Petíció a PSZÁF-nek a Vakvezető Kutyák Világnapján

Petíciónkat április 27-én adta át Krekács Ervin a PSZÁF képviselőjének, Dr. Kolozsi Sándor fogyasztóvédelmi igazgatónak. A felügyelet továbbítja a pénzintézeteknek a vakvezető kutyával közlekedők jogait összefoglaló dokumentumot. Egyeztetésünk szerint alapítványunk összegyűjti a vele kapcsolatban lévő látássérültek által tapasztalt problémákat és észrevételeit eljuttatja a felügyelethez. A Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola Alapítvány ezzel támogatást nyújt a felméréshez, melyben a PSZÁF összegzi a pénzügyi szervezetek fogyatékkal élő személyekkel kapcsolatos gyakorlatát. A felügyelet szándéka szerint fel kívánja hívni a pénzügyi szervezetek figyelmét a fogyatékkal élő személyek speciális helyzetére, a számukra elengedhetetlen különleges bánásmódra annak érdekében, hogy másokkal megközelítőleg azonos minőségű szolgáltatásban részesülhessenek.

Petíciónk összefoglalása:
A közelmúltban többen fordultak hozzánk segítségért, mert nem egyszer előfordult, hogy a vakvezető kutyával közlekedő személyt a bankfiókban dolgozó biztonsági őr nem engedte be arra hivatkozva, hogy semmilyen kutyával, így vakvezetővel sem lehetséges az ügyintézés a bank területén.  Ezzel jogszabályt sértettek!

A 2009-es rendelet szerint a gazda és a kiképző jogosult segítő kutyával tartózkodni és a segítő kutyát használni a lakosság elől elzárt területek kivételével a közszolgáltatást nyújtó szerv, intézmény, szolgáltató területén és egyéb, mindenki számára nyitva álló létesítményben (területen): közforgalmú tömegközlekedési eszközön, üzletben, ideértve az élelmiszert árusító üzletet és a vendéglátó üzletet is, bevásárlóközpontban, piacon, vásáron, szálláshelyen, játszótéren, közművelődési, oktatási, szociális, gyermekjóléti, gyermekvédelmi intézményben, közfürdő területén, állatkertben, közterületen.

A segítő kutyát alkalmazó személy szájkosár nélkül alkalmazhatja a segítő kutyát.

A segítő kutyával kapcsolatban elkövetett jogsértés miatt a gazda és a kutyát kiképző szervezet is jogosult fellépni.

Petíció átnyújtása
Petíció átnyújtása
  • Bejegyzés kelte :
  • Szerző :
  • Kategória : Hírek