„Úgy érzem magam, mint aki lát”

Ma van a Vakvezető Kutyák Világnapja. Hatalmas szeretettel beszél hű társáról a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola három látássérült kliense. Danis Diána két kutyával él, mert vele maradt nyugdíjas éveire Berill is. Írisz úgy érzi magát, mint aki lát, mert teljes mértékig megbízik Dollyban. Bartus Barbara köszönetet mond a nevelőgazdiknak, kiképzőknek és a vakvezető kutyusoknak az éveken át tartó odaadó munkájukért.

Danis Diánával két vakvezető kutya él együtt most, az egyik Bagira, aki aktív vakvezető kutya, a másik pedig előző segítője, a már nyugdíjba vonult Berill. „Berill jól elfogadta Bagirát, aki segít neki. Amikor kettőnket vezet, mindig lassabban megy, tekintettel az idős „hölgyre”. Berill félt a sötéttől, amikor romlani kezdett a látása, de amióta Bagira mellette van, sokkal nyugodtabb” – mondja Danis Diána. Gazdájuk mindkettőjüket nagyon szereti, soha nem válna meg tőlük.

Sáfrányné Köbli Írisz gyönyörű sorokkal emlékezik meg a Vakvezető Kutyák Világnapjáról. Dollyval, a fekete labradorral két éve alkotnak párost, mostanra teljesen összecsiszolódtak. „Nincs olyan nap, hogy ne gondolnám végig, mit is jelent nekem Dolly. Akár csak amikor megsimogatom vagy megszeretgetem, de csak úgy spontán is. Ez a nap ma az ő napja, mert ma van a Vakvezető Kutyák Világnapja, és megérdemli, hogy ez a nap csak róluk szóljon.15 éves voltam, amikor az első kutyámat, Larryt kaptam. Hihetetlen boldogság és öröm volt elindulni vele, pedig akkor még semmit sem tudtam a vakvezető kutyákról. Dolly azt az élményt és érzést hozta vissza az életembe, amit akkor Larry adott. Szabadságot, biztonságot, szavakba nem kifejezhető boldogságot, hogy én is úgy élhetek az ő segítségével, mint más emberek. Amikor elindulunk Dollyval, akár munkába, akár csak sétálni, vagy bárhová, úgy érzem magam, mint aki lát, mert teljesmértékig megbízom benne, és elhiszem, hogy Ő vigyáz rám, és olyan jó érzéssel tölt el, ahogy kerüli az embereket, ahogy kerül egy akadályt, vagy csak éppen megyünk, ahogy mások is ezt teszik. Ez egy csodálatos érzés. el sem tudnám képzelni az életem nélküle” – írja Írisz.

„Ma van a Vakvezető Kutyák Világnapja. Sok köszönet a nevelőgazdiknak és a kiképzőknek, és természetesen hatalmas köszönet a vakvezető kutyusoknak az odaadó éveken át tartó munkájukért. Én személyesen hálával tartozom az én Demikémnek a szorgalmas munkáért és szeretetért, amit kapok nap mint nap” – írta Bartus Barbara, aki évek óta remek párost alkot Demivel, a fekete labradorral.
  • Bejegyzés kelte :
  • Utolsó módosítás :
  • Szerző :
  • Kategória : Hírek