Veszélyben a kutyák – Pixel diómérgezést kapott

Az elmúlt hetekben rengeteg kutya ette fel a penészes diót, ami ősszel hullott le és ottmaradt a fák alatt. Vakvezető kutyánk, Pixel életét meg kellett menteni. A látássérült gazdiknak nagy segítség, ha a közelükben lévő látók segítenek, amikor észreveszik, hogy a vakvezető kutya feleszik valamit futtatás közben. Ilyenkor nemcsak alkalmas szólni, hanem életet menthet.

A mérgezést az avas dióban található penészgomba okozza. A hányás, hasmenés, levertség, remegés, zihálás, zavart tudat, epilepsziaszerű görcsrohamok, magas testhőmérséklet mind a tünetek közé tartoznak. Ha ezeket észleljük a kutyánkon, azonnal el kell vinni állatorvoshoz, ahogy Prepszl Tamás, Pixel gazdája is tette.

A megfelelő kezelés nélkül végzetes is lehet négylábú társainkra

“Kapott infúziót, májvédőt és hányáscsillapítót is. Hazaballagtunk, már kevésbé remegve, de lassan. Egyre jobban lett, másnap már örömmel evett egy kisebb adagot” – mesélte nekünk Tamás, aki nagyon hálás az orvosnak, az asszisztensnek és a lakótársainak, hogy segítettek Pixelnek. Mi is nagy örömmel fogadtuk a hírt, amikor megtudtuk, hogy teljesen felépült vakvezető kutyánk.

Alapítványunk tudja, hogy nehéz elkerülni, de kérünk mindenkit, most különösen figyeljünk oda a kutyáinkra, és aki teheti, szedje fel és helyezze a kukába a penészes diókat.

A látássérült gazdiknak nagy segítség, ha a közelükben lévő látók segítenek, amikor észreveszik, hogy a vakvezető kutya feleszik valamit futtatás közben. Ilyenkor nemcsak alkalmas szólni, hanem életet menthet

– mondta a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola szakmai vezetője, Komondi Piroska.

Interjú Pixel gazdájával, Prepszl Tamással:

Tamás, milyen állapotban volt a kutyád a penészes dió felevése után? 

Pixel egy remek, életerős kutyus. De amikor azt láttam, hogy alig jár a lábán, és az autóig alig bírt elvánszorogni, akkor nagyon megijedtem. Azt hittem, hogy megevett valami mérget, és hogy elkéstem. Amikor a rendelőben várakoztunk, még akkor is azt mondogattam magamban, hogy “mi lesz már? Mikor jövünk mi? Miért nem megy ez gyorsabban?” Aztán, ott a váróban elkezdett elpilledni, és akkor már tudtam, hogy nem lesz nagyobb baj. A következő megerősítés az volt, amikor az asszisztens mondta, hogy szerencsére időben elkaptuk, időben behoztuk Pixelt. Akkor és ott tudtam, hogy jó kezekben van.

Hogy épült fel és mennyi idő alatt? 

A teljes felépülés 3-4 nap volt. De igazából, amikor este hazaértünk, már járt a farka, és boldog volt, köszönhetően többek között az infúziónak. Másnap már ételért könyörgött, de persze csak csínján adtam neki. Elég sokat aludt, elég hamar el is fáradt, úgyhogy nem mentünk játszani és labdázni sem, csak a lakásban húztuk a gumijátékot. Eltelt a negyedik nap, és tele élettel ébredt fel, kihívásokra éhesen, akkor már tudtam, hogy teljesen jól van.

A gyógyulás alatt mire kellett odafigyelned?

Miután Pixel megkapta az infúziót, a következő két nap nagyon sokat pisilt. Én kb. 2-3 óránként jártam ki vele, mert az infúzió elég nagy mennyiségű folyadék, ami átmossa a szervezetét. Ebben a két napban nem ivott egyáltalán vizet, és nem is szabad erőltetni, hiszen a teste tele van felesleges folyadékkal, ami persze segít rajta, de oda kell figyelni, hogy ezeken a napokon többször ki kell vinni sétálni a lábadozó társat.

