Örömünk a gyászban – József és vakvezető kutyája érzelmes kalandja

Az egyetemi félév teljesítése és egy intenzív négynapos képzés után semmi másra nem vágyom, csak egy jó krimire és egy, az agyamig maró hűs szódavízre.

Bernhardt József gyászfeldolgozással foglalkozó tanfolyamon vett részt, és érzelmes, remek írással lepett meg minket erről:

A lány a regényben veszteséglistát készít, gondolatban az anyjával vitatkozik és egyébként mindenki azt hiszi róla, hogy egy repülőszerencsétlenségben meghalt.

Valóban Gyászfeldolgozás Módszer® Specialistává váltam, már egy regényt sem tudok a régi önmagammal elolvasni?

Szombaton, hat napja jöttünk haza Kürtössel Szegedről a Gyászfeldolgozás Módszer® Kiképző Tréningről, ahol tizenhárom hölgy társaságában Kürtössel közösen megjártuk a lelkeink siralom völgyét, s a pihentető, megkönnyebbülést jelentő friss mezőket.

A lelkem először ellenállt, a cinizmus mögé rejtőztem. Csak addig voltam képes bujkálni, amíg Pendzsi, a tréner egy drámai bejelentést nem tett… A bevonódásom, a bevonódásunk elérte a szükséges és az optimális mértéket, ami alól Kürtös, a vakvezető kutyám sem volt kivétel.

Lelki társ és barát

Fogytak a zsebkendők, kisebb csoportokban felolvastuk egymásnak a Beteljesítő Leveleinket, a nagyobb csoportban pedig az átéléseinket meséltük el.

Kürtös hűséges, érdeklődő szemmel figyelte, hogy a gazdi sír. Egy-egy “erőteljes” őszinte felszólalásomkor felállt, szembenézett velem és a fejét az ölembe téve azt kérdezte: “Tehetek érted valamit, édes gazdám?”

Átöleltem, megpuszilgattam és intéssel jeleztem, hogy nincs semmi gond, jöjjön, feküdjön vissza mellém.

Máskor a potyogó könnyeimet látva csak felemelkedett mellettem és nagy busa fejét a combomhoz szorította.

Megdöbbentő: Vakvezető?

Sokkal több annál Társ, Lelki Társ, Barát!

A harmadik napra már úgy érkeztünk a képzésre, mintha hazaérkeztünk volna.

Kürtösről a hám lekerült, mindenkihez odament, köszöntötte. Az átélések pillanataiban csendesen figyelt, odabújt, ha szükségesnek ítélte. Ebédszünetben rohangált a réten és a hölgyekkel már póráz nélkül kiment pisilni, ha én éppen kávéztam, vagy aszalt gyümölcsöt rágicsáltam.

Kürtös a nagy lelkével, a méltóságteljes szelíd jelenlétével mindenki társa lett. Ott volt, “létezett”, bevonódott.

A tanúsítvány átvételekor Kürtös munkáját külön egy neki szánt tanúsítvánnyal is megköszönték.