101 vakvezető kutya – első rész

Alapítványunk sikere, hogy az utóbbi években 101 kutyánk került kölyöknevelőkhöz, és közülük sokan már látássérült gazdáikat segítik. Jelenleg is szép számmal vannak ifjú tanítványaink. Fogadjátok szeretettel őket. A cikknek folytatása következik, hiszen sokan várnak még bemutatásra.

Ezúttal négy generáció képviselőiről olvashattok, akik szinte mind saját tenyésztési programunkban születtek. A portrék augusztusi kölyöktalálkozónkon készültek.

A V betűsök 2022. február elsején születtek saját tenyésztési programunkban. Hatan voltak az alomban

Vektor, a sárga labrador kan nyugodt, szeret békében lenni a környezetével. Kölyöknevelője, Fazekas Edina szerint a világ legkedvesebb kutyája, a szeretetét úgy fejezi ki, hogy a lábát ráteszi az ember kezére, térdére. Laza pórázon szépen sétál.

Varázs nyugodt, könnyen alkalmazkodik. A sárga szuka dr. Losonczi Alaxandra első nevelt kutyája alapítványunknál. Sok sikert kívánunk önkéntes munkájához!

Vackor és kölyöknevelője, Kreszta Zsuzsa megmutatták, hogy mit jelent az „itatási türelem”. A sárga labrador kan intenzív, ügyes, okos. Az irodába gyakran Zsuzsával tart. Séta közben mellette megy kényelmes laza pórázon. Itatási türelem alatt értjük, amikor a kutya nem rohangászik fel-alá, hanem iszik és lepihen, hogy lehüljön a nagy melegben.

Vega, a sárga labrador szuka nyugodt, kedves kutyus. Szeret mindenkit. Egyik jó tulajdonsága, hogy hamar belenyugszik, ha valamit nem csinálhat. Napi 9 órát tölt nevelőjével az irodában. Szeiff Tímea elmondta, hogy simán otthagyja az íróasztalánál, ha megbeszélése van, Vega tudja, hogy vissza fog menni hozzá. Kommunikatív kutya, a „Szeretsz?” kérdésre úgy felel, hogy felemeli a mellső lábát. Vega a következő fotón bal szélről rohan felénk:

(Vidrát is hamarosan bemutatjuk nektek.)

Három W betűs kölykünk 2022. március 2-án született Zircen

Wilsonban néha felébred a vadászösztön, leginkább a vízparton van elemében. Susán Judit elmondta, hogy a fiúcska ügyes, ül, fekszik, behívható és nem utolsósorban szobatiszta.

Wattson élénk, tanulékony. A fekete kannal sokat vannak kölyöknevelői. Patak, szántóföld van a házuk mögött, szeretnek hosszú sétákat tenni – mondta Molnár Mónika.

(Whiskey-ről később írunk.)

Az U betűs kölykök 2021. november 15-én születtek tenyésztési programunkban. Nyolcan vannak, most a csapat fele mutatkozik be

Kölyöknevelője elmondása szerint Unikum érdeklődő, eleven kutyus, mindent szeret kipróbálni és mindenre talál megoldást. Amikor Vucseta Márta a tanulóhámot feladja rá, rögtön igazodik a feladathoz, ilyenkor komolyan teszi a dolgát, egy angyalka kíséri kölyöknevelője lépteit. Nagyon szereti az embereket, ha szólnak hozzá, rögtön csóvál, amikor engedélyt kap arra, hogy odamehet, akkor riszálva, farokcsóvával teszi. Ezt gyerekek, felnőttek egyaránt értékelik. Sok tárgy nevét ismeri: kulcs, kefe, halacska, kukac, vödör, csibe, E.T., kötél, fa, papucs, flakon, karika, labda – egyre szívesebben tanul. A szemetes nyitása könnyedén megy neki, a pedálos is, bár a pedálosba még nem pakol bele, de hamarosan az is menni fog. Márta vele is készül egy különleges feladattal, és azt mondja, még sok-sok gyakorlás és tanulás vár rájuk.

Utópia kabátba bújt a fotó kedvéért, vagyis felvette vakvezető hámját, amiben gyakorolni szokott (nyitó képünkön láthatjátok ebben). Okos, alkalmazkodó kutya. Nyugodt, fajtájához képest kevésbé falánk. Ménesi Gizella elmondta, hogy jó vele együtt élni, szereti irodába vinni, nem zavar sok vizet, a megbeszéléseket mindig végigalussza. Barátkozni szeretne minden szembejövő kutyával, ez a gyengéje – árulta el kölyöknevelője. A sárga kislány másik szenvedélye, hogy otthon széthordja a papucsokat, amit gazdái minduntalan megbocsátanak neki.

Unó kíváncsi, élénk, és minden lepereg róla – vagyis nem izgatja magát amiatt, ha újból neki kell futni egy feladatnak. Mindent tud, de nem mindent csinál – mondja kölyöknevelője, Papp Csaba, aki örömmel éli át, hogy néha már nem viszi el a papucsaikat. A fekete labrador kan Csaba első neveltje, nagy mozgásigényű, 2 óra sétától se fárad el. Társa egy öreg labi, aki mindent eltűr a pimasz kölyöknek.

Unka, a sárga labrador szuka május óta Forgács Tímea kutyusa. Aktív, nagy mozgásigényű. Tímea önkéntes munkával segítette alapítványunkat, így kapott kedvet a kölyökneveléshez. Elárulta, hogy Unkának a madarak a mindene, amiből majd vissza kell vennie, mire vakvezető képzésbe kerül.

(Nemsokára be fog mutatkozni Uzsgyi, UV, Ufó és Ulti is.)

A Z, ZS betűs kölykök 2022. április 11-én születtek tenyésztési programunkban, öten testvérek

Zenit egy vidám, nyugodt és szófogadó kutya. Elég nagy termetű. Szívesen és gyorsan tanul, a gyakorlatok elvégzésekor türelmes. Érdekes, hogy nem szeret úszni – mi persze elfogadjuk, hogy vannak ilyen „különcködő” labik is. A kutyákkal jól kijön, nem apportos. Hamar szobatiszta lett – mondta a fekete kan kutyus kölyöknevelője, Sápi Andrea.

Zseton semmitől se fél és minden érdekli. A korához képest érett és önálló. A kan kutyus sok feladatot magától megold, az új helyzetekben sem ijed meg. Aranyosan rosszalkodik, és nagyon szereti a gyerekeket – mondta neveltjéről Csepreghy Panni.

(Bemutatásra vár Zengő, Zorka, Zsálya.)