Darinka és Bebe

Bebe képzéséből még körülbelül 2 hónap van hátra, Farkas Darinkát kérdeztük, milyennek látja tanítványát, akivel 4 hónapja megosztja otthonát.

A kép bal oldalán Bebe, a látássérült Brigittát vezeti, jobb oldalon Bebe és Szamos türelmesen fekve várakoznak.
Balra: Bebe gyakorolja a közlekedést, Brigittával. Jobbra: Bebe és Szamos

„Komplett kutya, azaz mindenben jó. Semmitől nem ijed meg, bírja a menetelést, aktív, és tud nyugis és kedves lenni. Nagyon vagány! Nem volt még olyan szuka kutyám, mint ő, aki ilyen lazán bulizik nehéz természetű kutyákkal is a futtatások alkalmával.

Bebe és Szamos várakoznak, fekszenek
Bebe és Szamos

Két kritikus ponton kellett közösen túljutnunk. A madarazásról és a labdázásról kellett lehozni. A madarakra túl élénken reagált, főleg ahhoz képest, hogy egy vakvezető kutyának egyáltalán nem szabad velük foglalkozni. Az ellenkondicionálás módszerével hatottam rá, vagyis amikor meglátott egy madarat, szóltam neki, hogy rám figyeljen, és ha sikerült, már kapta is a jutalomfalatot. Így ma már nem probléma egy felreppenő galamb.

A labdaszenvedély leküzdésében segítettek az érzékenyítő programok, ugyanis annyin vettünk részt, hogy Bebe immunis lett a körülötte labdázó gyerekekre. Közben persze vezette a bekötött szemű gyerekeket, vagyis remek tréning volt ez neki arra, ami nemsokára a küldetése lesz.”

Bebe kiképzéséhez nagy segítséget ad Berta Brigitta, Farkas Darinka barátnője. Brigitta részt vesz olyan gyakorlatban, amelyből sokat tanulhat egy leendő vakvezető kutya.