Bóbita kutyánk megmutatja, hogyan adjunk stílusosan nevet a kölyköknek

A megfelelő kutyanév kiválasztása mindig nehéz döntés. Hogyan tehetjük ezt meg kreatívan és egyedi módon? A Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskolánál mi ezt sorsolással döntjük el. Vagyis nem éppen mi, emberek…

Közösségi oldalunk követőit szoktuk megkérni arra, hogy küldjenek minél több nevet az alapítványunk tenyésztői programjában született kölyköknek. A több száz névből nehezen tudnánk választani, ezért két segítségünk is van: az egyik Fortuna istennő, aki a sorsolás alatt a kezünket (vagyis a mancsunkat) fogja, a másik Bóbita kutyánk, aki „magára vállalta” ezt az igen fontos tisztséget.

Az alapítvány gyönyörű, kétéves labrador szukájának, Zinának 2019 októberében születtek kölykei. A jövő vakvezető kutyái, a tizenegy egészséges és életvidám kölyök az úgynevezett „O” betűs alomba került. Hogy ez mit jelent? Azt, hogy ezek a csodálatos ebek valamennyien „O” betűvel kezdődő nevet kaptak, természetesen sorsolás útján, amit a közösségi oldalunkon, egy Facebook élő adásban is közvetítettünk december elején.

Hat kisfiú és öt kislány született. A decemberi „névadón” a kiskutyák születési sorrendben érkeztek, akik egyesével kaptak nevet. A „ceremónián” természetesen jelen volt a gondos édesanya, Zina is, illetve türelmesen várta a sorsolás pillanatát Bóbita, aki egy úgynevezett demó kutya. Vele általában azok a látássérült emberek találkoznak, akik bizonytalanok abban, hogy akarnak-e vakvezető kutyát, vagy sem. Miután Bóbita ismeri a vakvezető kutyák feladatait, ezért meg tudja mutatni, hogy milyen érzést, élményt, szabadságot és kötelezettséget jelent kutyásnak lenni.

Királyné Barkóczi Emese, az alapítvány kiképzője kérte meg Bóbitát a feladat elvégzésére, és a fekete labrador boldogan csóválta a farkát, miközben kihúzta a műanyag gömbökre rejtett neveket az előtte elhelyezett tálkából, majd türelmesen visszaült a gazdája mellé.

Zina kölykei – születési sorrendben – a következő neveket kapták:

 1. Origó
 2. Óda
 3. Ostya
 4. Ózon
 5. Oxigén
 6. Orkán
 7. Olivér (Zina, az édesanya nála besegített a sorsolásba)
 8. Oktáv
 9. Orion
 10. Okker
 11. Omega

Kérjük, támogasd adód 1%-ával a vakvezető kutyák kiképzését! 
1% adószámuk: 18449149–1–05 
Kattints rá, így adhatod nekik az 1%-od: http://bit.ly/2Fisu28

Karácsonykor velük készült ez a videó, aminek sokan örültek.

Origóék már négy hónaposak

Az O betűs csapat azóta nagyot nőtt. Nézzétek meg milyen szépek lettek.

A következő alom kölykei „P” betűs neveket kaptak, és a kiválasztásban ismét Bóbita segédkezett, amiről hamarosan be fogunk számolni.