Most újra együtt jártok munkába, szabadba, kirándulni? 

Igen, együtt járunk dolgozni, labdázni, és mindenhova jön velem, ahogyan régen, csak egy dolog változott. A Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola segítségével, választottunk egy felevésgátló szájkosarat, és már tanítom neki, hogy amikor elengedem, akkor ebben kell lennie. Lassan halad a folyamat, de én türelmes vagyok. Remélem, hamarosan megérti, hogy ezt érte teszem, az ő és a mi biztonságunk érdekében.

Van egy jó hírünk!
Már ma felajánlhatod adód 1%-át a vakvezető kutyák képzésére, ha belépsz ügyfélkapuddal ezen a linken.
Csak öt percedbe kerül, és átélheted a büszkeséget, hogy támogatást küldtél egy hűséges vakvezető kutyának!
Még egy jó hír!
Ha megadod a levelezési címedet, a köszönőlevélben elküldjük majd
jövő évi vakvezető kutyás naptárunkat is!
Rövid tájékoztatónkat itt olvashatod el.
1% adószámunk: 18449149-1-05
Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola Alapítvány
Gondolj a vakvezető kutyákra! Köszönjük!

Állatorvosok írták

Az állatorvosok szorgalmasan tájékoztattak a dió felevésének veszélyeiről az elmúlt hetekben:

A FuzioVet Állatkórház dolgozói nevében szeretnénk felhívni a figyelmet egy – az utóbbi 2-3 hétben – fokozottan jelen lévő problémára, mely nem  más, mint a dió.

Sajnos az elmúlt időszakban heti szinten több tíz diómérgezeses tüneteket mutató állatot kezelünk, és korábbi tapasztalatainkkal ellentétben ezek kimenetele a gondos terápia ellenére több alkalommal is végzetes volt. A probléma nem újkeletű, évek óta problémát okoz a dión megtelepedett penészek toxinjai (ugyanis a mérgezést lényegében ez okozza), de idén olyan mértékű, mely túlmutat az eddigi tapasztalatokon. A jelenleg kialakult helyzetet azzal tudjuk magyarázni, hogy a nemrég bekövetkezett nagy esőzések következményeként a dión lévő penészek nagymértékben el tudtak szaporodni.

A tulajdonosok gyakran azt hiszik, hogy kedvencünknek epilepszias rohama lehet, ugyanis ilyenkor jellemzően remegéssel, tikkeléssel, inkoordinált járással, görcsökkel kísért tüneteket mutatnak a kutyák, melyek a méreganyag felvételét követő 30 percen belül jelentkeznek (ritkán akár órákkal később). A tünetek súlyossága és a kórjóslat nagymértékben függ a felvett mennyiségtől illetve a penész toxintermelő képességétől. A terápia minden esetben tüneti, ugyanis speciális kezelés nincs! Enyhe tünetek esetén görcsoldás és infúziós kezelés, súlyos esetben gyomormosás és akár egy hosszantartó mesterséges kóma fenntartása is szükséges lehet!

Ezért kérünk mindenkit, hogy a kertjében szedje össze a lehullott vagy a madarak által elejtett diót a nehezen elérhető helyekről is (például bokrok alól vagy a lehullott levelek közül). Séta során fokozottan figyeljenek kutyáikra, főleg abban az esetben, ha hajlamos felenni dolgokat a földről! Fontos kiemelni, hogy nem csak a dión jelen lévő penész, hanem más háztartási penészgomba is kialakíthatja a tüneteket.

Dió vagy penészes étel elfogyasztása utáni azonnal hánytatással (kizárólag állatorvosi körülmény között!) a tünetek kialakulása megelőzhető. Amennyiben a baj mégis bekövetkezik, és a kutya tüneteket kezd mutatni, azonnal forduljanak állatorvosukhoz, és hívják fel a figyelmét az esetleges dióevésre!