A vakvezető kutyák képzése is átkerült home office-ba

A koronavírus-járvány miatt a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola is átalakította munkarendjét, kiképzőink otthonról dolgoznak. A járvány miatt azt javasoljuk a kutyatartóknak, hogy hazaérve töröljék meg a kutyák szőrét és a mancsát fertőtlenítős törlőkendővel vagy szappanos vizes törülközővel, és ne simogassák egymás kutyáját. Vigyázzunk egymásra!

A koronavírus-járvány miatt átalakítottuk alapítványunk munkarendjét, minden kollégánk otthonról dolgozik, kiképzőink is, ezért a vakvezetőkutya-képzés átkerült home office-ba. „A karantén ideje alatt kiképzőink kerülik a forgalmas helyeket, pl. a plázákat, a tömegközlekedést, mozikat, a csendesebb utcákban és otthon gyakorlunk. Sok feladat van a kiképzés során, főleg a kezdő kutyáknál, amihez nem szükséges zsúfolt helyekre látogatni” – mondta Komondi Piroska.

A vakvezető kutyák képzésében alapvető feladatok az akadályok kerülése, a szintkülönbségek jelzése, a lépcsőkön való közlekedés, aminek gyakorlására a karantén ideje alatt is van lehetőség. Egy csendes utcában vagy a kertben, de akár a lakásban is megoldható sok feladatnak a gyakorlására. Az akadálykerülés során a tanuló kutyát belevezetjük olyan zsákutca-helyzetbe is, amiből önállóan kell megtalálnia a kiutat. Ez nem a mi „rosszindulatunk”, hanem felkészülés egy valós helyzetre, amivel a munkája során majd gyakran találkozhat.

A vakvezető tanulókkal most több időt gyakorlunk a lakásunkban, mint máskor. Sok olyan apró feladat van, ami nem része a vizsgának, de egy látássérült ember mindennapjai jelentősen megkönnyítheti. Ilyen a leesett tárgyak megkeresése és a gazdi kezébe adása, a vakvezető hámba történő bebújás, az ülőhelyek megkeresése és mutatása, a szék vagy asztal alá bújás, de még a szőrápolás vagy állatorvosi vizsgálat során tanúsított együttműködés is.

„Kiképzőink nagyon figyelnek arra, hogy egészségesek maradjanak, ez a saját érdekük elsősorban, de amiatt is fontos, hogy ne essenek ki a munkából, mert a látássérült igénylőink számítanak a kutyáinkra” – mondta Komondi Piroska.

Kérjük, támogasd adód 1%-ával a vakvezető kutyák kiképzését! 
1% adószámunk: 18449149–1–05 
Kattints rá, így adhatod nekünk: http://bit.ly/2Fisu28

A járványvédelmi szabályok minden kutyára érvényesek

Ismereteink szerint a kutyák nem kapják el a koronavírust és nem hordozók, viszont a tisztaságukra most még jobban oda kell figyelni, mert az nincs kizárva, hogy a bundájukról átviheti magára az ember a vírust. „Minden utcai séta, közösségben tartózkodás után hazaérve töröljük meg a szőrüket és a mancsukat fertőtlenítős törlőkendővel vagy szappanos vizes törülközővel. Ne simogassuk egymás kutyáját, és annak sem most van itt az ideje, hogy összepusziljuk a szomszéd házikedvencet” – mondta el Komondi Piroska.