Vakvezető kutyák a LEO cseretáborban

LEO, a magyar LIONS klubok ifjúsági szervezete nemzetközi cseretábort szervezett, melyben francia, német és magyar fiatalok vettek részt. A tábor keretein belül kétszer találkoztuk csapatukkal. Először egy nagyon jó hangulatú kirándulásunkon kísértek el minket, ahol megismerkedtek vakvezető kutyával közlekedő barátainkkal és kiképző kollégánkkal. A kiránduláson a fiatalok kísérték a látássérült túrázókat, amíg a vakvezető kutyák önfeledten játszottak. Több barátunk is jól beszél angolul, így kísérőjükkel végig csacsogták a közel három órás utat. A túra végére mindenki egy jó élménnyel és a segítségnyújtás fontosságának megtapasztalásával lett gazdagabb.

A kép egy csoportkép. amelyen egy mezőn a hátsó sorban fiatalok állnak egymás mellett, az első sorban, pedig guggolnak. A képen vannak labradorok is, akik fekszenek.
A csapat

Pozsgay Dóra, aki vakvezető kutyájával Ébennel vett részt a kiránduláson így mesél élményeiről:

„A kísérőm egy német lány lett, Anja személyében, aki szintén még kezdő volt angol terén. Volt olyan, hogy hol ő, hol én kértem meg, hogy ismételje meg a kérdést, de végül is nagyon jól elbeszélgettünk egész úton. Kiderült, hogy abban az iskolában is van egy vak lány, ahol ő Németországban jár. A  visszafele úton már annyira egymásra voltunk hangolva, hogy észre se vettem, hogy nagyjából folyton röhögcsélünk valamin. Persze volt olyan rész is amikor örültem, hogy a légzésemre tudtam figyelni, és akkor csak ő mesélt, de ilyenkor szóltam neki, hogy nyugodtan meséljen, én figyelek. Sok mindent meg tudhattam róla, és ő is rólam.”

A következő közös programra központunkban került sor, ahol a fiatalok részt vettek érzékenyítő foglalkozásunkon. Megpróbálták felismerni lefedett szemmel a különböző konyhai eszközöket, kipróbálták, hogyan tudják kiszolgálni magukat egy vendégségben vakon és megtapasztalták, hogy milyen érzés vakvezető kutyával közlekedni. Természetesen a látóvezető technikát is gyakorolták és sokat tanultak a segítségnyújtás helyes módjáról.

A képen egy fiatal hölgy nyújt át egy tojásszeletelőt egy lefedett szemű lánynak, aki mellett áll egy fiú.
Ez mi lehet?

Mindkét program nagyon jó hangulatban telt! Köszönjük mindenkinek, aki velünk tartott!

  • Bejegyzés kelte :
  • Utolsó módosítás :
  • Szerző :
  • Kategória : Hírek