Részt vettünk az Európai Vakvezető Kutyások Szövetségének közgyűlésén

Alapítványunk képviseletében vakvezető kutyával közlekedő jogász önkéntesünk vakvezető kutyája kíséretében, és kiképzőnk Bukarestben járt  az Európai Vakvezető Kutyások Szövetségének, azaz  European Guide Dog Federation (EGDF)  2015. április 23-án tartott éves közgyűlésén.  Részt vettek az azt követő gála vacsorán, illetőleg a témában rendezett másnapi konferencián. A rangos esemény házigazdája a Light into Europe elnevezésű, a romániai fogyatékos gyermekek és fiatalok boldogulását segítő jótékonysági szervezet volt, amely vakvezető kutyák kiképzésével is foglalkozik. A rendezvénynek a Bukarest szívében található elegáns Athénée  Palace Hilton szálloda adott otthont. A Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola Alapítvány az EGDF-nek tavaly óta teljes jogú tagja, így  képviselői részt vehettek a Szövetség éves közgyűlésén. Itt a szervezet működésével kapcsolatos kérdéseken kívül az Európa országaiban vakvezető kutyával közlekedők részéről felmerülő problémák, és azok megoldási lehetőségei is terítékre kerültek.  Az esti elegáns gála vacsora alkalmat adott arra, hogy delegáltjaink megismerkedjenek az eseményre más országokból érkező vakvezető kutyások érdekképviseleti szervezeteinek, külföldi vakvezető kutyaiskolák, és látássérülteket képviselő érdekvédelmi szervezetek képviselőivel, és eszmét cseréljenek velük gyakorlati tapasztalataikról, elért eredményeikről, és felmerülő gondjaikról.

A képen egy teremben ülnek az emberek. Elől egy nagy plakát előtt áll egy férfi. A plakát mellett van egy kivetítővászon. előtte az asztalnál ül egy másik férfi.
Konferencián

Az április 24-i EGDF konferenciára rekord számú küldött érkezett a román fővárosba 15 ország 25 szervezetének képviseletében. A rendezvény az érdeklődők számára  a Youtube-on élőben is követhető volt. Az előadók olyan kulcskérdéseket vetettek fel, mint a Nyugat-Európában meglepő módon húsbavágó problémát jelentő vakvezető kutyával közlekedők elé emelt akadályok a közintézményekbe való bejutást és a tömegközlekedési eszközök használatát illetően. Elmondták, hogy csupán a tavalyi év folyamán 58 panasz érkezett az EGDF-hez, ami csupán a jéghegy csúcsát jelenti. Ezen kívül ismertették a fogyatékkal élőket, és ezen belül a vakvezető kutyákkal közlekedőket megillető jogokat szabályozó nemzetközi, uniós és nemzeti jogi szabályozást is. Betekintést nyújtottak a jövő lehetséges technológiai elképzeléseibe, amely szerint például a közlekedésben a látássérülteket egy GPS alapú rendszer segítené a körülöttük található tárgyak megnevezésével, és az irányok megadásával. A résztvevők megvitatták az európai segítő kutyásokat érintő közös problémákat, valamint az egységes európai kutya tanúsítványért való fellépés, valamint a vakvezető kutyásokat megillető jogok érvényesítésének helyzetét. Rámutattak arra, hogy egyes európai országokban, és az Egyesült Államokban néhány esetben visszaélést tapasztaltak a vakvezető kutya igazolványok és jelzések (hámok) használata terén, amikor is a leleményes gazdik kedvenceiket vakvezető kutyának álcázva éltek vissza a vakvezető kutyával közlekedőket megillető jogosultságokkal. Gondot jelent még mindig néhány európai légitársaság gyakorlata, amelyek a nemzetközi előírások ellenére nem engedik fel a repülőgép utas kabinjába a vakvezető kutyákat. Szót ejtettek még a főként a kutyaiskolák minősítési standardjait megalkotó, és minőségellenőrzésüket végző Nemzetközi Vakvezető Kutyás Szövetség (International Guide Dog Federation) tagsági követelményeiről is. Ez utóbbi témakör azért is volt nagyon érdekes Alapítványunk számára, mivel Iskolánk jelenleg a tagság előszobáját jelentő tagjelölti státuszt élvez a szervezetben. Az előadók felvázolták továbbá a kutyaiskolák előtt álló kihívásokat, ismertették az európai vakvezető kutyák számára vonatkozó adatokat, valamint a segítő kutyával közlekedők európai chartájának kérdését. A konferencia résztvevői korszerű kutya felszereléseket is megtekinthettek egy német gyártó jóvoltából.

A képen egy asztalon egymás mellett többféle vakvezető kutyák számára készített  felszerelés van. Ezeket nézegeti két férfi.
Felszerelések

Összességében elmondhatjuk, hogy Alapítványunk sok hasznos információra, rengeteg új barátra és értékes szakmai kapcsolatra tett szert az esemény alkalmával. A rendezvény arra is rávilágított, hogy hazánk előkelő helyen áll mind a vakvezető kutyásokat megillető jogok szabályozásában, mind pedig azok tiszteletben tartása, és mindennapi érvényesülése terén. Iskolánk is elismerésre méltóan korszerű, gyakran külföldön is haladónak számító kiképzési módszereket alkalmaz, amire más kiképző szervezetek is szakmai kíváncsisággal tekintenek.

  • Bejegyzés kelte :
  • Szerző :
  • Kategória : Hírek