Vakvezető kutyák a futópadon

Az utóbbi hónapokban jócskán tettünk annak érdekében, hogy külföldön tanuljunk és megosszuk a tudásunkat másokkal. Szeptemberben alapítványunk képviselte Magyarországot a moszkvai vakvezető kutya iskola konferenciáján.

Egy terepszínű ruhás kiképző sétál egy szép nagy német juhászal az oldalán
Moszkvában német juhászokat is képeznek vakvezető kutyának

Komondi Piroska és dr. Mezősi Tamás bolgár, szlovén, horvát kollégáikkal együtt megismerték az oroszországi vakvezető kutya képzés sajátosságait.

„Teljesen más alapokról indultak, ezért más rendszerben nevelik vakvezető kutyáikat, mint mi” – mondta szakmai vezetőnk, Komondi Piroska.

A moszkvai iskolában évente 60 vakvezető kutyát képeznek ki állami támogatásból, egy valaha volt katonai kutyakiképző bázison. A hely adottságaihoz igazodva kennelben tartják tanuló kutyáikat, nem úgy, mint mi, akik önkéntes nevelőszülői hálózatot építettünk ki, hogy családban nevelkedjenek a kölykök. De ami más, nem biztos, hogy rosszabb.

Egy betonakadályt kerül éppen a kiképző és a kutya
Kiképzés a gyakorlópályán

Igaz, hogy a moszkvai vakvezető tanulók éjszakai pihenőidejüket a szűkebb kennelekben töltik, de nappal egy nagyobb területen játszanak és pihennek, ahonnan folyamatosan viszik őket a kiképzőik gyakorolni. Az állami támogatás miatt nem kérik önkéntesek segítségét – pedig a 15 milliós metropoliszban bőven volna elegendő kutyabarát erre –, mindent megoldanak fizetett alkalmazottakkal. Megtehetik, hogy kölyökkoruktól kiképzők foglalkozzanak a kölykökkel. A kiképzésben nincs nagy különbség a magyarországihoz képest, ugyanúgy járják az utcákat, metróznak, plázában gyakorolnak velük a pozitív megerősítés módszereit használva.

A kutyák napi mozgatása futógépeken történik, minden kutya napi 4 km-t fut, hogy a kondíciójuk megfelelő legyen.

Három egymás mellett lévő fotópadon kocog 2 labrador és egy németjuhász kiképzőik felügyelete mellett
Vakvezető kutyák a futópadon kiképzőik felügyelete mellett

Az oroszországi vakvezető kutyával közlekedőknek hasonlóak a jogosultságaik a közlekedésben, mint nálunk, bár a tömegközlekedési eszközökön szájkosarat használnak, és mint a moszkvai szakemeberektől megtudtuk, akadnak gondok a vendéglátóipari egységekbe való bejutással.

A kuriózumok közé tartozik, hogy Oroszországban ez az egyetlen vakvezető kutya képző iskola van. Annak ellenére, hogy már 40 éve működnek, nemrég indították saját tenyészetüket. Évente 140 kölyök születik az iskola tenyészetében, abból átlagosan 60 lesz vakvezető kutya. Ekkora létszám már indokolttá teszi, hogy az iskolának saját állatorvosa és állatorvosi rendelője legyen röntgennel, műtővel.