Vakvezető kutyánkat kétszer támadták meg Győrben

Szávát és látássérült gazdáját felügyelet nélkül kószáló kutyák támadták meg Győrben két alkalommal. A szerencsén múlott, hogy megúszták komolyabb sérülés nélkül. A vakvezető kutyák nagy értéket képviselnek, ezért alapítványunk felhívást intéz a kutyás társadalomhoz.

Alapítványunk vakvezető kutyája, Száva és gazdája félelemmel lép ki az utcára Győrben, mert két alkalommal támadtak rájuk kutyák az elmúlt négy hónapban. H. A., a középkorú látássérült hölgy csak a neve kezdőbetűinek közléséhez járult hozzá.

Az első támadás a Szabadhegyi új köztemető közelében lévő területen történt. A nyitva hagyott kertkapun kiszabadult német juhász esett neki a szabadon játszó vakvezető kutyának. Az agresszív kutya ráfogott Száva hátára a farka fölötti részen.

„Szerencsére nem sérült meg a kiskutyám, de nagyon megijedt. Én semmit nem látok, teljesen megrémültem a támadástól, az idegen kutya morgásától, acsarkodásától, és hogy éreztem a támadás elől elhúzódó kutyám félelmét. A vakvezető kutyákban semmi agresszió nincs, sosem támadnak vissza, én nem segíthettem neki, mert vak vagyok, ki voltunk szolgáltatva a támadásnak mind a ketten” – mondta H. A.

Három hete történt, hogy az otthoni kiskapun kilépve odafutott egy német juhász morogva, majd egy másik hasonló kutya is. (A kutyák kinézetéről az eseményt látó járókelők számoltak be.) Száva részéről teljesen normális reakció volt, hogy elfutott előlük, mentette magát, hiszen egy vakvezető kutya sosem támadhat vissza, viszont elszakadt a gazdájától. A hölgy a nővére segítségét kérte, aki lát, és a keresésére indultak. „Nagyon megijedtem, hogy Száva elveszett, és hogy mi lesz vele. Borzalmas volt” – mondta a két és fél éves sárga színű labrador szuka gazdája. A megrémült kutyát végül egy bölcsőde mellett találták meg, ahová félelmében behúzódott.

„Szerencsére lelki nyoma nincs a támadásoknak, Száva szépen dolgozik, de rosszabbul is járhatott volna. Arra kérem a kutyatartókat, hogy mindenki vigyázzon jobban a kutyájára” – mondta H. A.

Fontos megemlíteni, hogy a látássérült nőt a munkahelyére is Száva vezeti, általánosan elmondhatjuk, hogy a vakvezető kutyák a megélhetéshez és az aktív élethez is segítséget adnak gazdáiknak.

Gyömbért kétszer kellett műteni

Két évvel ezelőtt kutyatámadás érte alapítványunk sárga labardorját a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Abaújszántón. Gyömbéren két műtétet kellett végrehajtani, sajnos mindkétszer csonkolni kellett a farka végét. A második műtétből szerencsére komplikáció nélkül felépült vakvezető kutyánk. Azóta feldolgozta a traumát, és magabiztosan vezeti gazdáját a munkahelyére is.

Felhívás!

A Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola Alapítvány felhívja a kutyás társadalom figyelmét arra, hogy ne engedjék felügyelet nélkül szabadon járni kutyáikat! A vakvezető kutyák és gazdáik teljesen védtelenek a kutyatámadásokkal szemben.

„Kérjük a gazdákat, hogy vigyázzanak a vakvezető kutyák testi épségére, mert látássérült gazdáik számára igazi kincset jelentenek, alapítványunk pedig sok pénz és munka árán tudja pótolni a munkából végleg nyugdíjba kerülő kutyákat. Egy vakvezető kutya teljes költsége több mint 5 millió forint!” – mondta Komondi Piroska, alapítványunk szakmai vezetője.

Kutyáink nyugdíjazásának oka elsősorban idős koruk, hiszen 8-10 év munka után szükségük van a megérdemelt pihenésre, másodsorban valamilyen váratlanul felmerülő egészségügyi probléma szokott lenni. Ezért igyekszünk minél több kutyát képezni, az viszont nagyon fontos, hogy az emberi gondatlanság ne kerüljön be a nyugdíjazás okai közé, mert akkor hosszabb ideig kell várniuk a vakvezető kutyák segítségére számító látássérült embereknek. Alapítványunknál hosszú a várólista, éves szinten folyamatosan 40-50 fő vár vakvezető kutyára.

Mennyibe kerül egy vakvezető kutya?

Egy vakvezető kutya egész életét felölelő összes költsége több mint 5 millió forint. Ez az időszak körülbelül 10 év. A teljes életét felölelő költség jelenti: tenyészkutyák, tenyésztés, kölyöknevelés, szűrések, orvosi költségek, ellátás, felszerelés, kiképzés (1,5 millió Ft a munkadíj), gazdi képzése; átadás, vizsgáztatás, utókövetés és gondozás tíz éven át, felszerelés pótlása, öregedő kutya extra orvosi költségei, nyugdíjazás körüli költségek, közben rezsi, járműhasználat stb. Így lesz a tíz év összes költsége több mint 5 millió forint.

Van egy jó hírünk!

Már ma felajánlhatod adód 1%-át a vakvezető kutyák képzésére, ha belépsz ügyfélkapuddal ezen a linken

Csak öt percedbe kerül, és átélheted a büszkeséget, hogy támogatást küldtél egy hűséges vakvezető kutyának!

Még egy jó hír! Ha megadod a levelezési címedet, a köszönőlevélben elküldjük majd jövő évi vakvezető kutyás naptárunkat is!

Kérjük, támogasd adód 1%-ával a vakvezető kutyák kiképzését!

1% adószámuk: 18449149–1–05 Rövid tájékoztatónkat itt találod.

Magyarországon több vakvezető kutyára van szükség. Sokan várakoznak hű társra alapítványunknál. A várólistánkon átlagosan 40-50 fő van. Jelenleg 12 kutyánk áll kiképzés alatt, és ha minden a terveink szerint sikerül, akkor 30 kölyök fog megszületni nálunk ebben az évben, akikből a jövő évben vakvezető kutya válhat.