1956 ugyanúgy a látássérült embereké is

Most lehetőség nyílt arra, hogy ezt együtt, egy közösségben tapasztalják meg látó és látássérült emberek a “Tapintható Múlt” című 1956-os sétán.

A Tapintható Múlt sétán részt vett a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola csapata. Az ImagineBudapest szerdán megtartott eseményével több részes program indul, amelyre várják a látássérült emberek jelentkezését.

A képen körbe állnak az emberek. Mindenki a hölgyre figyel, akinek a kezében egy lyukas magyar zászló van. A látássérült érdeklődők mellett ott fekszik vakvezető kutyájuk.
Érdekes előadás (Fotó: Vannai Judit)

Az 1956-os forradalom eseményei fényképeken, filmfelvételeken élnek sokakban, a látássérült emberek számára elsősorban írott szövegekben, hangfelvételeken. A “Tapintható Múlt” séta egy olyan kezdeményezés, ami teret ad a közös emlékezéshez.

„Ugyanúgy a látássérült embereké is 1956, a közös történelmünk. Most lehetőség nyílt arra, hogy ezt együtt, egy közösségben tapasztaljuk meg” – mondta Berta László, a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola kommunikációs munkatársa.

A képen egy látássérült hölgy épp kitapint egy tárgyat.
Ez vajon mi lehet? (Fotó: Vannai Judit)

A sétán a látássérült emberek közvetlenebb élményt kaptak az 1956-os forradalom eseményeiről, jártak egy bérház udvarán, kitapintották a falba ütött géppuska nyomokat, kézbe vették a súlyos kockaköveket, megízlelték az ötvenes évek eledelét, a rántott levest és nyomókötést készítettek a Rókus Kórháznál, amelyben sok sebesültet ápoltak a forradalom alatt.

A képen egy magyar zászló közepén van egy lyuk. Ezen a lyukon keresztül látszik, ahogy a földön fekszik egy vakvezető kutya, Fidzsi, aki egy sárga labrador.
Fidzsi (Fotó: Vannai Judit)

A tematikus városi sétákat szervező ImagineBudapest küldetésének érzi, hogy a várost olyan emberek számára is megtapasztalhatóvá, megismerhetővé tegye, akik másképp élik mindennapjaikat, hiszen a város mindenkié.

Kérjük, a fotóknál tüntessék fel: Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola, Vannai Judit

https://drive.google.com/drive/folders/0BxtdIeYnrSRSWjgtZFZSOG5qNGc?usp=sharing

További információk:

Berta László kommunikációs munkatárs

Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola

20 8 519 819

  • Bejegyzés kelte :
  • Utolsó módosítás :
  • Szerző :
  • Kategória : Hírek