Tamás és Trafi életeket mentett Törökországban

A földrengésben romba dőlt Antakya városában kutatott túlélők után dr. Mezősi Tamás és Trafi. A küldetésükről szóló legérdekesebb interjúkat ajánljuk olvasásra és megtekintésre nektek. 

A Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola vezetőjét és mentőkutyáját hazaérkezésük után látogatta meg az index.hu. Az interjúban Tamás elmondta, hogy maga a mentés nem volt veszélytelen, sőt. Hallottak olyan kutyáról, amely odaveszett az összeomló romok alatt.

Nagyobb baj is történhetett volna, ha nincs Trafi fantasztikus hatodik érzéke, amellyel előre megérezte azt, amit az ember a maga tökéletlen érzékszerveivel nem tud érzékelni. Erről Tamás így nyilatkozott a lapnak:

Trafi mindig teljesíti a parancsot, olyan szűk, függőlegesen ereszkedő helyekre is hajlandó bemászni, ahová egy átlagos kutya a világ minden kincséért sem menne be, mert ösztönösen tart a veszélytől. A szóban forgó romkutatásnál is kiadtam az utasítást, és ő érezte is rendkívül kifinomult szaglásával, hogy valaki van a romok alatt. El is kezdett kaparni, majd a résen befelé kúszni, amikor hirtelen visszafordult, és odajött hozzám. Nem értettem, mi a gond, újból utasítottam a keresésre, egy darabig ment is, de aztán megint visszajött. Akkor történt az, hogy kívülről elkezdtek kiabálni a török tűzoltók, hogy meneküljünk, mert omlik a ház! Rémületes morgó hang hallatszott a föld gyomrából, csikorogtak a tartógerendák, beindult az egyik utórengés, amit Trafi előre megérzett, és utána össze is omlott a ház. Ha a kutyám nem olyan érzékeny, akkor mindketten ottvesztünk volna. A mi szakmánkban a bátorság és az óvatosság arányos keverékére van szükség.

Tizenegyen köszönhetik az életüket a magyaroknak. Tamásék csapatszinten tizenegy embert mentettek ki a romok alól, ők ketten Trafival konkrétan pedig három életet mentettek meg. De sajnos nem biztos, hogy mindhárman életben maradnak, hiszen súlyosan sérültek. Ami a mentést illeti, az első huszonnégy órában a kimenthető emberek kilencvenöt százalékát kimentik, utána pedig exponenciálisan csökken a kimentett emberek száma és az életben maradás esélye is.

Trafi olyan, mint egy öttusázó

Trafi egyik készsége az, hogy demonstrátor, vagyis amikor valaki megérkezik alapítványunkhoz, akkor Trafival mutatjuk be, hogy mit is csinál egy vakvezető kutya. De ez neki tulajdonképpen csak a másodállása, mert főállásban Magyarország legképzettebb mentőkutyája. A nyomkövetésben, a területen kutatásban és a romkutatásban is profi.

„Trafi egy kicsit olyan, mint az öttusázó vagy a tízpróbázó – mondja Tamás. – Van, aki gyorsabban fut, úszik, jobban lovagol, vív, mint a pentatlonista, de így együtt senki sem csinálja jobban az öt szakágat. Hát ilyen Trafi is: van nála élesebb szaglású kutya, olyan is, aki jobban mozog a területen, ügyesebben ássa ki az emberi testet a romok alól, de ezt a három képességet ő egyesíti magában a legtökéletesebben.”

Pokoli világ

Nagyon abszurd, pokoli világ alakult ott ki. A bomló testek szagáról és a gyermekeit elveszítő apa öleléséről beszélt Mezősi Tamás az RTL Klubnak két miskolci mentőkutya-vezető kollégájával együtt. Nagyon erős 7 percben próbálták átadni a nézőknek, hogy milyen megrázó tragédiák történnek, miközben szigorú szabályokat követve dolgoznak a romok között.

Ilyen volt a megérkezés

A törökországi hősöket lelkes éljenzés és taps fogadta a Ferihegyi repülőtéren. A hazatérés pillanatai saját videónkon.

Köszönjük, Magyar Mentőcsapat! Köszönjük, Tamás és Trafi!

Van egy jó hírünk!

Már ma felajánlhatod adód 1%-át a vakvezető kutyák képzésére, ha belépsz ügyfélkapuddal ezen a linken

Csak öt percedbe kerül, és átélheted a büszkeséget, hogy támogatást küldtél egy hűséges vakvezető kutyának!

Még egy jó hír! Ha megadod a levelezési címedet, a köszönőlevélben elküldjük majd jövő évi vakvezető kutyás naptárunkat is!

Kérjük, támogasd adód 1%-ával a vakvezető kutyák kiképzését!

1% adószámuk: 18449149–1–05

Rövid tájékoztatónkat itt találod.

Magyarországon több vakvezető kutyára van szükség. Sokan várakoznak hű társra alapítványunknál. A várólistánkon átlagosan 40-50 fő van. Jelenleg 12 kutyánk áll kiképzés alatt, és ha minden a terveink szerint sikerül, akkor 30 kölyök fog megszületni nálunk ebben az évben, akikből a jövő évben vakvezető kutya válhat.