Cipővel védik a forróságban vakvezető kutyáikat

A kutyájukkal aktívan közlekedő gazdák figyelmét szeretnénk felhívni a forró beton veszélyeire. Ha tehetik, adjanak a kutyáikra cipőt, mert a felforrósodott felületek veszélyesek, megégetik a kutya talpát – hívta fel a figyelmet erre alapítványunk.

Pontosabban azok a látássérült személyek vetették fel a témát, akik alapítványunktól kapták vakvezető kutyájukat. A forró beton okozta problémára Prepszl Tamás hívta fel a vakvezető kutyás közösség figyelmét, és alapítványunk úgy érzi, hogy a tartós hőségriadó miatt most minden kutyás gazdának fontosak a szavai:

„Amikor délutánra már a hőség kibírhatatlan, a nap pedig egész nap folyamatosan süt, a járdák, úttestek, villamossínek eszméletlen forróvá válnak. Egyébként én ezt a kezemmel szoktam ellenőrizni. Lehajolok, megfogom a betont és elszörnyedek. Ha tehetitek, mindenképp adjatok kutyusotokra cipőcskét, mert például egy lámpás kereszteződésnél a várakozás okozhat nagyon kellemetlen perceket, főleg ha megég a kutyus talpa. Az a kutyusnak is rossz, és nektek is” – mondta Prepszl Tamás, aki Pixellel nap mint nap együtt közlekedik Budapesten.

A kutyacipőzéshöz is rutin kell

Persze a kutyacipők használatát tanulnia kell a látássérült gazdiknak is, a kezdőknek akár 8-10 percig tarthat feltenni őket, amit bele kell kalkulálni az indulási időbe. „Jó sok türelem és idő kell hozzá, meg finom jutalomfalat és motivációs séta” – mondja Kállai Antónia, Iram gazdája.

Egy kezdő kutyacipőst így biztatott Varga Nóra, Dani gazdája: „Az első időkben még biztosan több idő lesz, mert te is rutintalan vagy, és a kutyának is szokatlan a helyzet. De ahogy egyre gyakorlottabbak lesztek, egyre ügyesebben és gyorsabban fog menni. Mi 9 éve cipőzünk, és egy-másfél perc alatt megvagyunk. Lefektetem a Danit, és úgy adom rá a cipőcskéket. Fontos, hogy jól húzd meg, hogy ne hagyja el őket a kutyus.”

Hol kapható?

Kutyacipő vásárolható a nagyobb kutyás áruházakban, akár netes rendeléssel is.

Ára pár ezer forint.

És még valami a cipős kutyák járásáról…

„Parfé is kapott cipőket, de fura volt neki, úgy lépegetett benne, mint ha magassarkú lenne rajta. Viszont nem égette a mancsát a beton – mondta  a székesfehérvári Bodnár Attila.

„Ha többet sétál benne, megszokja és fel sem fog tűnni neki” – tette hozzá a jászberényi Horváth Szindi, Milka gazdája.

A vakvezető kutyákra nagyon vigyáznak gazdáik

Alapítványunk tapasztalatai szerint a vakvezető kutyával közlekedő látássérült emberek nagyon aktív életet élnek, hiszen kutyáik segítségével megnyílik előttük a világ. Sokan dolgoznak, tanulnak közülük, és mivel vakvezető kutyáik nemcsak a közlekedésben segítenek, hanem társként is, ezért nagyon vigyáznak rájuk. Ennek a törődésnek az eredménye ez a felhívás is.