Vakvezetők a Renault autóversenyen

Egyenlőtlen küzdelemnek tűnik, de vakvezető kutyáink felvették a versenyt a Hungaroringen száguldó Renault versenyautókkal. Ez persze csak úgy jöhetett létre, hogy a társadalmi felelősségvállalásra is gondoltak a World Series by Renault magyarországi szervezői.

Próbaút
Próbaút

A hétvége több mint 100 ezer látogatója közül legalább 5000 ember lépett oda a standunkhoz, hogy megtekintse, milyen közelről és mire képes egy vakvezető vagy terápiás kutya. Elbeszélgettünk arról, hogyan válik egy fiatal labrador vagy golden retriever segítőtárssá. Sokan kipróbálták, milyen teljes sötétben, vagyis szemkötővel elindulni, mit érezhet egy látássérült ember, amikor kutyájával halad a számára vizuális ingereket nem adó világban. A gyerekek a legbátrabbak, sokszor ők vonják magukkal szüleiket, hogy ismerjék meg ezt a semmihez nem hasonlítható érzést, és ezáltal közelebb kerüljenek a látássérült emberekhez is.

Kivételes élményt jelentett nekünk, hogy minden korosztályt be tudtunk vonni a több ezres tömegből a tapasztalatszerzésbe és a játékba. Sokan ezen a napon váltottak szót először azokkal, akik mellett máskor csak elsietnek az utcán. Az első, legnehezebb lépést megtették a felé, hogy érdeklődjenek a másként – ez esetben látás nélkül vagy csökkent látással – élők iránt. Tapasztalati szakértőinket – így nevezzük az érzékenyítésben, ismeretterjesztő munkában részt vevő önkéntes látássérült segítőinket – több mint négyszázan szólították meg azzal, hogy jó válaszokat adtak-e kérdéseinkre. A kérdőívek kiértékelése után pontos választ adunk arra, milyen arányban tudják, amit a vakvezető kutyákról feltétlenül tudni illik.

Tárgyfelismerő játékunkban bekötött szemmel próbálkoztak a mit sem sejtő „látók”, hogy túljárjanak egy munkatársunk eszén, aki arra törekedett, hogy megtanítsa őket, mennyiben más látássérült emberként élni, gondolkodni, mire figyeljenek oda a vele folytatott kommunikáció során. Ismét bebizonyosodott, mennyivel nehezebb egy zoknipárosító csipesz felismerés és pontos leírása egy plüssnyúlénál, de ez sem olyan egyszerű, ha csak tapintással gyűjthető információ. A nagy nevetések hallatán elmondhatjuk, hogy az egészséges önirónia nem veszett ki a világból.

A zárónapon egy látássérült barátunk utasként átélhette, milyen élmény egy versenyautóban 180-200-zal robogni a ringen, mert ha hiszik, ha nem, az autóversenyzés kedvelői között vannak látássérült emberek is. Nevükben is gratulálunk a versenyben induló Kiss Pál Tamás remek helytállásához a World Series by Renault 3,5 literes géposztályában, és reméljük, mihamarabb megismerkedhetünk vele, hiszen ahogy alapítványunk, ő is Miskolcról indult el.

Köszönjük a Renault Hungária Kft. meghívását és a rendezvénysátrakat biztosító Tolnagro Kft. segítségét.

Móni és Trevor munkában
Móni és Trevor munkában
Tárgyfelismerés
Tárgyfelismerés
Tapasztaltok megbeszélése
Tapasztaltok megbeszélése
Jókedvű játékosok
Jókedvű játékosok
Szombati csapatunk
Szombati csapatunk
A versenyautó megismerése
A versenyautó megismerése
Indulásra kész!
Indulásra kész!
Száguldááás!
Száguldááás!
Érdeklődők
Érdeklődők
Vajon mi lehet?
Vajon mi lehet?
Tesztellenőrzés
Tesztellenőrzés
Kollégáink munkában
Kollégáink munkában
Úthibát jelez a kutya
Úthibát jelez a kutya
Ajándékaink
Ajándékaink
  • Bejegyzés kelte :
  • Utolsó módosítás :
  • Szerző :
  • Kategória : Hírek