Egy jó kutya fél diploma

Hegedűs Brigitta és Artúr lediplomázott a Miskolci Egyetem igazságügyi igazgatási szakán. Itt kiderült, hogy Artúrnak nemcsak vakvezető, hanem terápiás tulajdonságai is vannak. Volt olyan kedves tanára, aki felírta a kutya nevét a névsorba és felolvasta, hogy jelen van-e a teremben.

„Ez a diplomám arra is emlékeztetni fog, hogy mennyi minden pozitív irányba változott az életemben – mondta Brigi. – Artúr rengeteget hozzátett ahhoz, ahol most vagyok, sok támogatást adott” – tette hozzá.

Artúr bátorítja gazdáját

Brigi elmondta, hogy voltak negatív tapasztalatai gyerekkorában az elfogadással kapcsolatban. Ez az általános iskolában, gimnáziumban és az első egyetemén is vele volt, egészen addig a pontig, ameddig nem lett vakvezető kutyája. „Miután hozzám került Artúr, már sokkal jobban tudtam kapcsolatot létesíteni a csoporttársaimmal, tanáraimmal. Végre kialakult egy baráti köröm. Nagyon pozitívan élem meg ezeket az éveket. Volt olyan tanárom, aki felírta Artúr nevét a névsorba és felolvasta, hogy jelen van-e a teremben. Artúrnak nemcsak vakvezető, hanem terápiás kutya tulajdonságai is vannak. Nagyon félős voltam a vizsgákon, de amióta ő velem van, a stressz oldódott bennem” – mondta mosolyogva.

Brigi elmondta, hogy sokat köszönhet vakvezető kutyájának és Miskolcon megismert tanárainak, barátainak.

Brigi túra egyesület alapításán gondolkodik

A párjával, Zsolttal és Artúrral sokat túráznak, gyakran előfordul, hogy a szervezők Artúrnak is készítenek oklevelet. „Vannak olyan egyesületek, ahol örömmel veszik, hogy együtt indulunk. Igaz, olyan egyesületet még nem találtunk, ahol figyelembe veszik a látássérülteket, hogy könnyebben teljesíthessük mi is az útvonalakat, ezért most egy saját egyesületen gondolkozunk” – avatott be a terveibe minket.

Tenni akar a látássérültek jogaiért

Brigi 5 éves képzésben folytatja tovább a tanulmányaimat a jogász szakon Miskolcon. „A sok negatív tapasztalatom motivál a jogi képzésben, mert a többség továbbra sem ismeri a segítő kutyákra vonatkozó jogszabályokat, illetve a jogszabályok sem fednek le mindent, ezért sok nézeteltérést tapasztalhatunk látássérültként. A szakdolgozatomat is erről írtam. Országos szinten interjúztattam látássérülteket a negatív tapasztalataikról.

Hegedűs Brigitta diplomadolgozata az egyetem jogi karának oldalán található meg. Brigi hálás Ritó Evelinnek, aki segített dolgozata megszületésében.

Kérjük, támogasd adód 1%-ával a vakvezető kutyák kiképzését!

1% adószámuk: 18449149–1–05

Már ma felajánlhatod adód 1%-át a vakvezető kutyák képzésére, ha belépsz az ügyfélkapudon ide.

Csak öt percedbe kerül, és támogatást küldesz egy hűséges vakvezető kutyának!

Még egy jó hír! Ha megadod a levelezési címedet, a köszönőlevélben elküldjük majd jövő évi vakvezető kutyás naptárunkat is!

Részletes adó 1% tájékoztatónk itt olvasható

KÖSZÖNJÜK, HA ADÓD 1%-ÁVAL TÁMOGATOD A VAKVEZETŐ KUTYÁK KÉPZÉSÉT!