Rumi, a csodakutya

Pásztohy Panka író legújabb könyvének egyik szereplőjét a mi korábbi tanítványunkról mintázta. Rumi nemcsak remek vakvezető kutya volt, hanem azt is megtanulta, hogyan jelezze gazdája epilepsziás rohamait.

Rumi a sárga labrador, gazdája ölében, illetve a rajzolt Rumi
Rumi és gazdája 7 boldog évet töltöttek együtt

A Pitypang és Lili című könyvsorozat Pitypang segít című kötetében szerepel egy vakvezető kutyus, akit az írónő a mi Ruminkról mintázott. Rumi olyan vakvezető kutya volt, aki képes volt arra, hogy jelezze gazdája epilepsziás rohamait.

Pásztohy Panka könyvének borítóján is látható a csoki színű labrador
Rumi, a csodakutya egy mesekönyv főhőse lett

Rumi pontosan 7 évig segítette gazdája, Vincze Zsuzsa életét. Zsuzsa 19 éves korában vesztette el látását, de epilepsziája miatt nem kaphatott vakvezető kutyát maga mellé. „Sokáig kerestem vakvezető kutyát, nem volt könnyű, hiszen az epilepszia miatt nem kaphattam. Végül a miskolci csapat tudott nekem segíteni. Az országban akkor kezdték a rohamjelző kutyák kísérleti képzését, de a gyakorlat az volt, hogy a betegnek és az állatnak együtt kell felnőnie, hogy a képzés sikeres legyen. Rumi azonban majdnem kétéves volt, amikor megismertem, ráadásul karakán, erős jellem volt, de úgy döntöttem, belevágunk a közös munkába” – nyilatkozta korábban Zsuzsa a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei hírportálnak.

Rumi történetét itt olvashatjátok el.

Köszönjük szépen Pásztohy Pankának, hogy könyvének segítségével a legkisebbek is megismerkedhetnek a vakvezető kutyákkal!