évben, akikből a jövő évben vakvezető kutya válhat.

Természetesen a kölyöknevelők minden sikeres próbálkozást jutalomfalattal díjaztak. Erdélyi Judit arra is felhívta a figyelmet, hogy egy sikeres feladat végrehajtás után a jutalmazásnál nagyon fontos, hogy milyen hangsúllyal szólunk a kutyához. A kedves, lelkesítő, dicsérő hanghordozás ugyanis jótékony hatással van arra, hogy legközelebb is jól hajtsák végre a feladatukat.

A behívóversenyről készült videó itt nézhető meg.