Vajon a vakvezető kutyák tudják, hogy a gazdájuk vak?

Dr. Hal Herzog, a Wester Carolina University pszichológia professzora az ember és az állat közötti kapcsolatot kutatja. Egyszer egy rádióműsort vezetett, amikor is az egyik betelefonáló megkérdezte tőle, „professzor, mit gondol, a kutyám vajon tudja, hogy vak vagyok?” Olvassátok el erről a kérdésről a wisionaware.org írását.

Nagy Anikó és vakvezető kutyája, Brúnó összebújik
Nagy Anikó és vakvezető kutyája, Brúnó

A professzor lefagyott a kérdéstől. Fogalma sem volt arról, mit válaszoljon 4,5 millió hallgató előtt. A betelefonáló kérdése azonban tovább foglalkoztatta az elkövetkező hetekben.

Amit a szakértők mondanak

A Herzog által megkérdezett 9 kutya-etológusból mindenki egyetértett abban, hogy ez a kérdés további érdekes kérdéseket vet fel, egyesek azt is bevallották, kétségeik vannak, hogy bárki is tudná a választ. Más etológusok rávilágítottak arra, hogy mivel a kutyáknak nincs elvont mentális koncepciójuk a látásról, ezért a betelefonáló kutyájának sincs, legalábbis szó szerinti értelemben nem tudhatja, mi az a vakság. Egy másik etológus viszont azzal érvelt, hogy a kutyák igenis képesek például érzelmi állapotokat másoknak tulajdonítani a gazda arckifejezése alapján. Ezt a képességet hívják tudatelméletnek vagy mentalizációnak, amikor mentális állapotokat (elképzeléseket, szándékokat, vágyakat stb.) tulajdonítunk magunknak és másoknak, illetve azt is megértjük, hogy ezek különböznek a miénktől. Amikor egy kutya megpróbál megoldani egy problémát, visszatekint a gazdájára, és megpróbál rájönni, kap-e olyan információkat, melyek segítenek neki a feladat elvégzésében. Ez például nagy különbség a házi kutyák és a farkasok között.

Ha a kutya tulajdonosa vak, nem valószínű, hogy a kutya érteni fogja ezt a feltételt, sőt ha van a világban egy olyan dolog, amit ő lát, de a tulajdonosa nem válaszol rá, a kutya talán megpróbál kompenzálni vagy segíteni a tulajdonosának azzal, hogy információt szolgáltat erről a dologról. Vagyis a vakvezető kutya valahol tudja, hogy valami másképp működik a vak gazdinál. Ez hasonlít ahhoz a képességhez, amikor a ragadozóknak ki kell választaniuk a falka egyik tagját, mert az egy kicsit lassabb, esetlenebb és könnyebben válik prédává. Vagyis feltételezhetően a kutya nem tudja, hogy a személy vak, mert ez azt jelentené, hogy megértette, hogy a látás egy érzékszerv, a vakság pedig ennek elvesztése. Az viszont valószínű, hogy a kutya meg tudja állapítani, hogy a vak személy nem működik ugyanolyan módon, mint egy másik ember, és ezért megváltozatja a viselkedését vele szemben.   

Egy gazdi véleménye

A témafelvetés kapcsán Kerry Levins tulajdonos az alábbit mesélte el:

„Nem hiszem, hogy a kutyámnak van fogalma arról, hogy vak vagyok. Ez a koncepció szerintem semmit nem jelent neki. Azonban alkalmazkodik a korlátaimhoz, minden bizonnyal sokkal jobban, mint az embertársaim. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy elmegy az utamból otthon, vagy folyamatosan fenntartja a fizikai kapcsolatot velem, amikor szociális helyzetekben vagyunk. Aztán persze lehet, hogy ez a fajta viselkedés csupán annak szól, hogy én vagyok neki az Alpha. Éppen ezért nem hiszem, hogy törődik ezen kívül mással.”

Hozzátesszük a mi véleményünket is

„Nem az a kérdés, hogy a vakvezető kutyák tudják-e, hogy a gazdájuk nem lát, ebben biztosak vagyunk. Az inkább a kérdés, hogy milyen módon, és mennyi idő alatt jön rá. Mi a képzés során azért használunk szemtakarót az első pillanattól kezdve, amikor a kutyáink hámmal vezetnek, hogy segítsük ezt a megértési feladatot. Könnyebb lesz a vakvezető kutya és a gazdája közös tanulása, ha a kutya feltételezi, hogy a hámfogóval csak olyan ember vezetteti magát, aki nem lát” – mondta Mezősi Tamás, a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola kuratóriumi elnöke.

A tudomány még nem biztosíték

Még a legjobb tudósok sem tudják, hogy vajon a cikk elején említett betelefonáló kutyája vajon tudja, hogy a gazdája nem látja. Valójában csak kutatások sora tudná bebizonyítani, hogy a hobbi állatok és a vakvezetők tényleg másképp kezelik a tulajdonosaikat, illetve hogy a vakvezetők tisztában vannak, hogy a gazdájuk nem lát.

Ti mit gondoltok? Vajon a vakvezető kutya mit tud rólunk?

Ha Te is úgy gondolod, hogy a vakvezető kutyák a legcsodálatosabb segítők közé tartoznak, kérjük, állj melléjük és támogasd adód 1%-val kiképzésüket!

1% adószámunk: 18449149–1–05

Így adhatod nekünk: http://bit.ly/2Fisu28