Sajtóközlemény – Többet kellene tudni a vakvezető kutyákról

Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy a kutyák színtévesztők és nem lehet megtanítani őket a számok felismerésére. Úgy tűnik éppen ez az oka annak, hogy a járókelők többségében fel sem merül, hogy felajánlják segítségüket a vakvezető kutyával közlekedő látássérültek számára – ez derült ki a Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola Alapítvány által közel 430 válaszadó bevonásával készített kérdőíves felmérésből.

A nem reprezentatív kutatást 2012 nyarán és őszén, országos rendezvényeken végeztük, és arra voltunk kíváncsiak, hogy az emberek tudnak-e annyit a vakvezető kutyákról, hogy segíthessenek a velük közlekedő látássérült személynek. A 428 megkérdezettből mindössze 100-an (23%) tudták a vakvezető kutyákra vonatkozó mind az öt kérdésünket helyesen megválaszolni. 169-en (40%) tévesen úgy gondolták, hogy a vakvezető kutya tudja, melyik buszra kell felszállni; ennél is többen, 260-an (60%) válaszolták, hogy a kutya tudja, mikor mutat zöldet a lámpa. Ezeket a tévesen rögzült ismereteket meg kell változtatni, hiszen egy vakvezető kutyával közlekedő ember számára is létfontosságú, hogy segítséget kapjon a lámpánál való átkeléshez, illetve ahhoz, hogy a megfelelő buszra szálljon fel.

Ennél lényegesen jobb eredményt kaptunk, amikor azt kérdeztük, visel-e hámot a vakvezető kutya, amikor nem dolgozik. A válaszadók 73%-a helyesen tudta, hogy a kutyán csak akkor van hám, amikor vezet. A túlnyomó többség (96%) tisztában volt vele, hogy a kutya elvezeti a látássérültet a zebrához, illetve azt a szabályt ismerik a legtöbben (91%), de még mindig nem elegen, hogy simogatással nem szabad megzavarni munka közben a vakvezető kutyát.

A Baráthegyi Alapítvány munkatársai és kutyái évente több mint 50 ezer érdeklődővel találkoznak személyesen. A most bemutatott felmérés adatközlőivel is megbeszéltük a helyes válaszokat, ők bekötött szemmel is kipróbálhatták, milyen a vakvezető kutyás közlekedés. A Fehér Bot Napja jó alkalom arra, hogy felhívjuk a figyelmet a látássérült emberek mindennapjaira, hiszen az ő társadalmi beilleszkedésük az ismeretterjesztő munka sikerén is múlik.

Felmérésünkről hírt adott az MTI-n keresztül:
mno.hu (Magyar Nemzet Online)
Népszabadság (nyomtatott)
nol.hu
(Népszabadság Online)
HVG.hu
stop.hu

Önálló riportot készített:
Info Rádió
Miskolc TV

További megjelenések:
zipp.hu
Hír6
HajdúPress

További információ: barathegyi.media@gmail.com

  • Bejegyzés kelte :
  • Szerző :
  • Kategória : Hírek