Új párosunk, Krisztián és vakvezető kutyája, Nina

Krisztián Esztergomból utazott el hozzánk, hogy vakvezető kutyájával, Ninával elkezdjék a közlekedésbiztonsági vizsgára való felkészülést. A látássérült fiatalember 16 évvel ezelőtt egy üzemi baleset következtében veszítette el a látását. Rengeteg szemműtéten esett át az évek alatt. Közben a VERCS-en megtanult fehér bottal közlekedni. Az egyik műtét olyan jól sikerült, hogy Krisztián segédeszköz nélkül képes volt egyedül közlekedni.  Azonban a műtétet követő harmadik évben ismét elkezdett romlani a látása, oly annyira, hogy ma már csak alakokat érzékel, azokat is csak a megfelelő fényviszonyok között.  Ezután Krisztián már nem tért vissza a fehér bothoz, csak látó segítséggel közlekedett, azonban vágyott az önállóságra. Jó barátja, Zsolt már évtizedek óta vakvezető kutyával közlekedik, az ő történetei és élményei alapján, Krisztián úgy döntött, hogy vakvezető kutyát igényel alapítványunktól.

Hosszas várakozás után július elején megismerkedhetett Ninával az elbűvölő labradorral, majd ellátogattak hozzánk Miskolcra, az egyhetes bentlakásos tanfolyamra.

A képen egy férfi épp közlekedik vakvezető kutyájával a járdán. a kutya egy sárga labrador.
Krisztián és Nina

A nálunk töltött egy hétről Krisztián így mesél:

“Nina egy nagyon okos, aranyos és nyugodt kutya. A Miskolcon töltött egy hét alatt napról napra egyre jobban megismertük egymást. Együtt megmásztunk egy hihetetlenül hosszú lépcsősort, ahol teljesen biztonságban éreztem magam vele. Ezután jött az erdő, ahol a dimbes-dombos terepen is bebizonyította, hogy vigyáz rám. Aztán pedig már busszal és villamossal fedeztük fel Miskolc utcáit. Természetesen minden egyes feladatnál ott volt mellettünk dr. Mezősi Tamás, az Alapítvány elnöke és Mikola Gyöngyvér, Nina kiképzője. Tudom, hogy sokat kell még tanulnunk, de már most sokkal bátrabban indulok útnak és önállóbbnak érzem magam Ninával, mint fehér bottal valaha.”

  • Bejegyzés kelte :
  • Utolsó módosítás :
  • Szerző :
  • Kategória : Hírek